FERRARI CALIFORNIA: Taket av for Ferraris bestselger

Er Ferrari California en mjukis som bare er for Hollywood-fruer? Tror ikke det. Se video nederst i saken.

RÅ KABRIOLET: Ferrari California er en av verdens råeste kabrioleter.
POSØR MED ET MÅL: Det nytter ikke å være blyg i en Ferrari, men den byr på mer enn en fasade. Veier som dette blir knapt morsommere i noen annen bil.
FORAN: Motoren sitter foran, men er skjøvet så langt bak som mulig.
LAV: Denne er senket fire centimeter. Ser kult ut, men er ikke så praktisk.
ARV: California-navnet ble brukt på Ferrari 250 GT-modellene fra slutten av femtitallet.
RACING LAY-OUT: Med turtelleren i midten, har bilen en klassisk racingrekkefølge på klokkene.
RØDT: Selv om bilen er svart, har den visse elementer i den klassiske Ferrari-fargen rødt.
EN TING TIL: En Ferrari California har faktisk bakseter, men de er ikke å anbefale for noen med tilnærmet voksne dimensjoner.
Publisert: Publisert:

VI har en gang tidligere vært ute med en Ferrari California. Det var da modellen var helt ny, i 2009. Hvorfor kjøre den en gang til? Kan man kanskje lure. Det er jo en modell Ferrari ikke har gjort noe med siden den kom.

Forklaringen er like enkel, som den er norsk. Det var midt på vinteren.

Så når muligheten til å prøve den på nytt dukket opp, i en klimatisk innpakning som heter sommer, var det bare en ting å gjøre.

La gå at det er litt morsomt at en Ferrari med etternavnet California faktisk var helt fin å ratte på vinterføre. At det er varmt under ståltaket, og selv med piggfrie dekk så var vi aldri i overhengende livsfare selv om bilen byr på 460 hestekrefter rett i bakhjulene.

Sommer

For det er selvsagt på tørt og varmt sommerføre, som med de fleste av oss, at denne bilen er i sitt ess.

Da den kom, viste den en ny side fra Ferrari. V8 motorene hadde alltid blitt plassert i midten av bilen, i en rendyrket sportsbil. Som F430 eller 360 før den. Og var det en Ferrari hvor det var mulig å skrelle av taket, så var det i stoff.

Så kom California med en V8 foran og ståltakkabriolet.

Hadde Ferrari blitt helt softe? Var dette et knefall for Hollywood-fruer og spraybrune posører?

Ferrari regnet med at modellen skulle stå for cirka halvparten av deres totalsalg, og det skal den visstnok ha klart.

Lavt

Bilen vi fikk låne av Ferrari forhandler Autostrada Sport denne gangen, var en litt oppjazza versjon. Med sportsseter, tett med karbondetaljer, alkantarainteriør og sportseksos. I tillegg var den senket fire centimeter.

Akkurat det siste elementet gjør at bilen ser tøff ut på bilder, men ellers er det strengt tatt en dårlig idé.

Plutselig er fartsdumper og litt ruskete asfalt noe skummelt. I en Ferrari - uansett utgave - er det alltid nok klaring til at den kan brukes som en vanlig bil, i motsetning til en rekke superbiler som må heve snuten hydraulisk når det kommer en dump.

Flere biltester

Et fellestrekk for dagens Ferrari-modeller er brukervennlighet. Selv en rå bil som 458 Italia kan kan settes i automat og trille rundt i by, uten at sjåføren svetter av annet enn dårlige bilister.

Saken fortsetter under videoen.

Selvsagt er det slik i California og, det er nesten litt nifst at noe så kraftig kan være så rolig. Riktignok blir man minnet på at det er noe i gjære når bilen har sportseksos. Den gir en ganske grov bassresonans rundt 2000 omdreininger.

FORRIGE GANG: Forrige tur med en Ferrari California var av den kjølige typen.

Det er kanskje like greit, sånn at man er mentalt forberedt på hva som er i vente når en lite trafikkert vei åpner seg opp. Man setter bilen i sportmodus, og tar over giringen selv via hendler på rattet og stempler gassen i gulvet.

Presisjon

Da er det vekk med boulevard cruiser og inn med en legendarisk racinghistorie.

Etter kort tid er det som om man ikke merker hvor bra det, rett og slett fordi alt funker så riktig. Det blir som den naturligste sak at styringen har en respons og presisjon som er så bra som det kan bli. Dette til tross for at motoren sitter foran. Nå skal det tilføyes at den er dyttet så langt bak i motorrommet at den nesten stikker ut av dashbordet.

I SITT RETTE ELEMENT: Selv om den virker om vinteren, så må det være lov å kalle California en sommerbil.

Girsystemet er litt mindre aggressivt enn det man finner i 458 Italia, det smeller ikke like momentant, men den girer så raskt at det ikke finnes et håndledd i verden som kan matche det.

Mer bilstoff på E24BIL

Logisk nok er bilen mindre sportslig enn en 458, men tro ikke at dette er en myk bil for manikyrnegler. Det er formidabelt steg fra for eksempel en Mercedes-Benz SL, til en California.

Rent ytre sett ser ikke bilen så hissig ut, med sin litt klumpete hekk, men under egnete omstendigheter, det vil si en vei som tillater det, kaster bilen blazeren langt inn i buskene og kjører videre i stram t-skjorte.

Dusinvare

Ikke minst med dette sportseksosanlegget. Det bøler som en racingbil på vei oppover girene og, gir fra seg dunder og brak på vei ned igjen.

SPORTY: Førerfokusert er et ord som kan brukes om denne sitteplassen. Det er ikke overdådig luksus som er poenget i en Ferrari.

Moro, men strengt tatt litt over toppen. Det samme gjelder senkingen.

Som sine Ferrari-søsken gir den en følelse av begivenhet. Ikke fordi den ser ekstraordinær ut, for det gjør den ikke. Det er summen av ting som gjør bilen til noe man vil huske i lang tid.

Det vil også bankforbindelsen din gjøre om du kjøper den. Veiledende pris er 2,6 millioner kroner, og bilen her har ekstrautstyr til 400.000.

Om man trenger noen ord for å rettferdiggjøre et slikt kjøp så mente Olav Medhus hos Autostrada Sport at dette er den ultimate bruksbilen. Året rundt.

- Det er til og med bra bagasjeplass, 340 liter, i følge Medhus.

De har solgt rundt 15 stykker siden den kom, og er med det Ferraris bestselger i Norge.

Det er i hvert fall et ganske kult salgsargument.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om