Equinor

Fra cateringassistent til IT-direktør: Nå er Equinor-toppen kåret til Europas beste

Åshild Hanne Larsen spøker med at hun omtrent ble IT-direktør «ved et uhell». Men etter mange års hardt arbeid får hun nå anerkjennelse for å ha løftet teknologinivået i Equinor og hele norsk IT-bransje.

IT-direktør i Equinor, Åshild Hanne Larsen, avbildet med vinneren i kategorien små og mellomstore bedrifter, Morten Gade Christensen i Bankdata (t.h.) og vinneren i kategorien innovasjon, Victor de Ávila Rueda i Sacyr.

@sergisalafotograf
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Jeg ble veldig glad over at Equinor kom med i finalen og jeg hadde faktisk ikke trodd vi skulle vinne – ikke fordi vi ikke gjør veldig mye bra på IT-siden, men fordi det var en veldig sterk konkurranse fra 113 andre IT-direktører fra 17 ulike land, sier Åshild Hanne Larsen.

Hun er nå kåret til årets CIO (IT-direktør) i Europa for store bedrifter (mer enn 1.000 ansatte). Larsen ble overrakt prisen under et arrangement i Barcelona i regi av medie- og konsulentselskapet IDG.

Larsen forteller med en lett humring at hun ikke fikk vite at det var hun og Equinor som vant i forkant, men at man hadde fått beskjed om at det kunne vært lurt å være på plass i Barcelona på prisutdelingen.

Åshild Hanne Larsen og avdelingen hun leder får anerkjennelse for arbeidet de har gjort internt i Equinor og hvordan de har bidratt til å løfte norsk IT-bransje.

Selv trekker hun blant annet frem hvordan selskapet er tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, som smartbrilleteknologien «Hololens» ute på plattformene, og hvordan Equinor har fått på plass sin egen digitale plattform «Omnia» som med tiden vil erstatte de mange tusenvis av datasystemer Equinor bruker i dag.

Et annet element bak prisen er IT-avdelingens evne til å se utover seg selv, og Larsen peker på hvordan de har opprettet Equinors interne «digitale akademi» for å løfte kompetansen og forståelsen av teknologi internt.

Les også

Equinor kaster kortene i Barentshavet sørøst: – Vi ser ikke andre muligheter

En av Norges største

Selv om man kanskje ikke tenker over det umiddelbart så er IT-avdelingen til Equinor en av de største IT-arbeidsgiverne i landet med nesten 700 ansatte. På toppen kommer konsulenter og ansatte hos underleverandører og partnere.

– I selskapet har min avdeling ansvaret for alt som har med IT og den strategiske retningen på feltet, samt driften. Etter hvert som større og større deler av forbedringsagendaen i selskapet har blitt avhengig av IT og teknologi har vi forsøkt å ta en større rolle i å forme virksomheten og hjelpe andre med å se hvordan de kan bruke teknologi for å nå målene sine, sier Larsen.

– Til tross for størrelsen, har det vært litt ukjent hvor store dere faktisk er i IT-bransjen?

– Det har nok vært et problem tidligere, men vi har nok også blitt flinkere til å fortelle om oss selv. Det har både gjort oss bedre kjent og mer attraktive i markedet, sier Larsen og peker på at Equinor har steget fra 12. Til 4. plass på Universums kåring over de mest attraktive IT-arbeidsplassene blant IT-fagfolk.

I Universums kåring blant studenter har selskapet steg selskapet fra 15. til 8. plass i fjor og opp til 4. Plass i år.

– Det er bare Google, Microsoft og Finn som er mer populære blant IT-fagfolk, sier Larsen

Microsoft, Equinor og milliardskyen full av oljedata – E24-podden med Lorentzen & Co

Vil ha flere datasentre til Norge

En av de mest markante effektene Equinors IT-avdeling har hatt på næringen her hjemme i Norge i det siste er gjennom Microsofts datasentre.

– Der tror jeg vi fikk en påskjønnelse for vårt partnerskap med Microsoft og den betydningen det har for andre norske bedrifter at vi var med å få Microsoft til å etablere datasentre i Norge, sier Larsen.

I fjor sommer inngikk selskapet en milliardavtale med Microsoft som sørget for at den amerikanske IT-giganten skulle bygge sine første nordiske datasentre i nettopp Norge. Sentrene åpnet formelt i november i Oslo og Stavanger-regionen.

Larsen sier at hun gjerne vil ha flere sentre i Norge:

– Vi ønsker å flytte mer data inn i de norske datasentrene fra våre egne systemer. Vi bruker allerede Microsofts datasenter i Irland og det kan være aktuelt å flytte mer over til Norge, sier Larsen.

– Dere har virksomhet i en rekke land, inkludert Kina og USA. Opplever dere noen IT-utfordringer med den pågående konflikten mellom de to stormaktene?

– Ikke direkte, men vi er til stede i ulike regioner der det er ulike lovkrav. Det må vi forholde oss til og det gjør at vi i enkelte tilfeller må spesialtilpasse løsningene vi bruker, sier Larsen.

– Vi gjør alltid risikovurderinger i vår virksomhet og det er interessant å følge utviklingen og hvilke mulige implikasjoner det kan få for Norge, fortsetter hun.

Les også

Repsol setter mål om nullutslipp i 2050: – Equinor må endre sine planer

Begynte som cateringassistent

Åshild Hanne Larsen startet karrieren i Equinor (den gang Statoil) som cateringassistent offshore. Utover 2000-tallet rykket hun stadig oppover i konsernet og har gjennom flere år hatt en rekke sentrale lederstillinger innenfor HR-området i ulike divisjoner.

I 2015 fikk hun tilbudet om å bli konsernets IT-direktør:

– Jeg har jo en litt utradisjonell bakgrunn og jeg pleier jo spøkefullt å kalle meg selv «the accidental CIO». Jeg har tre brødre som er IT-utdannet og hadde egentlig ikke noe ønske å jobbe med IT opprinnelig, så da jeg ble spurt ringte jeg en av brødrene mine og fortalte det. Jeg tror det tok 40 sekunder med stillhet før han sa noe, humrer Larsen.

– Du hadde jobbet innen IT en gang før i Equinor, men hovedsakelig hadde du jo erfaring fra HR. Hvordan endte du med å ta det steget?

– Jeg synes teknologi er fascinerende og er det én ting jeg har lært i karrieren så er det at man aldri skal si nei til muligheter som byr seg. Det har jeg fått i Equinor og da jeg ble spurt tenkte jeg at vi nå er i en fase der teknologi og mennesker blir tettere knyttet sammen enn noen gang før og at man i det grensesnittet skaper ny forretningsverdi. Det er utrolig spennende, sier Larsen.

– Kan man klare å gå den samme veien som du har gått i Equinor i dag? 

– Jeg tror det er mulig, men det kommer ikke av seg selv. Jeg må jo også si at jeg har tatt noen utdanningsgrader underveis, sier hun og fortsetter:

– Samtidig så er Equinor et selskap der man får muligheten til å vise hva man kan og man får delta i ulike deler av prosjekter og virksomheten. Jeg har hele tiden fått muligheten til å lære nye ting og jeg må bare få si at det har vært fantastisk, sier Larsen.

Les også

Venter halvert norsk produksjon i 2050: Equinor-sjefen advarer mot tvungen oljebrems

Jakter på de unge IT-hodene

For å få jobb i IT-avdelingen i Equinor er selskapet i utgangspunktet på jakt etter folk med kompetanse innen programvareutvikling og dataanalyse.

– Men vi jobber med en bred palett, så det er også rom for matematikere, statistikere og andre med den type kompetanse, sier Larsen.

I jakten på kloke hoder forteller Larsen at Equinor går bredt ut på forskjellige studiesteder for å nå studentene og at de også deler mye av det de driver på med i sosiale medier for å nå frem.

– Jeg er også opptatt av ADA-prosjektet vårt på NTNU, der vi sammen forsøker å få flere jenter til IT-utdanninger og sørge for at de som går der ikke hopper av underveis, sier Larsen.

– Er det krevende å få til den bredden i rekrutteringen?

– Vi lykkes bedre og bedre, og vi har nå mange gode historier å vise til internt. Det er for eksempel flere kvinner i IT-ledelsen enn det demografien tilsier, sier Larsen.

– Hva sier du til unge eller IT-folk for å få dem til å søke deg inn i Equinor fremfor et mer tradisjonelt IT-selskap?

 – Da vil jeg svare at her hos oss får man mye større muligheter til å påvirke tunge forretningsprosesser. Vi har utrolig mye spennende data som man kan drive analyse på og implementere i virksomheten, sier Larsen og fortsetter: 

– Ikke minst, så er dette et internasjonalt selskap som er bra å jobbe for, med de verdiene vi har og den omstillingen vi nå er inne imot et bredt energiselskap, sier Larsen.

Les også

Vil elektrifisere dansk sokkel: – Noreco ønsker å ligge i forkant

Les også

Equinor-sjefen om klimaprotestene: – Minner oss på hvor viktig dette er

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Equinor
 3. Utdanning
 4. Karriere
 5. Jobb og karriere

Flere artikler

 1. Analytiker om Opedals nye ledelse: – Spennende å se hva som kommer på salgslista

 2. Lanserte klimasatsing: Rører ikke planen om oljevekst

 3. Equinor snur etter USA-kritikk: Vil rapportere amerikansk satsing hvert kvartal

 4. Annonsørinnhold

 5. Svakere fra Equinor – skriver ned verdier med 27 mrd.

 6. Nå skal det ryddes opp utenlands: Equinor-topp varsler kraftige grep