Historisk oppskyting for Elon Musks SpaceX

Klokken 21.22 norsk tid ble SpaceX historisk, da de som første kommersielle selskap gjennomførte en så langt vellykket bemannet oppskyting mot den internasjonale romstasjonen.

Romkappløpet
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Det er de to erfarne astronautene Doug Hurley og Bob Behnken som sitter i raketten, som skal på vei til den internasjonale romstasjonen ISS.

USA har lenge måtte leie plass på russiske Sojuz-fartøy for å sende astronautene sine til ISS. Det er dermed første gang astronauter tar av fra USA siden romfergens siste oppskytning sommeren 2011.

SpaceX er det private romfartsselskapet til Tesla-gründer og milliardær Elon Musk. Selskapet har blant annet spesialisert seg på å skyte opp satellitter. En av ambisjonene er også å kolonisere Mars.

Les også

Tesla-sjef Elon Musk har fått gigantbonus verdt 7,35 milliarder

Elon Musk er også sjefingeniør i SpaceX, i tillegg til å være eier i romselskapet og dessuten hovedaksjonær i Tesla.

Ifølge CNBC har NASA betalt 2,5 milliarder dollar til SpaceX siden 2014 for utvikling av romfartøyene og de første turene. Beløpet tilsvarer 24,22 milliarder norske kroner med dagens valutakurs.

Romferden skulle gått av stabelen på onsdag, men oppskytingen ble utsatt grunnet dårlig vær. Det har også vært spekulasjoner om oppskytningen blir utsatt nok en gang av samme grunn.

Nasa-astronautene Douglas Hurley (til venstre) og Robert Behnken. Bildet er tatt 23. mai i forbindelse med en generalprøve.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Romkappløpet
 2. SpaceX
 3. Elon Musk
 4. NASA
 5. Romfart

Flere artikler

 1. SpaceX-kapselen har koblet seg til ISS

 2. NASA og SpaceX klar for historisk romferd

 3. SpaceX gjør seg klar til sin første bemannede ferd

 4. Uvær kan forsinke SpaceX-romferd til lørdag

 5. SpaceX er på vei til den internasjonale romstasjonen med astronauter