Skal ha slått ned på Netflix-trikset som gir deg bedre utvalg

Netflix-brukere verden over melder om storstilt blokade av populære VPN-tjenester som lar deg «bytte» land.

NETFLIX-SJEFEN: Reed Hastings har gjort videoutleietjenesten til en internasjonal innholdsgigant for filmer og TV-serier.
Publisert: Publisert:

Det vekker reaksjoner blant dem som de siste årene har blitt vant til å ha betydelig bedre utvalg av film- og TV-titler enn Netflix tilbyr i noe enkeltland.

– Personlig vurderer jeg å kansellere Netflix-abonnementet mitt ettersom 90 prosent av innholdet jeg ser på, ikke er tilgjengelig i landet mitt, skriver en Reddit-bruker i tråd med tusenvis av kommentarer.

Brukere fra hele verden melder om en omfattende blokkering av Netflix-kontoer som forsøker å logge seg på via såkalte VPN-tjenester.

Blokkeringene skal ha blitt iverksatt i løpet av helgen, men er ikke bekreftet fra offisielt hold. Netflix besvarte ikke E24s henvendelse om kommentar mandag formiddag.

Også teknologinettstedet The Verge melder om blokkeringen.

Les også

Strømmer til strømmetjenester – mener TV-«zapping» vil dø ut

Sprikende utvalg

Å «rullere» mellom ulike land har i lang tid vært en populær måte å utvide Netflix-biblioteket sitt på.

Når Netflix tegner sine lisenskontrakter med rettighetshavere, blir innhold nemlig knyttet til geografiske områder. Det hender at innhold blir tilgjengelig overalt, men mye vanligere er at lisensene kun gjelder visse regioner og land – noen ganger bare ett.

Amerikanerne kan for eksempel boltre seg i et langt større bibliotek enn oss her hjemme. Samtidig finnes innhold som kun er forbeholdt Norge eller Skandinavia.

Les også

Google-topp varsler aksjedumping etter it-ras på Wall Street

Endrer adressen din

VPN-tjenestene (forkortelse for virtual private network) lar deg endre din IP-adresse, og fungerer samtidig som en brannmur som gjør det vanskelig å finne ut hvor du egentlig befinner deg.

Du kan for eksempel sitte i Oslo og få det til å fremstå som at du surfer fra en kafé i Manhattan.

Muligheten til å bytte til ulike nettadresser verden over med få tastetrykk, gjør at VPN-tjenester har blitt brukt til å gi enkel tilgang til Netflix-bibliotekene i andre land – så sant du fra før har en Netflix-konto å logge deg på med, må vite.

Det har lenge vært ventet at Netflix vil trappe opp arbeidet med å stanse VPN-brukere. Tjenestene faller i dårlig jord blant rettighetshavere, som har satt press på Netflix om å slå ned på praksisen.

Les også

Apple skal være i samtaler om TV-produksjon

Fungerer for noen

Tilbake i januar meldte nettstedet BGR at australske Netflix-abonnenter med VPN skal ha blitt blokkert.

Selv har ikke Netflix de samme økonomiske incentivene for å møte praksisen, som tilbyderne av innholdet har, ettersom VPN-brukere uansett trenger et Netflix-abonnement.

Det finnes en drøss av ulike VPN-tilbydere på nettet, og det er uklart hvor mange Netflix nå har klart å blokkere.

Flere brukere melder at lignende tjenester som kun endrer de såkalte DNS-innstillingene på enheten du bruker til å se på Netflix (uten å opprette et virtuelt nettverk, i motsetning til VPN-tjenestene) fortsatt fungerer inntil videre.

Les også

Apple skal være i samtaler om TV-produksjon

Les også

HBO Nordic rammet av strømme-stans – kundene tordnet

Les også

Strømmer til strømmetjenester – mener TV-«zapping» vil dø ut

Publisert: