Kryptoboomen

Bitcoin-prisen falt over 20 prosent denne uken

Store deler av forklaringen kan være lanseringen av plattformen Bakkt, mener bitcoinekspert Torbjørn Bull Jenssen.

Bitcoinekspert Torbjørn Bull Jenssen er daglig leder i Arcane Crypto.

Audun Flatebakken/E24
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Mandag morgen måtte du ut med over 10.000 dollar for å kjøpe en bitcoin. Dagen etter stupte prisen. Uken endte med en nedgang på 20,5 prosent, og handles nå til like under 8.000 dollar.

Det er fortsatt uvisst hva som lå bak det store prisfallet, men kryptovalutaekspert og daglig leder i Arcane Crypto, Torbjørn Bull Jenssen peker på en rekke årsaker til det voldsomme prisfallet.

Blant dem er lanseringen av en plattform for handel i terminkontrakter i bitcoin, kalt Bakkt. Plattformen ble lansert av Intercontinental Exchange (ICE), som blant annet eier New York-børsen.

Store deler av ukens bitcoin-fall kom rett etter lanseringen. Kun 72 bitcoin ble handlet den første dagen, ifølge Arcane Crypto, som blir betegnet som lavt.

– Bakkt ble lansert på mandag, og da handelen begynte var det med et veldig lavt volum. Samtidig var det egentlig som forventet og noe man visste godt fra før, sier Torbjørn Bull Jenssen til E24, som legger til:

– Bakkt er live, noe som er en ekstremt stor og viktig endring for bitcoinmarkedet. Med dette kommer flere seriøse aktører inn i markedet.

Flere andre kryptovalutaer falt også kraftig denne uken. Ether og XRP endte ned henholdsvis 24 og 19 prosent, ifølge CNBC.

Deler av årsaken til fallet kan også være oppgjør av futureskontrakter på handelsplassen CME. Det skjedde på fredag.

– En analyse vi nylig gjennomførte viser at kursen typisk faller i forkant av oppgjøret, og dette kan ha bidratt til at flere solgte seg ut i forkant, sier Bull Jenssen.

Les på E24+

Satser på «kryptoboomen»: – Avkastningen kan bli knallgod

Peker på teknisk analyse

Flere i kryptomarkedet bruker teknisk analyse, en metode der man studerer kurshistorikken for å si noe om fremtidig utvikling for å si noe om fremtidig utvikling.

Nettopp den bruken kan være en medvirkende årsak til fallet den siste uken, påpeker Bull Jenssen.

– Det er mye handel som foregår på bakgrunn av teknisk analyse. Vi har hatt en formasjon der man har ventet på at kursen skal fortsette enten den ene eller den andre veien. Da kursen falt, brøt kursen ned, forklarer han.

– Ser veldig positivt ut

Bitcoin er kjent for å svinge svært mye, men har vaklet rundt 10.000 dollar siden august. Prisen har nærmet doblet seg fra nyttår, men har også blitt handlet til over 13.000 dollar.

Rekorden ble satt i desember 2017, da bitcoin nådde rundt 20.000 dollar.

Torbjørn Bull Jenssen, som selv har handlet kryptovaluta for Arcane Crypto, ser imidlertid for seg en lys fremtid for bitcoin fremover.

– Det store bildet ser veldig positivt ut, sier han.

Markedet venter nå på at antallet nye bitcoin som kommer inn i markedet vil falle.

– Det er fortsatt mange som spekulerer i at halveringen av produksjonen, som skjer i mai neste år, vil utløse kursoppgang. Kursen bestemmes av tilbud og etterspørsel, og med lavere tilbud vil kursen gå opp, alt annet likt, sier Bull Jenssen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Kryptovaluta
 3. Bitcoin
 4. Ripple
 5. Ether

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Starter kryptohedgefond med investorprofiler på laget

 2. Bitcoin-ekspert etter brutalt prisras: – En knivsegg

 3. Betalt innhold

  – Dette er en type svingninger man absolutt bør tåle. Man bør også tåle mer

 4. Kryptokunst kan omsettes for milliarder: – Boblen vil sprekke

 5. Brått bitcoin-fall etter den siste tidens voldsomme oppgang