Nytt selskap vil kjøpe Think

Etter å ha brent over fire milliarder kroner, forhandler Think med ny kjøper for å unngå den fjerde nesten-konkursen.

TIL SALGS: Nok en gang forhandler Think med en investor. Selskapet har siden 1999 brent over 4 milliarder kroner.
Publisert:

Elbilselskapet Think er nok en gang i dype økonomiske problemer.

Etter det E24 kjenner til sitter selskapet på gjeld til flere hundre millioner kroner og er ikke i stand til å betale selv de minste kreditorene.

Think bekrefter ovenfor E24 at det er i samtaler med nye investorer som kan ta over Think.

«Som et ledd i en due dilligence-prosess, har investorer gått inn i en dialog med Think og Thinks leverandører med samtykke fra Think-styret», heter det i en uttalelse fra Think til E24.

Og styreleder Reidar Langmo kommer med klar tale om selskapets økonomiske forhold:

- Jeg kan bekrefte at selskapet er i en alvorlig situasjon, sier han til E24.

E24 har grunn til å tro at mulige kjøpere Think henviser til, er russiske investorer.

Dette kommer bare måneder etter den russiske investoren Vladimir Antonov startet kampen om å komme inn på eiersiden i Saab. Den situasjonen er fortsatt ikke løst.

Think forteller til E24 at selskapet vil varsle om en ny restrukturering innen få uker.

Hagen er klar til å selge

Stein Erik Hagens investeringsselskapet Canica er nest største investor med 9,52 prosent av aksjene.

VISTE IKKE: Peter Ruzicka (t.v.) viste ikke om diskusjonene med ny investor. Her sammen med Svein Jacobsen og Stein Erik Hagen på møtet i Orklas bedriftsforsamling i 2005.

- Jeg kjenner ikke til dette, sier Hagens høyre hånd, Canicas daglige leder Peter Arne Ruzicka, når E24 forteller om Thinks forhandlinger med nye investorer.

- Ønsker dere å selge dere ut?

- Det blir hypotetisk. Om det kommer inn en stor industriell investor som kan bidra med penger og kompetanse er det positivt. Får man solgt posten og får penger vil jo det også være positivt, sier han.

- Selskapet har tapt mye penger. Var investeringen i Think en ren finansiell investering, eller har dere tatt andre hensyn?

- Vi gikk inn for å tjene penger, men det har vært litt tyngre enn forutsatt, sier Ruzicka.

Staten kom seg ut

Investinor, et statlige investeringsselskap eiet av Innovasjon Norge, har frem til nylig vært en av de største aksjonærene i Think.

Investinors kommunikasjonsansvarlig Rune Sævik opplyser til E24 at statens eierandel i Think har blitt konvertert til en tilsvarende eierpost i det amerikanske selskapet Ener1, som er største aksjonær i Think Global.

Dette kommer bare ett år etter at Investinor pumpet inn nye 20 millioner kroner i Think, i det som da ble kalt en «oppfølgingsinvestering».

Statens investeringsselskap investerte totalt 50,7 millioner kroner i Think.

Nå eier Staten ingenting av Think.

Svidd av fire milliarder

1999 - Ford ble hovedaksjonær og investerte 800 millioner kroner i Think i løpet av de fire årene de var inne på eiersiden. Think City ble masseprodusert fra 1999.

2003 - Ford bestemte seg for å trekke seg ut av elbilsektoren, og solgte seg helt ut av Think. Kjøper var sveitsiske Kamkorp.

2006 - Think ble slått konkurs. Boet ble kjøpt opp av en gruppe kjente norske investorer , anført av Alf Bjørseth, Jan-Olaf Willums og Reidar Langmo.

2007 - Think hentet inn 520 millioner kroner. Petter Stordalen, Stein Erik Hagens Canica, Atle Brynestad og flere andre investorer kom inn som eiere.

2009 - Selskapet unngikk en tredje konkurs ved at to amerikanske selskaper, batteriteknologiselskapet Ener1 og investeringsselskapet Rockport Capital, skjøt inn 1,4 milliarder kroner, og kom inn som storeiere.

2010 - Hentet inn 1,3 milliarder kroner i nok en emisjon.

I 2011 er Ener1 Thinks største aksjonær med 25,5 prosent av aksjene, Stein Erik Hagens Canica er nest største aksjonær med 9,52 prosent, Rockport Capital er tredje største aksjonær med 8,21 prosent av aksjene.

Totalt har Think brent i overkant av fire milliarder kroner siden 1999.

Les også

Publisert:
Gå til e24.no