Fisker kan bli kinesisk

Den amerikanske bilprodusenten har ikke laget en bil på et halvt år, men den norske importøren venter en snarlig løsning og er ikke bekymret.

PRODUKSJONSSTOPP: Det er et halvt år siden det ble produsert en Fisker Karma.
Publisert: Publisert:

Den amerikanske bilprodusenten Fisker har i lengre tid slitt finansielt, og de har ikke produsert en eneste bil på over et halvt år.

- Det vi vet er at Fisker jobber med å få inn en strategisk partner, og at den skal være på plass veldig raskt, sier Asle Røil, daglig leder i Fisker Norge.

Nå melder Bloomberg at det skal være flere interessenter, og at det mest sannsynlig er det kinesiske selskapet Dongfeng som kjøper seg inn i selskapet.

To milliarder

Budet skal være på 350 millioner dollar, nær to milliarder norske kroner, noe som vil gjøre at Dongfeng vil eie 85 prosent av firmaet.

Samtidig kan kinesiske Geely, som eier Volvo, og være på vei til å legge inn et bud, ifølge svenske Teknikens värld.

NISJEMARKED: Asle Røil, daglig leder i Fisker Norge, tror de vil selge 20 til 25 Fisker Karma i året.

Etter at Fisker ble tilgjengelig på de det norske markedet i fjor sommer, forteller Røil at de har levert 11 Fisker Karma.

Fisker Karma, er en luksus plug-in hybrid. Den er drevet av en elektrisk motor hvor en bensinmotor i tillegg fungerer som et et strømaggregat for batteriene. Bensinmotoren er ikke knyttet til bilens drivverk. I Norge koster den fra 1,25 millioner kroner.

Les også: Test av Fisker Karma

Utgangspunktet for problemene er at selskapet som produserte batteriene til bilen gikk konkurs. I den forbindelse forsvant og selskapet Solyndra LLC, det gjorde at vilkårene for en statlig subsidie forsvant, som nå gjør at Fisker må betale tilbake rundt 200 millioner dollar.

- Vi jobber aktivt med å finne strategiske partnere, sa Henrik Fisker, grunnlegger og direktør i Fisker i begynnelsen av desember.

Han understreket da at han ikke hadde noen planer om å selge firmaet, men at de trengte samarbeidspartnere for å utvikle nye produkter.

- Vi ser etter et tett samarbeid hvor vi kan utvikle nye plattformer i fellesskap og dele på innkjøpene.

Mangelen på dette har gjort at de og har utsatt produksjonen av suv-modellen Atlantic.

Flere interessenter

Fisker har ikke ønsket å si noe konkret om nye partnere ennå, men til Bloomberg sier en talsmann for Fisker, Roger Ormisher:

- Selskapet mottatt en rekke henvendelser fra firmaer i flere kontinent, som nå blir vurdert av selskapet og deres rådgivere.

Mer bilstoff på E24 BIL

For Røil er situasjonen ikke ny, han drev tidligere Saab Automobile AB sin avdeling i Norge, og kjenner til problemene med en bilfabrikk som ikke får produsert biler, men han er ikke så bekymret denne gangen.

Les også: Norges største Saab-forhandler tror på fremtiden - også uten Saab

- Vi står ikke og faller på Fisker, samtidig så har jeg veldig troen på Fisker. Nå jobber vi med merkevarebygging, og kundene vår gir positive tilbakemeldinger i tillegg har mange interessenter.

Røil sier at det så langt er solgt 600 Europa og 1200 i USA av Fisker Karma. Selv om de skulle finne en ny samarbeidspartner, vil det ta litt tid før produksjonen er oppe og går igjen, uten at det gjør Røil utrolig.

- Vi har ikke hatt noen leveringsproblemer, og har biler på lager i Europa som i hvert fall holder frem til sommeren, sier Røil.

Han sier de har et forsiktig mål om å selge 20 til 25 biler i året.

Les også:

Publisert: