Frisk Focus

Ny motor og enklere teknikk gjør Focus ST til en gjennomført moderne GTI-bil. Uten at det nødvendigvis er nok.

Publisert: Publisert:

GTI-segmentet i dag har lite med det som oppsto med den første Golf GTI i 1976. Det var en bil i fjærvekt, etter dagens standard, og 110 hestekrefter.

Mye bensin har blitt til eksos siden den gang. Nå har biler i dette segmentet godt over 200 hestekrefter, samtidig har de også nær doblet vekten siden buksebeina så ut som et tomannstelt under kneet.

Galskap

Focus ST er Ford sitt bidrag i denne klassen. Forrige utgave ble lansert i 2005 og hadde en femsylindret motor som stammet fra Volvo med 225 hestekrefter. Etter hvert kom den og i en RS-utgave med smått ville 305 hestekrefter og forhjulstrekk.

Et konsept som for ikke lenge siden ble sett på som galskap. Før man fikk dreisen på smarte differensialer var det ordet på byen at man ikke kunne ha stort over 200 hestekrefter før en forhjulsdrevet bil ble ustyrlig.

Store forandringer

Har man for eksempel hatt den interessante gleden av å kjøre en Alfa Romeo 147 GTA med 250 hestekrefter, som ble laget mellom 2002 og 2005, kan man være enig i at det kan stemme. Der henger man i rattet mens man håper at bilen føler for å holde seg på veien.

Med Focus RS viste Ford at 300 hestekrefter lar seg gjøre. Den hadde et spesialtilpasset frontoppheng kombinert med en differensial som langt på vei klarte å sortere kreftene slik at bilen lot seg styre når man tråkket til. Det samme hadde ST-utgaven.

Med den nye Focus ST er det en rekke store forandringer. Først og fremst er Volvo-enheten slengt på dynga og erstattet med en firesylindret, to liters Ecoboost maskin fra Ford. Høres muligens tammere ut, men den har 25 hester mer enn forrige ST, slik at det nå er respektable 250 hester. Til sammenlikning har den nylig pensjonerte Golf GTI maksimalt 235.

ESP

Poenget med den nye motoren er naturligvis et langt snillere forbruk, samtidig har de valgt å droppe det sofistikerte opplegget med differensial og andre triks på frontakslingen, og lent seg på elektronikken.

Mer bilstoff på E24 BIL

Ford sier det nå får til det samme via ESPen. Med det som kalles «dynamisk kurvekontroll», hvor elektronikken slipper opp på det hjulet som spinner og overfører kraft til det med best grep, som skal holde bilen i sjakk. Noe som og viser seg å fungere i praksis. Riktignok med et visst forbehold. Med fullt gasspådrag i første eller andre gir sliter bilen med å finne balansen mellom grep og akselerasjon, og man må virkelig tviholde i rattet.

Kjølig

STYLING: Focus ST-modellen har en rekke stylingknep som er unik for denne modellen.

Når man først har etablert bra med fart forsvinner problemet, og styreenheten viser seg fra en meget god side. Den er veldig riktig vektet og presis. Bilen fremstår som utrolig stabil i sving, og den tåler imponerende mye trøkk. Balansen i bilen er veldig fin, man kjenner at bakvognen og er med og jobber, slik at svingete veier kan forseres i seriøse hastigheter. Vi opplevde noe understyring her og der, men det kan og komme av temperaturer ned mot null.

For Focus STen ble nok den siste bilen på en altfor lang stund med sommerdekk. Det begynte veldig bra, med bare, om enn noe kalde, veier. Halvveis i låneperioden kom vinteren tuslende. Med feite sommerdekk som bar en smule preg av en bil med masse pønsj rett forhjulene, var ikke det helt ideelt. Det er og første gang jeg levert en bil hvor ansvarlig hos importøren åpenbart var oppriktig bekymret for at jeg hadde vraket bilen.

DEKALER: Man er aldri tvil om at det er en ST-modell. Dekalene er spredt rundt på bilen, innvendig og utvendig.

Ekstraordinær

Bilen her har en manuell girkasse som er presis. På andre- og tredjegirsveier er Focus ST i sitt ess. Med godt trykk i mellomregisteret akkompagnert med en riktig lyd gir blir det en kompaktbil med ekstraordinære egenskaper.

Samtidig så virker den ikke bedre enn en Golf GTI, og da snakker vi om utgående Golf, så hva som skjer når neste generasjon Golf GTI kommer blir så definitivt spennende for Focus ST.

Ett sted har den uansett tapt. Innvendig. Helt hva Ford tenker på her er ikke greit å si. Designen er klein og rotete. I tillegg er materialer og opplevd kvalitet på mye lavere nivå enn i en Volkswagen. Det hele symbolisert med en bitteliten skjerm. Her er det mildt sagt et formidabelt forbedringspotensial hos Ford.

FLERE DØRER: Ford Focus ST kommer ikke i tredørsvariant, det gjør ingen andre Focus heller, men som femdørs eller stasjonsvogn.

Godt synlig

Man skal ikke kimse av betydningen her. For hvor er det man oppholder seg når man kjører bil?

Det ytre er som vanlig med en tungt motorisert Focus av det voldsomme slaget. Det oppsummeres i lakkfargen «Tangerine Scream.» Noen subtil kompaktbil er ikke Focus ST. Det virker helt riktig at den har tilvalget «stor spoiler bak.»

Flere biltester

Startprisen er 478.000, mye penger for en bil i kompaktsegmentet, men en Focus ST er så mye mer enn det. Det er en høyytelse bil, som byr på masse kjøreglede og er bra på det praktiske om man aksepterer et temmelig hardt oppsett. I tillegg er det grunn til å tro at den prismessig ligger temmelig likt med den kommende Golf GTI, til tross for at Focus fortsatt vil ha høyere ytelser.

Det er vel ikke nødvendigvis noe Ford setter pris på, men når nye Golf GTI kommer rullende til neste år, blir Focus ST det sære valget.

Les også:

Ford legger ned fabrikk i Belgia

Bilkrisen sprer seg til Tyskland

Europa drar ned Ford-resultater

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:

Her kan du lese mer om