Aftenposten navnga Krekars trusseloffer

Aftenpostens nettavis sendte direkte fra opplesingen av dommen mot mullah Krekar.

DØMT: Mullah Krekar ble dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett mandag.
Publisert:

Mullah Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel for draps- og terrortrulser mot tre kurdere som er bosatt i Norge samt mot Høyre-leder Erna Solberg.

En av de tre kurderne har helt siden saken kom opp uttrykt ønske om at hans navn skulle holdes hemmelig.

Les om dommen her

Dette er et ønske som hele norsk presse har respektert.

Direkte overføring

Men da Aftenpostens nettavis mandag hadde direkte overføring fra domsavsigelsen i saken, ble det ikke gjort inngrep for å skjerme den truedes navn under opplesingen av dommen.

Dermed kunne de som fulgte som fulgte sendingen få med seg navnet til den av de tre ofrene som har et sterkt og uttrykt ønske om å være anonym.

Digitalredaktør Skjalg Engebø i Aftenposten sier til E24 at avisen i alle skrevne artikler om saken har anonymisert kurderen, men bekrefter at Aftenpostens lesere kunne få med seg navnet til mannen dersom de fulgte direkteoverføringen fra opplesingen av dommen i Oslo tingrett.

- Der og da ble gjort en vurdering av at det at navnet ble lest opp ikke påførte ham noen særlig ytterligere skade. De som ville vite navnet hans kunne jo bare gå til retten å følge opplesingen derfra, sier Engebø til E24.

Les også: Frykter nye Krekar-trusler

Skal evaluere

Kommer det en henvendelse om saken lover han at avisen skal gjøre en vurdering av den i forbindelse med evalueringen av dekningen av Krekar-saken.

Kurderens advokat, Randi Hagen Spydevold, sier seg enig i at alle i prinsippet kunne gått til retten og hørt navnet bli opplest av dommeren.

Frykter impulshandlinger

Men det er ikke det hennes klient frykter.

- Det han frykter er de som handler på impuls etter å ha kommet over navnet. Derfor er dette uheldig, sier hun til E24.

- Det som er spesielt i denne saken er at trusselbildet er sterkt og at man ikke alltid vet hvor truslene kommer fra. Det er derfor min klient ønsker å holde en så lav profil som mulig, legger advokaten til.

Krekar anket

Mullah Krekar anket dommer på fem års fengsel på stedet.

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, har hele tiden forsvart seg med at han bare forklarer islamsk lov og hva Koranen sier.

- Retten fornekter ikke sharia. Men i norsk rett har ikke Sharia noen plass, sa dommer Per Fleisje.

Publisert: