David Montgomery: - De behøvde ikke tenke selv– bare suge blod

Abdisert aviskonge David Montgomery forteller om forholdet til bankene under finanskrisen.

SLUTTET: David Montgomery ble til slutt presset ut av sjefsstolen av misfornøyde aksjonærer.
Publisert: Publisert:

Tidligere Mecom-sjef David Montgomery serverer en relativt harsk beskrivelse av de ansatte i bankene som finansierte Mecoms agressive vekst.

I et intervju med den britiske journalisten Raymond Snoddy forteller Montgomery om det som utviklet seg til å bli et svært anspent forhold.

- De folkene i banken som lånte ut penger med fryd og entusiasme var ikke å se, og i kjelleren var kistene åpnet og et nytt team – åpenbart holdt for denne type situasjoner – overtok. De behøvde ikke tenke selv – bare suge blod, sier Montgomery.

Gjeld til ørene

Den britiske mediegiganten Mecom sto på kanten av stupet ved utgangen av 2008. Kollapsen i annonsemarkedet under finanskrisen strupte pengetilførselen til det gjeldstyngede selskapet.

David Montgomery hadde i løpet av tre år bygd et av Europas største medieselskap, men veksten - som kom så lett - var bygd med lånte penger. Montgomerys inntog i Norge med overtagelse av tidligere Orkla Media kostete Mecom 7,5 milliarder kroner. Pengen kom fra bankene.

Så kom finanskrisen. En stadig høyere rente kombinert med et kraftig fall i inntektene gjorde det til slutt umulig for Mecom å håndtere gjelden. Dermed måtte David Montgomery gå i forhandlinger med bankene, og det med svært dårlige kort på hånden.

- Mecom betaler blodpenger for det nye lånet, med høyere renter og straffegebyrer dersom forpliktelsene ikke blir overholdt, sa analytiker Henrik Schultz da betingelsene for det nye lånet ble kjent.

- For bankene er dette en vesentlig forbedring av avtalen. Tilsvarende er det en forverring for Mecom, men alternativet for Mecom er ikke bedre. Da snakker vi om konkurs, sa Schultz til Dagens Næringsliv.

Måtte selge selskaper

Prisen for den nye avtalen med bankene ble dyr. Medieselskapet måtte selge virksomhet i Polen, Tyskland og Norge. I Norge ble avisene på Nordvestlandet solgt til Polaris Media. Og i Tyskland ble samtlige aviser solgt til det tyske medieselskapet M. DumOnt Schauberg.

KOSTET SKJORTA: David Montgomery og Mecom kjøpt i 2007 Orkla Media med lånte penger. Oppkjøpet til 7,5 milliarder kroner bidro senere til Mecoms store gjeldsproblemer. Her er Montgomery i Norge for å møte tidligere kulturminister Trond Giske.

Ved inngangen til 2009 skyldte Mecom bankene 5,9 milliarder kroner. I løpet av 2009 ble gjelden redusert til 3,4 milliarder kroner.

For å redde skuta måtte likevel aksjonærene skyte inn mer penger. Våren 2009 spyttet aksjonærene inn 1,4 milliarder ferske kroner.

I dag sier den tidligere Mecom-sjefen at selskapet aldri sto i fare for å gå konkurs. Men han innrømmer at selskapet var svært nær bed å bryte betingelsene fra bankene.

- Holdt løftene

Snaue tre måneder etter at Montgomery forlot sjefsstolen i medieselskapet han selv bygde opp, vil han fortsatt ikke kommentere sin egen avgang.

- Jeg kan ikke, av forskjellige årsaker, utdype. En prinsipiell grunn er at jeg ikke ønsker å skape støy rundet selskapet, sier Montgomery som fortsatt er aksjonær i selskapet.

- Selskapet holdt sitt løfte til aksjonærene og løftet gitt i forbindelse med emisjonen. Det er alt jeg vil si i forbindelse med min avgang. Ikke noe mer, sier han i intervjuet som er publisert på nettstedet Old Media New Media.

Tror på aviser

Om sine fremtidige planer sier 62-åringen at han ikke har planer om å forlate bransjen.

- Jeg er fortsatt veldig positivt i forhold til fremtiden for aviser. Den vanlige oppfatningen er at avisene har hatt sin dag. Jeg er ikke enig.

Les også:

Les flere saker på E24 Media

Publisert: