Nå er Telenors smarttelefon til under 60 dollar lansert i Asia

Sammen med flere samarbeidspartnere lanserer Telenor nå en billig-smarttelefon i Bangladesh.

SAMARBEIDSKVARTETT: Telenor har sammen med flere aktører nå lansert billig-smarttelefonen GoFox F15 i Bangladesh. Fra venstre: Rolv-Erik Spilling, leder av Telenor Digital, Vivek Sood, konsernsjef i Grameenphone, Aminur Rashid, styreformann i Symphony og Dr. Andreas Gal, teknologidirektør Mozilla.
Publisert: Publisert:

Under Telenors kapitalmarkedsdag i fjor høst brukte konsernsjef John Fredrik Baksaas mye av tiden på å prate om selskapets strategi om å bringe internett til massene.

Strategien går under navnet «Internett for all», og Baksaas snakket om behovet for å få ut rimeligere smarttelefoner til markedene i Asia og Øst-Europa, der Telenor er tilstede.

- Smarttelefonene vi har i Europa i dag er for dyre for størstedelen av det asiatiske markedet. Vi må få prisen ned til under 50 dollar, og når vi krysser den grensen åpner det for et markant større volum, sa Telenor-sjefen.

Nå er Telenor kommet enda et steg nærmere målet. Nå har de nemlig lansert en smarttelefon til under 60 dollar i Bangladesh.

Telefonen får under navnet «GoFiox F15» og er laget av Symphony i Bangladesh. Den baserer seg på Mozillas åpne mobilplattform Firefox OS. Telenor har samarbeidet med Mozilla siden 2012.

For mennesker i fattige land kan en smarttelefon være den første opplevelsen de har av internett. I mange land i Afrika og Asia ser man allerede at befolkningen hopper over pc-stadiet og går rett til mobile enheter.

I de landene der Telenor har begynt å tilby banktjenester på mobil, som for eksempel Pakistan, er det store deler av befolkningen som aldri har hatt en bankkonto.

Rett på nett

Telenor selger altså telefonen for under 60 dollar, tilsvarende rundt 380 norske kroner. Ettersom markedet i mange asiatiske land, inklusivt Bangladesh, hovedsaklig er fokusert på forhåndsbetalte løsninger (i motsetning til abonnementsmodellen i vestlige land), er det også dette beløpet telefonen faktisk koster.

Telenor Digital har utviklet en spesiell tjeneste som skal gjøre det svært enkelt for brukerne å komme seg på nett. Tjenesten kalles WowBox. Alle brukere får 20 gratis megabyte til å begynne med.

- Vi vil at flere kunder skal få oppleve mobile tjenester på smarttelefoner. Ved å stimulere utviklermiljøet til Mozilla til å skape flere lokalt relevante app'er sammen med Telenors WowBox-tjeneste, forventer vi å se en økning i internettutbredelsen og -bruken i Bangladesh, sier konsernsjef Vivek Sood, i Telenors lokale mobiloperatør Grameenphone, i en pressemelding.

Vurderer nye markeder

Telefonen er allerede lansert i av Telenor i Ungarn, Serbia og Montenegro. Totalt har Mozilla fått lansert telefonene sine i 23 land.

- Hvilke andre land vil dere lansere denne mobilen i?

- Om det blir aktuelt flere steder gjenstår å se, men Asia er selvfølgelig svært

Kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor Digital.

interessant. Hvis dette blir en suksess i Bangladesh, er det aktuelt å se på andre av våre markeder i Asia, sier kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor Digital, til E24.

- Hva slags salgsmål har dere?

- Vi deler ikke salgsmålene våre, men om dette blir en suksess er naturlig nok avhengig av at telefonen selger, men også at WowBox-løsningen blir tatt godt imot. At en slik egenutviklet tjeneste som gjør det mulig for folk å få sine første internett-opplevelser veldig enkelt, og gratis, vil jeg si er nesten vel så spennende og viktig, sier Lessum.

Les også:

India gir Telenor grønt lys for å ta full kontroll i UninorBrekke tar tømmene i ThailandTelenors teknologidirektør bytter jobbTelenor-sjefen om Danmark: - Intens konkurranseTelenor jekker opp forventningene etter solid halvårTyngre for Telenor i Thailand

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om