Slik kan det norske telemarkedet bli

Tele 2 blir slukt av Netcom, og det norske telemarkedet har fått to aktører som dominerer 90 prosent av markedet. Vil den nye «nummer tre» ta opp kampen med de store?

MANGE MULIGE SCENARIOER: Hva vil ICE og deres russiskamerikanske hovedeier Leonard Blavatnik (fra venstre) gjøre med lisensen sin? Vil de ta opp kampen med August Baumann (Netcom) og Jon Fredrik Baksaas (Telenor) i kampen om det norske markedet? Eller vil de selge eller leie ut?
Publisert:

I fjor tapte Tele 2 lisensauksjonene til Post- og teletilsynet, og ble dermed stående uten egne frekvensrettigheter.

Selskapet ble dermed det eneste av de tre store norske selskapene - Telenor, Netcom og Tele 2 - som ikke hadde egne frekvensbånd.

Uten frekvensbånd ble situasjonen vanskelig for Tele2, og mandag ble det kjent at selskapet kjøpes opp av TeliaSonera.

IT-analytiker Espen Torgersen i Carnegie tror det kan bli vanskelig for ICE Norge, som kjøpte de resterende lisensene i desember, å komme seg inn på markedet.

Om konkurransemyndighetene godkjenner TeliaSoneras oppkjøp av Tele 2, seiler ICE opp som en potensielt ny «nummer tre» i det norske markedet, ettersom de sitter på lisensen Tele 2 aldri fikk.

- Jeg har tidligere stilt meg spørsmål om hva som egentlig er strategien deres. Jeg vet ikke hva de tenker, men jeg ville hatt hodepine i dag om jeg våknet til denne nyheten, sier Torgersen til E24.

Starter ikke for seg selv

Torgersen mener det er lite sannsynlig at ICE vil forsøke å komme seg inn i markedet gjennom sitt eget merkevarenavn, som til nå kun har skaffet seg et fotfeste som internettleverandør.

Telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie

- Sammen med Tele 2 kunne ICE ha bygget nettet med sine eksisterende kundebaser. Nå som de er alene tror jeg ikke de kan bygge seg opp som en konkurrent på mobiltelefoni. Det må store investeringer til før man kan kapre kunder i dette markedet. Skal man gjøre alt dette helt fra bunnen av, vil det ta lengre tid, sier han til E24.

Kjøper Netcom-navn

Analytikerne E24 har vært i kontakt med har stor tro på at TeliaSonera vil få kjøpe Tele 2, men at tilsynet vil kreve at de gir fra seg andre småselskaper, slik at de samlet sett ikke blir for store.

Disse selskapene kan bli veien inn i markedet for ICE.

- Dette ser jeg på som eneste håp for ICE til å komme seg inn på markedet for telefoni. Ellers tror jeg de vil være en nisjeaktør på mobile bredbåndstjenester. Kan være de vil tilby tale i tiden som kommer, men jeg betviler det, sier Torgersen.

Les også

Tele2-kjøpet: Telenor mister 450 millioner kroner i leieinntekter

Han får støtte av analytiker Ole Gunnar Nordahl i Arctic Securities.

- Jeg tror de kan ønske å bruke en merkevare som i dag er mer veletablert og assosiert med mobiltjenester. Om de skulle kjøpe Chess, OneCall eller noen andre, vil det kunne være hensiktsmessig å videreføre deres merkevare, sier Nordahl til E24.

Videre peker han på at dette kan rokke ved dagens marked, og være negativt for Telenor og TeliaSonera som da må ta opp kampen mot en aggressiv tredjepart.

Selger til utlandet

En tredje mulighet analytikerne peker ut, er at ICE kan beslutte å legge fra seg utbyggingsplanene som følge av et tøft marked i Norge.

- Det er en mulighet for at ICE selger lisensene sine. Da er det mest sannsynlig at en internasjonal aktør tar utfordrerplassen i det norske markedet, sier Nordahl.

Han understreker at det er dette utfallet som kan skape størst problemer for TeliaSonera og Telenor.

Dersom ICE skal selge lisensene sine må de ha forhåndsgodkjenning fra Samferdselsdepartementet.

Leie ut

- Hvis handelen går gjennom og enten Telenor eller TeliaSonera skaffer seg tilgang til ICE-frekvensene, vil disse effektiv skape et doupol i Norge, sier Nordahl.

Les også

ICE: - Planene våre er uforandret

Et monopol er når det er én aktør på markedet, mens et duopol har to aktører.

HEMMELIGHETSFULL: Eivind Helgaker, administrerende direktør i ICE Norge og Ice Communication Norge (tidligere Telco Data AS).

- Telenor og TeliaSonera kjenner hverandre godt som konkurrenter både fra Norge og Sverige, og har et nettverkssamarbeid i Danmark. Dersom de kontrollerer mer enn 90% av det norske markedet ser jeg det som sannsynlig at prispresset som har vært på mobilpakker de senere årene vil lettes, fortsetter Nordahl.

Dårlig nytt for forbrukerne, med andre ord.

Dette scenarioet kan skje enten ved at et av selskapene kjøper eller leier frekvensene til ICE.

Ifølge Post- og Teletilsynet står ICE frie til å leie ut nettverket sitt, dersom de bygger ut infrastrukturen innen fire år, men om en eventuell utleieavtale påvirker konkurransesituasjonen må også denne godkjennes av departementet.

ICE Norge ønsker ikke ut med hvilke planer de har, ut over å si at de ønsker å bygge ut sitt nettverk. Administrerende direktør for ICE Norge, Eivind Helgaker, vil ikke svare på om de nå skal inn i personkundekampen.

- Det kommer vi tilbake til når vi har valgt leverandør på nettverksutstyr, sluttbrukerutstyr og støttesystemer, sier Helgaker til E24.

Les også:

- Ingen god dag for norske mobilbrukereKonkurransetilsynet: - Oppkjøpet må vurderesTele2-kjøpet: Telenor mister 450 millioner kroner i leieinntekterTelia Sonera kjøper Tele 2 Norge

Publisert: