Ripple steg over 36.000 prosent i 2017: Krypto-gründer verdt over 300 milliarder

Forrige uke ble den verdens nest mest verdifulle kryptovaluta. Folkene bak ripple har sett formuene skyte i været.

STORE PENGER: Folkene bak ripple kan le hele veien til banken, dersom prisen holder seg.

Foto: Chris Helgren Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
  • Sindre Hopland
Publisert:

Raske penger har vært synonymt med kryptovaluta, og det samme gjelder for ripple, som i romjulen steg til å bli den nest største valutaen målt i markedsverdi, rett bak bitcoin.

Valutaens verdiøkning på 7.324 prosent fra april 2017 til januar 2018 har gjort grunnleggerne styrtrike, ifølge Forbes.

Styreleder og tidligere direktør Chris Larsen eier 17 prosent av alle XRP, som er navnet på ripple-systemets valuta. Det betyr at han er god for 37,5 milliarder dollar (303,86 mrd. kroner), noe som gjør han til USAs 15. rikeste mann, ifølge Forbes’ liste over landets 400 rikeste.

Larsen var administrerende direktør i kryptovalutaselskapet frem til november 2016, men har beholdt sine XPR, ifølge kilder i ripple. Han har tidligere jobbet i med finans i flere land for Chevron og er utdannet siviløkonom fra Stanford Business School.

Dagens direktør Brad Garlinghouse kontrollerer rundt 6,3 prosent av selskapet, noe som tilsvarer 9,5 milliarder dollar (76,9 mrd. kroner). Han har sin siviløkonom utdannelse fra Harvard, og har tidligere jobbet som senior visepresident i Yahoo.

Annerledes strategi

Det er viktig å legge til at ripple i motsetning til mange andre kryptovalutaer har store deler av sin beholdning ute av sirkulasjon. Det kan heller ikke utvinnes nye XPR av private. Derfor er hypen om ripple også betraktelig mindre enn sine største konkurrenter bitcoin og ethereum.

Les også

Ethereum hopper etter russisk utspill: Putin vil bruke «kryptorubel» for å unngå sanksjoner

Størstedelen av XPR er låst i et depot, og omfatter 55 milliarder XPR. Utover dette er 38,7 milliarder XPR i ordinær sirkulasjon, pluss en mengde ripple eier selv, i form av 6,25 milliarder XPR.

Ifølge Fortune hevder selskapet å ha over 100 kunder, der iblant finansselskapene American Express og Santander, som samarbeider om USA til Storbritannia betalinger ved å bruke selskapets teknologi.

Tirsdag koster en XRP 2,43 dollar, ifølge Coinmarketcap. I løpet av 2017 steg kryptovalutaen mest av alle digitale valutaer, med over 36.000 prosent, viser en oversikt E24 tidligere har laget.

Les også

Ti ting som ikke fantes for ti år siden

Les også

Snart kan Facebook bli banken din

Les også

Bitcoins viktigste marked vurderer å stenge kryptobørser

Publisert:

Flere artikler

  1. Dette er verdens største kryptoformuer

  2. Ripple økte mest av kryptovalutaene

  3. 765 milliarder forduftet på ett døgn

  4. Dette mener de rikeste i verden om kryptovaluta

  5. Kraftig Ripple-hopp