Resultathopp på Telenors hjemmebane: Nå skriver de Danmark opp igjen

Etter mange tøffe år ser Telenor lysere på fremtiden for vårt naboland i sør. Selskapet leverer nå bedre resultater i alle de skandinaviske landene.

FLERE ABONNENTER: Leder for bedriftsmarkedet Ove Fredheim og Norgessjef Berit Svendsen i Telenor markerte nylig åpningen av selskapets innovasjonshub for Tingenes internett (IOT) på Fornebu. Nå kan de glede seg over å ha flere abonnenter i Norge.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Mens de fleste av Telenors 178 millioner kunder befinner i Asia, langt unna hovedkontoret på Fornebu, er virksomheten i Norge og Skandinavia svært viktig for selskapet, både teknologisk og økonomisk.

Selskapet har virksomhet i både Norge, Sverige og Danmark, men utviklingen i sistnevnte har vært en hodepine for selskapet i mange år.

Det danske markedet har lenge vært preget av syltynne marginer og beintøff konkurranse. Telia og Telenor forsøkte å slå sammen virksomhetene sine i Danmark for å styrke seg i konkurransen med TDC, men droppet hele planen i 2015 etter at EUs konkurransemyndigheter sa blankt nei.

På tampen av 2015, rett etter at fusjonen gikk i vasken, skrev Telenor ned verdiene i den danske virksomheten med hele 2,1 milliarder kroner, men nå har de gjort helomvending. Telenor varsler nemlig i resultatrapporten for fjerde kvartal 2017 at de reverserer og skriver opp igjen Danmark med 1,2 milliarder kroner.

– Det danske telemarkedet har vært utfordret av «commoditization» (mobiltjenester er blitt til en råvare, journ.anm.) og lave priser sammenlignet med de fleste andre vesteuropeiske land. Gjennom 2017 har imidlertid prisene stabilisert seg i forbrukersegmentet, forklarer Telenor og fortsetter:

– Resultatene og stabiliseringen av det nye business support-systemet, lanseringen av høyhastighets bredbånd, betydelige kostnadsreduksjoner og design av nye, forenklede forretningsmodeller (...) har forbedret resultatene i Telenor Danmark.

Dette skjer for øvrig ett år etter at konsernsjef Sigve Brekke gjorde sin andre omorganisering av konsernledelsen i Telenor, og ga Norgessjef Berit Svendsen det øverste ansvaret for hele den skandinaviske virksomheten til Telenor.

Les også

Telenor øker utbyttene

Lavere kostnader – økt resultat

Hvis man ser nærmere på resultatene til Telenor Danmark, så viser de at resultatene for 2017 samlet sett økte, mens fjerde kvartal var litt svakere enn året før, grunnet høyere kostnader.

Omsetningen økte fra 1,31 til 1,38 milliarder kroner i fjerde kvartal, og fra 5,07 til 5,15 milliarder for 2017 mot året før.

I hele 2017 falt driftskostnadene fra 2,33 til 2,14 milliarder, mens de i fjerde kvartal økte noe fra 526 til 590 millioner mot samme periode året før.

Justert driftsresultat forbedret seg i 2017 fra 609 til 849 millioner, mens det falt noe tilbake på tampen av året fra 184 til 148 millioner.

Telenor skriver at de økte antallet kunder noe til 1,8 millioner i landet.

Den svenske virksomheten til Telenor kan for øvrig vise til svært solide resultater.

Omsetningen i 2017 økte fra 12,38 til 12,94 milliarder, mens kostnadene økte fra 1,76 til 2,73 milliarder. Justert driftsresultat økte fra 3,54 til 4,14 milliarder.

Flere abonnenter i Norge

I Norge kan Telenor glede seg over å ha hindret fallet i antallet kunder. I 2016 mistet både de og Telia rundt 100.000 kunder hver, og selv om Telenor fikk færre kunder i 2017 totalt, var det bedring på tampen av året.

Selskapet skriver at de mistet 10.000 mobilkunder i fjerde kvartal, men at dette kommer av færre kontantkort og datakort. Antallet abonnenter økte, ifølge Telenor.

Til tross for stabile termineringsinntekter og mindre grossistinntekter i fjerde kvartal, klarte Telenor å øke sin samlede omsetning i Norge fra 6,70 til 6,72 milliarder kroner i perioden, mot samme periode året før.

Kostnadene endte på 2,37 milliarder, ned fra 2,45 milliarder, og dette bidro til at det justerte driftsresultatet økte fra 2,64 til 2,72 milliarder kroner.

Les også

Lavpriskonkurrentene forsyner seg av Telia-kunder

Les også

– Vi tror 2018 er året det skjer

Les også

Inntar norsk sokkel med tingenes internett

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom

Flere artikler

  1. Vokser takket være Get-kjøpet

  2. Telia kaprer flere bedriftskunder: Forbereder norsk 5G-lansering

  3. Økte resultatene med mindre omsetning

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vi har fortsatt langt igjen å gå

  6. Tror det kan komme flere skandinaviske telefusjoner