Choice Hotels rammet av internasjonalt dataangrep

Nasjonal sikkerhetsmyndighet ber sykehus om å snarest oppdatere sine datasystemer. Choice Hotels opplyser at hotellkjeden er rammet av dataangrepet.

CHOICE HACKET: Nordic Choice Hotels er blant mange bedrifter som skal være rammet av et verdensomspennende dataangrep. Petter Stordalen er storeier og styreleder i hotellkjeden.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Over 70 land skal være rammet av et verdensomspennende dataangrep. I Storbritannia rammet angrepet sykehus og stiftelser over hele landet, og også en kommune i Sverige har blitt angrepet. Nå ber Nasjonal sikkerhetsmyndighet om at norske sykehus og andre leverandører av viktig infrastruktur oppdaterer sine datasystemer, ifølge NRK.

– Vi regner med at også Norge vil bli angrepet, sier avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). NSM overvåker datatrafikk døgnet rundt.

– Dette er et alvorlig angrep, og vi følger utviklingen tett, sier Pretorius.

Choice Hotels

Choice Hotels opplyser til VG fredag kveld at de har blitt rammet av det omfattende dataangrepet.

– Vi har avdekket et virusangrep på interne systemer på et fåtall av våre hoteller. Tiltak for å stanse spredning og begrense omfanget ble igangsatt umiddelbart, skriver kommunikasjonsdirektør Christine Viland i Choice Hotels til VG.

Hun opplyser at systemer som berører deres gjester fungerer som normalt sent fredag kveld, men at de følger utviklingen tett og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet er varslet. De er i tett dialog med leverandøren av systemene.

– Dette er det samme viruset som har rammet virksomheter i andre land i dag, bekrefter Viland.

Via epost

Pretorius forklarer at angrepet sannsynligvis har kommet via epost, og at viruset aktiveres ved at brukeren klikker på en lenke eller åpner en fil.

Britiske sykehus måtte avvise pasienter, omdirigere ambulanser og ta i bruk penn og papir. Bilder som ble publisert på sosiale medier, viste skjermer der det kom opp meldinger med krav om en innbetaling på 300 dollar hvis brukeren ønsket å låse opp datamaskinen. I meldingen sto det også «Oops, dine filer er blitt kryptert.»

Pengene må betales innen 19. mai i nettvalutaen bitcoin, hvis ikke risikerer brukeren at alle filene på de infiserte datamaskinene forsvinner, ifølge meldingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Petter Stordalen
 2. Hotell
 3. Norge
 4. IT-sikkerhet
 5. Datakriminalitet

Flere artikler

 1. Dataangrep: Norge rammet i liten grad

 2. Eksperter advarer om flere dataangrep mandag

 3. IT-leder om dataangrep: Norge rammet i liten grad

 4. Nytt dataangrep i Europa: Selskap i Norge rammet

 5. – Politiske konflikter kan føre til at stater angriper selskaper