Apple anklages for retoriske knep av justisdepartementet

USAs justisdepartement kritiserer Apple for å bruke falsk retorikk i forbindelse med forsøket på å få låst opp en iPhone som tilhørte en av angriperne i San Bernardino.

APPLE-TOPP: Tim Cook.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Konflikten brøt for alvor ut i forrige måned da FBI fikk en rettskjennelse som pålegger Apple å lage ny programvare og iverksette andre tiltak for å oppheve passordbeskyttelse, slik at politiet kan få tilgang til telefonen til Syed Rizwan Farook.

I kjennelsen heter det at Apples holdning bidrar til å skade de institusjonene som er best egnet til å sikre «vår frihet og våre rettigheter».

Regjeringen mener også at Apple med overlegg har utviklet «teknologiske sperringer» for å hindre at rettskjennelsen blir iverksatt.

Les også

Mac-brukere utsatt for «løsepenge»-angrep

Apple nekter

Apple sier på sin side at justisdepartementet forsøker å bakvaske selskapet ved å komme med «desperate» og «grunnløse» påstander i saken.

– Tonen i departementets uttalelse er som i en tiltale, sier Apples advokat Bruce Sewell. Han legger til at selskapets advokater «helt klart» vil komme med et svar til justisdepartementet.

Les også

Fersk dom: Apple kan ikke tvinges til å låse opp iPhone

Sewell sier regjeringens krav vil skape en «bakdør» til telefonene som kan utnyttes av kriminelle og andre regjeringer. Kongressen har ikke gitt departementet tillatelse til å komme med et slikt krav, mener teknologigiganten.

Apple-sjef Tim Cook har tidligere sagt at dersom selskapet hjelper FBI med å åpne én telefon, vil i praksis alle iPhone-modeller være sårbare dersom myndighetene vil kikke folk i kortene.

Les også

Konkurrenter støtter Apples kamp mot FBI

Pårørende reagerer

Farook og kona drepte 14 mennesker under et juleselskap i San Bernardino i California i desember. Begge to ble senere drept i en skuddveksling med politiet.

At Apple nekter å låse opp telefonen, har skapt sterke reaksjoner i USA, ikke minst blant pårørende og dem som overlevde angrepet.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, har advart mot å innfri FBIs krav og antydet at det vil kunne få uante konsekvenser.

Les også

– Interessen er helt syk

Les også

Prest velsigner mobilbutikk for å øke iPhone-salg

Les også

Fersk dom: Apple kan ikke tvinges til å låse opp iPhone

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. USA
  3. iPhone

Flere artikler

  1. Konkurrenter støtter Apples kamp mot FBI

  2. USA trekker sak mot Apple

  3. Apple og justisdepartementet i ny iPhone-krangel

  4. Apple vil gjøre det umulig å hacke iPhone

  5. FBI betalte over 10 millioner for iPhone-hacking