Apple og Nokia begraver stridsøksen – dropper alle patentsøksmål

To av de største kamphanene i IT-bransjen har kommet frem til en fredsavtale, etter årevis med krangling og søksmål.

JURIDISK KRØLL: En moderne smarttelefon er stappfull av forskjellige teknologier som er utviklet av en haug forskjellige selskaper. Det skaper grobunn for patent- og lisenskonflikter. Bildet er tatt fra en Apple-butikk i Chicago.

Foto: Kiichiro Sato AP
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Amerikanske Apple og finske Nokia har tirsdag sendt ut børsmeldinger der det kommer frem at den årelange patentkrigen mellom de to selskapene er over.

De to har blitt enige om å droppe alle pågående søksmål og juridiske prosesser tilknyttet intellektuelle rettigheter mot hverandre, og de har inngått en flerårig lisensavtale.

Nokia sitter på tusenvis av patenter relatert til mobilteknologi, som selskapet har utviklet siden 90-tallet. Apple entret mobilmarkedet da de lanserte iPhone i 2007.

– Forholdet vårt til Apple går nå fra å være fiender i retten til å være forretningspartnere som jobber til fordel for våre kunder, sier juridisk direktør Maria Varsellona i Nokia, i en melding.

Nyheten har sendt Nokia-aksjen opp drøye seks prosent på Helsinki-børsen tirsdag.

– Vi er fornøyd med denne løsningen på konflikten vår og vi ser frem til å utvide forretningssamarbeidet vårt med Nokia, sier Apples driftsdirektør, Jeff Williams.

FASTE MØTER: Apples driftsdirektør Jeff Williams og andre Apple-topper skal nå i jevnlige møter med Nokia-ledelsen for å pleie forholdet mellom de to IT-selskapene. Her viser Williams frem Apple Watch 2 i september i fjor.

Foto: Stephen Lam AFP

Mange av detaljene er konfidensielle, men selskapene opplyser blant annet at Nokia vil levere visse infrastrukturtjenester og -produkter til Apple. I tillegg skal Apple igjen begynne å selge digitale helseprodukter fra Nokia i sine butikker (tidligere solgt under merkenavnet Withings).

Apple blar opp

Apple skal også betale et ukjent beløp til Nokia nå og deretter betale jevnlig for bruk av Nokias teknologi.

Nokia opplyser at de vil komme med flere detaljer når de legger frem regnskapet for andre kvartal.

Apple og Nokia vil også vurdere mulighetene for å samarbeide om andre digitale helseprodukter. Apple bruker årlig store summer på helserelatert teknologi, og jobber for at både smarttelefoner og -klokker blir viktige produkter innen trenings og folkehelse fremover.

Les også

Tim Cooks blodsukker gir fart på Apple Watch-rykter

Årelang krangel

Fredsavtalen de to selskapene nå har kommet frem til er ikke helt ukjent, for de to selskapene har vært i en rekke krangler og rettssaker tidligere.

Så sent som i desember i fjor gikk Apple til søksmål mot en rekke selskaper som forvaltet gamle Nokia-patenter. Nokia svarte med å saksøke Apple, ifølge The Verge.

I 2011 inngikk de to selskapene et forlik som har en lignende struktur som det nye forliket, der Apple betaler en engangssum og deretter forplikter seg til jevnlige betalinger og et samarbeid.

Forliket den gang ble blant annet omtalt av New York Times, som påpekte at forliket ble inngått samtidig som Apple passerte Nokia når det kom til mobilomsetning.

Nokia var fra 90-tallet verdens desidert største mobilprodusent, men mistet dominansen da Apple og Google inntok markedet med sine smarttelefoner og operativsystemer. Nokia har akkurat gjenopplivet mobilvirksomheten sin med en serie smarttelefoner basert på Googles Android-system.

Les også

Selvkjørende biler kan få eget kjørefelt i Danmark

Les også

Tror flere vil forsikres

Les også

Mobilkamera skal lede Facebooks AR-satsing

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Nokia
 3. Teknologi

Flere artikler

 1. Apple skal ha betalt Nokia 15,6 milliarder i patentforlik

 2. Sonos saksøker Google for tyveri av teknologi

 3. Apple betaler 4,6 milliarder i forlik om trege telefoner

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  De skal gjøre livet vårt enklere, men så langt er det få som har tatt dem i bruk

 6. Har samlet 1,3 millioner dokumenter: Nå skal tek-toppene i ilden