Innovasjon Norge: - Få oppstartselskaper vokser nok til at det blir suksess

Men nå ser Innovasjon Norge tegn til at en gründerbølge er på vei mot Norge.

SILICON VALLEY: Her jobbes det på en datasal ved TechShop i California. Innovasjon Norge ser tegn til at en entreprenørskapsbølge som hadde sitt utspring i Silicon Valley nå kan være på vei inn over Norge.

Robert Galbraith
  • Sigrid Moe
Publisert:,

- Vi har ikke en kultur for å investere i gründerbedrifter her i landet, sier Ketil Lundgaard, direktør for Entreprenørskap og Internasjonal forretningsutvikling i Innovasjon Norge.

- Men det er mye som skjer nå. Vi ser en entreprenørskapsbølge som primært har utspring i Silicon Valley og brer seg ut over Vesten. Det har allerede begynt å skje ting også i Norge.

Det er blant annet startet opp gründerhus i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger den siste tiden.

BØLGE: Ketil Lundgaard, direktør for Entreprenørskap og Internasjonal forretningsutvikling i Innovasjon Norge, ser tegn til at en ny entreprenørskapskultur er på vei inn over Norge.

Tom Hansen

- Før satt gründere i kjellere, loft og garasjer og jobbet alene. Dette er i forandring. Husene gir gründere en mulighet til å komme ut av ensomheten og inn i et fellesskap som skaper relasjoner, nettverk og ikke minst inspirasjon, sier Lundgaard.

Status

Espen Systad, en av gründerne bak Capsule.fm, som har base i Berlin, er kritisk til den norske investeringskulturen.

- De som har penger i Norge kjøper seg en hytte på fjellet eller en leilighet i Berlin. Det er mer status å gå Birken enn å investere i en «startup», sier Systad.

Lundgaard ser tegn på at dette er i endring.

- Tradisjonelt har det ikke vært så mye status knyttet til å være gründer eller investor i oppstartselskaper. Vi ser tegn på at kulturen i Norge utvikler seg positivt med en ny generasjon gründere og med impulser fra blant annet California og Berlin, sier Lundgaard.

Kompetanse

Det er også mye som skjer globalt knyttet til ny innsikt og kompetanse om det å utvikle gründerbedrifter. Lundgaard sier at toneangivende læresteder i utlandet har fornyet pensum, og at Innovasjon Norge nå satser særlig på kompetansetilbud for gründere og å være pådriver for at kunnskap og holdninger blir oppdatert også i Norge.

Det totale antallet nyetableringer i Norge ikke er dårlig, sammenlignet med resten av verden.

- Men det er få som vokser nok til at det blir en stor suksesshistorie. Den beste forsikringen vi har for fremtidig verdiskaping er å sørge for at det blir startet og utviklet flere vekstkraftige bedrifter. Investorer vil komme med flere ambisiøse gründere med spennende forretningsmodeller, sier Lundgaard.

Globale gründere

Helen Gjester er spesialrådgiver i Innovasjon Norge, og jobber spesielt med globalt entreprenørskap. Hun har selv jobbet i et oppstartbedrift, og sier at selv om det er for lite tilgjengelig privat kapital for tech-gründere, så ser de at det ofte er andre vesentlige ting som mangler i oppstartsbedriftene.

- I Norge sitter mange og gnir og flikker på produktet til det er hundre prosent perfekt. Det tar tid og koster penger, og det er ikke ofte de lykkes. Vi ser at de gründerne som tidlig i utviklingsprosessen skaffer seg innspill fra potensielle brukere eller kunder – i Norge eller internasjonalt - ser ut til å lykkes mye raskere i markedet og med langt mindre risiko, sier Gjester

- Vi trenger flere globale gründere. Man må ikke bare ha en god ide, men man må også sjekke ut tidlig at den har et markedspotensial, legger Gjester til.

Her kan du lese mer om

  1. Entreprenørskap
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Det er mer status å gå Birken enn å investere i en «startup»

  2. - Ikke prøv å bli som Silicon Valley, Norge

  3. – Innovasjon Norge er en gutteklubb

  4. Annonsørinnhold

  5. Undersøkelse: Over halvparten av app-bedriftene er ikke god business

  6. NHO og Econa er enige: Dette er urovekkende