Telegiganter i strid om farge

Det tyske teleselskapet Deutsche Telekom saksøker svenske Telia Sonera for bruk av samme farge.

  • Christine Jensen
  • Irene Sokolow
Publisert:

Deutsche Telekom vil at domstolen skal kreve inn bøter for totalt 65 millioner svenske kroner om "kopieringen" fortsetter.

Tvisten gjelder Telia Soneras bruk av den lilla fargenyansen magenta på skriften i logoen og en rekke andre steder.

- Midlertidig forbud

- Det er mulig vi kommer til å be om et midlertidig forbud for Telias bruk av fargen, sier Deutsche Telekoms ombud, advokat Staffan Boström til E24.

Det vil innebære at domstolen fatter en beslutning om at det skal være forbudt for Telia Sonera å bruke fargen, i påvente av at saken blir avgjort i retten.

Etter det E24 erfarer har flere av Sveriges fremste eksperter på immatriell-rett blitt kontaktet av partene. Blant disse er professor Marianne Levin ved Stockholms universitet, dosent Per Jonas Nordell ved Handelshøgskolan i Stockholm og juss-ekspert Richard Wessman ved Maqs advokatbyrå.

Spesiell farge

Per Jonas Nordell vil ikke kommentere hvilke av partene han har blitt kontaktet av eller om han har fått i oppdrag å skrive en rettsuttalelse som støtte i den fortsettende skriflige kommunikasjoen mellom telekom-gigantene.

Viktig

"Fargen magenta er det viktigste elementet i Deutsche Telecoms varemerkestrategi. Når Deutsche Telecom bestemte seg for å bruke fargen magenta som varemerke, fremstod valget som veldig radikalt. En farge av denne typen representerte og ble forbundet med helt andre ting enn et høyteknologisk teleselskap når den ble lansert", skriver Deutsche Telekom via advokatene Staffan Boström og Sara Sparring ved Bird & Bird advokatbyrå, som fått det spesielle oppdraget.

Verdt 220 mrd.

Deutsche Telekom mener også at fargen er så innarbeidet i varemerket at det i seg selv bør være en beskyttende omstendighet.

Varemerket sies å være det sjette mest verdifulle merket i Europa og er ifølge analysebyrået BBDO verdt cirka. 23,4 milliarder euro, det tilsvarer over 220 milliarder svenske kroner.

Les også: Europas sterkeste merkevarer

I forbindelse med saksøkingen blir det spesifisert hvilken bruk som bør forbys og at tingretten skal forby denne bruken med bøter på fem millioner kroner. Det gjelder alt fra TeliaSoneras svenske og danske reklamer på Internett, i TV, i pressen, på materialer, telefonautomater, brevpapir og innredning i butikker.

- Senere kan vi også komme til å kreve erstatning, sier Staffan Boström.

TeliaSonera har ennå ikke levert inn noe svar til Stockholms tingrett, det vil si et dokument der man svarer på Deutsche Telecoms påstander om deres enerett på å bruke fargen.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Telegiganter slåss om retten til å bruke rosa

  2. Fire toppsjefermå gå på dagen

  3. Flere mulige beilere for TeliaSonera

  4. Etter 22 år er det slutt: Nå skal Netcom bli til Telia

  5. – Trist og vemodig at navnet blir historie