HELSINKI I VINTERSKRUD: - Et godt eksempel på hva Norge bør gjøre for å å tiltrekke seg kritisk kompetanse ser vi nå i Finland, skriver kronikkforfatteren.

Look to Finland

Norge er et av landene i verden med størst rikdom og høyest levestandard. Vi er dermed også landet som kan få den største nedturen av alle - hvis vi ikke lykkes med omstillingen.

 • Øyvind Husby
  Øyvind Husby
  Administrerende direktør, IKT-Norge
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Norges velferdsmodell er truet

Oljedrevet verdiskapning har vært avgjørende for Norges vekst og velstand de siste årene. Men oljealderen går mot slutten. Og det går langt raskere enn de fleste av oss forutså for kort tid siden.

Samtidig ser vi at flere piler går feil vei. Norge har et stort behov for økt eksport, men taper i steden markedsandeler. Norges eksport, utenom olje og gass, har mistet nær halvparten av sine eksport markedsandeler de siste 20 årene, både i volum og verdi.

Vi trenger mer IKT-kompetanse, men taper også her sammenlignet med andre land. Norge står derfor overfor krevende og omfattende omstillinger ved inngang til 2021. Vi må lykkes med omstilling av offentlig sektor for å opprettholde velferdsnivået og få bedre tjenester til befolkningen ut av hver krone. Og vi må lykkes med etablering av nye industrier som erstatter eksportinntekter fra oljesektoren. Samtidig skal vi over til et nullutslippssamfunn.

Kritisk kompetansemangel hindrer Norges omstillingsevne.

Les denne også: «Gründerbølgen» er ingen bølge. Det er en eksponentiell kurve

Teknologi er grunnmuren for en slik omstilling, men vi er i en nær utsolgt-situasjon for IKT-kompetanse. For å lykkes må vi legge en strategi, og gjennomføre målrettede tiltak for å tiltrekke oss riktig kompetanse. Det er særlig mangel på spisskompetanse innen blant annet IKT-sikkerhet, kunstig intelligens, maskinlæring og dataanalyse. I dag legger kritisk kompetansemangel en brems på norges omstillingsevne.

Norge må lære av Finland

Et godt eksempel på hva Norge bør gjøre for å å tiltrekke seg kritisk kompetanse, ser vi nå i Finland. Der har myndighetene finansiert et program hvor utenlandsk arbeidskraft med familier kan teste ut Finland i 90 dager. Hele familier tilbys gode økosystemer med inspirerende jobbmiljøer, barnehageplasser og en annen mulighet for livskvalitet enn mange andre land kan tilby. Interessen er formidabel, og over 5000 personer har søkt.

Det er ikke et tiltak som vil løse Norges situasjon, men er serie godt planlagte tiltak forankret i en tydelig strategi som konkret viser hvor vi skal satse. Vi må etablere nok fullfinansierte IKT-studieplasser, systematisere etter- og videreutdanningen og i tillegg tiltrekke oss talenter fra utlandet. Og for å lykkes med eksport må vi ha tilgang til kompetanse og kapital. Mange land lanserer nå nye og mer proaktive virkemidler i form av finansieringsløsninger og spisset rådgivning for å fremme sine eksportbedrifter. Norge må gjøre det samme.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Finland
 2. Norge
 3. Infrastruktur
 4. Omstilling
 5. Eksport
 6. Kommentar

Flere artikler

 1. Kompetansemangel høyest på 13 år: - Det er kritisk

 2. DNB-topp vil fylle gapet etter oljen. Nye inntekter fra havet er svaret.

 3. En finsk idé for å tiltrekke seg globalt talent kan også fungere for Norge

 4. Sammen kan vi skrive historie

 5. Vi trenger et norsk krafttak for digital samfunnsomveltning!