Nytt mobilnett: Startet med ultralyd på Telenor-sjefen
DAVOS (Aftenposten/E24): Telenor er i Davos for å lære å fylle det nye 5G mobilnettet med innhold. For eksempel en omvisning i Trondheim med Olav den hellige som guide.
I 2018 tok Telenor ultralyd på konsernsjef Sigve Brekke. Det skjedde på scenen under en konferanse på Kongsberg. Apparatet ble styrt fra et annet sted via mobilnettet.
– De fant ingenting på ultralyden, sier Brekke til Aftenposten/E24 i Davos. Han er fast deltager på de årlige møtene i World Economic Forum.
Ultralyden på Kongsberg var det første lille steget mot det målet som blir nådd første halvår 2024. Da skal alle nordmenn være dekket av neste generasjons mobilnett – i kortform kalt 5G.
– Det er fiber i luften, oppsummerer Brekke.
Mobiltelefonen får motorvei
Både Telenor og konkurrenten Telia bygger nå 5G-nett i Norge.
Mye av det som skjer i dagens kabler og de lokale trådløse nettverkene skal flytte opp i mobilnettet. Hastigheten og kapasiteten i mobilnettet vil øke dramatisk, og det meste kobles opp i skyen.
Telenor skal ikke bare lage den nye og svært brede motorveien. Brekke vil lage bilene folk og næringsliv skal kjøre der med fri fart.
– Vi kunne nøyd oss med bygge nett. Men vi vil også lage innhold og tjenester i det nye nettet, sier han.
Norden som lab for Google
For å kunne utvikle nye tjenester i 5G-nettet har Telenor behov for å jobbe sammen med andre. I Davos treffer Brekke de store amerikanske teknologiselskapene Google, Microsoft og Cisco. Alt dreier seg om å utvikle teknologi og tjenester.
– Dette klarer vi ikke alene. De store amerikanske selskapene stiller med det meste av teknologi under utvikling. Vi stiller med Norden som en av verdens mest høyteknologiske regioner, pluss erfaringer fra massemarkedet i Asia, sier han.
Flytter sykehuset hjem
Brekke vil levere tjenestene som kan gjøre det mulig for en kirurg på Rikshospitalet å bruke 5G-nettet til å operere noen i Alta, uten å dra til Alta. Eller som gjør det mulig å gjennomføre en hjerteundersøkelse med EKG mens pasienten er hjemme.
– Satt litt på spissen: Med 5G kan vi flytte sykehuset hjem til folk, sier Brekke.
Musikere kan finne hverandre med 5G. De kan gjennomføre en nettkonsert med høy kvalitet, selv om bandmedlemmene spiller hver for seg fra Bergen, Bodø og Berlevåg. Grunn: Tidsforsinkelsen med 5G er nede i et millisekund. Musikerne hører hverandre som om de var i samme rommet.
Ferdig i 2024
I første halvår 2024 skal hele Telenors nett være oppdatert til 5G. I sommer vil halvparten av Norges befolkning være dekket.
Brekke snakker om en teknologisk storm som kommer. Han ser lenger enn til bare 5G:
- Stadig flere av tingene rundt oss utstyrt med sensorer som kommuniserer med oss og med hverandre på 5G-nettet.
- Dette produserer enorme datamengder.
- Siste steg er å bruke datamengdene til å trene maskiner. Da er vi på «kunstig intelligens».
Sitt eget nett
Brekke sier Telenor jobber med at kundegrupper kan få sine egne 5G-nett bare for dem. Det kan sikre dekning og reservert kapasitet i et avgrenset geografisk område eller et lukket nett der ingen andre har tilgang.
Det går altså an å dele opp 5G-nettet. Personkunder, næringslivet, helsesektoren, energiforsyningen og forsvaret kan få sine egne 5G-motorveier.
– Dette vil gi enorme gevinster. Slike eksklusive, lukkede 5G-nett vil øke sikkerheten og effektiviteten enda mer, sier Brekke.
De ansatte må henge med
Teknologien påvirker forholdet mellom mennesker og den kan forandre maktforholdene og økonomien.
Et tema i tiden er forskjellene mellom de som mestrer ny teknologi og de som ikke gjør det. Noen kan bli frakjørt, kanskje fordi det blir vanskelig å få jobb.
– Slike forskjeller har vi sett lenge. Skolen, helsesektoren, resten av offentlig sektor og næringslivet må løfte alle sine ansatte. Det er ikke nok å kun ansette en haug med ingeniører, sier Brekke.
Telenor-leder svarer: Slik dyrker vi ansatte som ikke går ut på dato
Telenor Norge tilbyr sluttpakker til de ansatte
Alt er ikke tech
På den annen side: Teknologien kan ikke gjøre alt for oss. Det vil være behov for mange hender i tillegg til hoder.
Mandag sa amerikanske Dan Schulman i en paneldebatt i Davos:
– I dag er alle selskaper teknologiselskaper.
Schulman er toppsjef den amerikanske giganten PayPal, som blant annet driver med betalingsformidling.
– Jeg synes det er å dra det litt langt, kommenterer Brekke.
I lobbyen Hotel Waldhuus i Davos blir han servert vann av et menneske. Helt uten hjelp av 5G.