Apple etterforskes over trege telefoner

Apples «batterygate» løftes til statlig nivå: Franske myndigheter skal etterforske om IT-giganten med vilje har gjort gamle iPhoner trege.

TREGERE: Har Apple gjort gamle iPhoner tregere med vilje, slik at kunder skal kjøpe nye og dyrere telefoner? Det skal franske myndigheter nå undersøke.

Foto: Thomas Peter Reuters
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Fransk påtalemyndigheter har nemlig åpnet en etterforskning mot Apple, etter anklager om at teknologiselskapet har gjort iPhoner tregere med vilje, skriver flere medier, deriblant Financial Times og BBC.

Apple innrømmet i desember at eldre iPhone-modeller ble gjort tregere gjennom programvareoppdateringer, men hevdet at det skyldtes at batteriet ble dårligere over tid.

Ulovlig

I henhold til fransk lov er det ulovlig å korte ned levetiden til et produkt med den hensikt at forbrukerne skal erstatte det, også omtalt som planlagt foreldelse.

Etterforskningen ledes av finansdepartementets avdeling for forbrukerbeskyttelse, og kommer etter at en forbrukergruppe kalt Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP), leverte inn en klage i desember. Gruppens navn kan grovt oversettes til Stop Planlagt Foreldelse.

– Denne praksisen er uakseptabel og kan ikke skje ustraffet. Det er vårt oppdrag å forsvare forbrukerne og miljøet mot dette Apple-organiserte avfallet, sier en av lederne i HOP, Laetitia Vasseur.

Tvinges til å kjøpe nytt?

Ifølge avisen The Independent er maksimumsstraffen for det aktuelle lovbruddet to år i fengsel eller en bot på 300.000 euro, som tilsvarer omtrent 2,8 millioner norske kroner.

Apple har ikke kommentert nyheten om etterforskningen, men uttalte i forrige uke at de aldri har hatt som intensjon å kutte ned levetiden på Apple-produkter med det formål å tvinge kunder til å kjøpe nytt.

– Vårt mål har alltid vært å skape produkter som våre kunder elsker, og det å la iPhones vare så lenge som mulig er en viktig del av det, uttalte selskapet, ifølge Independent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple

Flere artikler

  1. Apple beklager å ha gjort telefonene tregere

  2. Apple og Samsung bøtelegges for å gjøre mobiltelefonene tregere

  3. Apple betaler 4,6 milliarder i forlik om trege telefoner

  4. Virusuro rammer Apple: Kan møte en stormfull markedsreaksjon

  5. Apple-aksjen falt etter resultatvarsel