Ekspert om Facebook-avsløring: Kan være toppen av isfjellet

Evrys ekspert på stordata Nicolay Moulin mener den seneste Facebook-avsløringen om datadeling kan være toppen av et isfjell. Facebook har imidlertid større utfordringer i vente på grunn av teknologisk utvikling, sier analytiker.

I HARDT VÆR: Facebook har kommet under press etter avsløringer om datadeling.
  • Sigrid Moe
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– For meg begynner dette å lukte nå. Her er det konkrete avtaler med tredjepartsaktører, der de utveksler informasjon, sier Evrys ekspert på stordata Nicolay Moulin.

Mandag avslørte NY Times at Facebook det siste tiåret har gitt mer enn 60 ulike produsenter av telefoner og surfeplattformer tilgang til informasjon om brukere og deres venner. Samarbeidet skal ha startet før Facebook-apper var bredt tilgjengelig på smarttelefoner.

Blant selskapene er også kinesiske selskaper som USA anser som en sikkerhetstrussel, som Huawei, Lenovo, Oppo og TLC.

Facebook sier avtalen hverken bryter med deres egne eller myndighetenes regler, og at selskapet heller ikke kjenner til tilfeller hvor informasjonen har blitt misbrukt. Siden april i år er avtalen imidlertid i gang med å avvikles.

Les også: Oljefondet ønsket Facebook-rapport om falske nyheter

– Ikke alt har kommet på bordet

– Avsløringene tyder på at ikke alt har kommet på bordet om hvem Facebook deler vår data med. Jeg vil ikke være overrasket om dette viser seg å være toppen av et isfjell, sier Moulin.

– Hvordan skal vi som forbrukere stole på sosiale medier, når det stadig kommer frem hvordan informasjon blir delt, uten at jeg vet at det skjer? spør Moulin.

Les også: Freste mot Zuckerberg: – Vil du bli husket for å ha skapt et monster?

Det var i mars NY Times avslørte at Facebook-informasjon fra om lag 50 millioner brukere havnet på avveie hos analyseselskapet Cambridge Analytica. Facebook-aksjen fikk juling på børs, men på tross av dataskandale og omdømme under press leverte Facebook et kraftig resultathopp i første kvartal.

– Det er på tide at Facebook legger alle kortene på bordet, og det er grunn til å spørre andre sosiale medier om hvem de deler informasjon med, sier Moulin.

– Tas fort ut av proporsjoner

Analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, Salvador Baille, mener den seneste avsløringen er langt mindre alvorlig enn andre utfordringer det sosiale nettverket står overfor.

– Alt rundt Facebook tas fort ut av proporsjoner, og det som har skjedd er selvfølgelig beklagelig, men Facebook har fortalt hva som har skjedd, sier han, og fortsetter:

– En liten mengde data, det er ikke en lekkasje engang, har blitt delt bevisst med noen produsenter, og kinesere selvfølgelig, for at de skal implementere en del funksjoner til gode for oss forbrukere.

Konsulent og analytiker innen innovasjon og teknologiledelse, Salvador Baille.

Les også: Facebook kjøper norsk vindkraft

Ifølge Baille har ikke den mye omtalte Cambridge Analytica-skandalen, der informasjon om millioner av brukere kom på avveie, rammet Facebook særlig mye, hverken på hvordan driften går eller det rent finansielle.

Han sier at brukerundersøkelser i kjølvannet av dataskandalen som startet å rulle i mars, ikke har vist fallende, men tvert imot økt bruk av Facebook.

– Men myndighetene kommer selvfølgelig til å legge enda mer press på Facebook, og vi kommer antagelig til å få økt sikkerhet i våre data, noe som er bra for alle.

– Forretningsmodellen under press

Baille ser imidlertid andre, større skjær i sjøen for det sosiale nettverket, og andre teknologikjemper.

Han trekker blant annet frem annonseblokkering, og at Apples neste versjon av operativsystemet iOS skal gjøre det vanskeligere for Facebook å spore brukere på nettet, som utfordringer for den reklamebaserte forretningsmodellen.

– Det som er interessant nå er hvordan forretningsmodellen til Facebook, og Google, settes under press på grunn av ny teknologisk utvikling, sier Baille.

Les også

Facebook har stengt over 1 milliard falske kontoer siste halvår

Les også

Tjenester blokkerer europeiske brukere på grunn av GDPR

Les også

– Overveldende komplisert regelverk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Facebook
  2. Evry
  3. Personvern

Flere artikler

  1. Facebook saksøkes - aksjen faller

  2. NY Times: Facebook har delt brukerdata med kinesiske selskaper

  3. Avis: Facebook ga brukerdata til telefonprodusenter

  4. Kraftig resultathopp for Facebook

  5. Facebook vet ikke hvor det har blitt av brukerdata