Telenor-sjef vil kutte fasttelefonen

Sjefen for Telenor i Norge ønsker å avvikle fasttelefonen. I første omgang vil selskapet prøve ut utkobling i deler av landet.

PÅ VEI UT: Berit Svendsen, Telenor Norge-sjef vil fase ut fasttelefonen.
  • Ole Martin Skaug
Publisert:

Tirsdag la Telenor frem resultatet sitt for første kvartal. Tallene viser at inntektene fra fasttelefoni stuper. Det siste året har inntektene krympet med 400 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Derfor vil Telenor Norge-sjef, Berit Svendsen, kvitte seg med den mer en 100 år gamle teknologien.

- Det som er utfordringen vår er at kundene sier opp sine fasttelefonabonnementer. Det er 100.000 kunder som forsvinner ut i året, og når vi har rundt 800.000 fasttelefonkunder er det ikke mange år igjen før den etterspørselen har forsvunnet, sier Svendsen til E24.

- Men telefontjenesten er over 100 år gammel, så dette er en helt naturlig industriutvikling. Vi har store kostnader med fastnettet, og det er vanskelig å fjerne disse kostnadene. Fastnettet fortsetter å krympe, og vi kommer til å sette en dato når fasttelefoni skal fases ut, men det er noen år frem i tid når kundene ikke lenger ønsker dette produktet, sier hun.

Det var Finansavisen som først skrev at Telenor-toppen ville kvitte seg med fastnettet. Overfor E24 bekrefter Svendsen dette, og mener fasttelefontilbudet kan være borte om få år:

- Det kommer selvsagt helt an på kundene. Hvis fasttelefonkundene fortsetter å falle fra slik som de gjør nå så har vi ikke slike kunder igjen om åtte år. Men vi kommer til å gjøre grep lenge før den tid, sier Telenor Norge-sjefen til E24.

Helomvending

Dermed har pipa fått en annen lyd. For i fjor når Telenors mobilnett kollapset over store deler av landet og skapte stor frustrasjon blant selskapets kunder, mente Telenor at folk burde vurdere å ha en fasttelefon:

- Klart det er beklagelig at vi opplever store problemer to ganger i løpet av såpass kort tid. Jeg har nære venner som tidligere sa opp fasttelefonen, men som nå har gjenopprettet abonnementet. For de av oss som har behov for en slags sikkerhet i forhold til mobiltelefonen, er det verdt å tenke over, sa Telenors informasjonssjef, Knut Sollid til Aftenposten.

PÅ VEI UT: Det begynner å bli noen år siden fasttelefonene så slik ut, men snart kan alle fasttelefoner bli historie. Bildet er fra 1981.

- Mindre viktig

Ifølge Sollid hadde Telenor nesten én million fasttelefon-abonnenter.

Overfor Finansavisen understreker konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, at fastnettet ikke ville bli borte, men erkjenner at fasttelefoni har blitt mindre viktig for selskapet:

- Selve telefonidelene av fastnettet blir mindre og mindre viktig, sier Baksaas til avisen.

Kollapset to ganger

I juni opplevde Telenor at mobilnettet kollapset to ganger på under to uker.

Først førte to kabelbrudd førte til at store deler av landet mistet mobilforbindelsen.

Den gang var det en gravemaskin på Lillehammer og et tre på Lørenskog som var årsaken til at det ble nærmest umulig å komme gjennom på mobil.

Mindre enn to uker etter førte en applikasjonsfeil til at mobilnettet knelte igjen.

- Vi har en applikasjonsfeil som påvirker kapasitet for tale og data. Håper den er løst innen kort tid, skrev Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge til E24 per e-post.

Les mer om telefoni:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Hyrer inn profesjonell kuttehjelp

  2. Fasttelefonenfår nytt liv

  3. Telenor skuffet over norske tall:Disse grepene skal få kundenetil å bruke mer penger

  4. – Vi er forberedt på enhver konkurranse

  5. «Ekspertgruppe» skal hindre ny mobilkollaps