Mistilliten mot Huawei

USA advarer Canada om Huawei-bruk

Nasjonale sikkerhetsmyndigheter i USA fraråder Canada om å bruke Huaweis 5G-teknologi fordi det vil sette informasjonsdelingen mellom landene i fare.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter fraråder Canada om å bruke Huaweis 5G-teknologi. Valg av det kinesiske selskapet kan sette etterretningssamarbeidet i fare, mener amerikanerne.

Arkivfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Om Canada tar i bruk 5G-teknologien fra Huawei, vil det også gjøre canadiere utsatt for informasjonsinnhenting fra Kina, mener amerikanske myndigheter. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Canadas statsminister Justin Trudeau utsatte avgjørelsen om å tildele Huawei kontrakt på utbygging av 5G i landet til etter valget i oktober. Trudeau har ikke kommentert saken siden han vant valget 21. oktober, skriver Reuters.

Sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien sammenligner Huawei med en trojansk hest, og sier deling av etterretning vil bli påvirket dersom nære allierte bruker teknologi fra de kinesiske selskapet.

– Når de (kineserne) får Huawei inn i Canada eller andre vestlige land, kommer de til å få tilgang til alle helseregister, bankutskrifter og meldinger på sosiale medier. De kommer til å få vite alt om hver eneste canadier, sa O'Brien på en sikkerhetskonferanse i Halifax lørdag.

USA, Australia og New Zealand har utestengt Huawei fra 5G-utbygging, mens Storbritannia er mindre restriktive. Også Tyskland kan komme til å utestenge det kinesiske selskapet.

Her kan du lese mer om

 1. Mistilliten mot Huawei
 2. USA
 3. Canada
 4. 5G
 5. Huawei
 6. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

 2. Astrup: Norge vil ikke blokkere Huawei fra 5G-utbyggingen

 3. Huawei-topp: – Sikker på at Storbritannia vil velge Huawei

 4. Annonsørinnhold

 5. Huawei saksøker USA igjen

 6. Minister åpner for Huawei-5G i Italia