Google-grunnleggerne Larry Page og Sergey Brin går av

21 år var nok på toppen av et av verdens største selskaper. «På tide å innta rollen som stolte foreldre», skriver de to grunnleggerne i et brev til aksjonærene.

GÅR AV: Sergey Brin (t.v.) og Larry Page grunnla Google for 21 år siden, nå trekker de to seg tilbake. Bildet er fra september 2008.
Jobbytter
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Gründerne av Google, Larry Page og Sergey Brin, har valgt å gå av som konsernsjef og president i morselskapet Alphabet. Det melder selskapet i en melding.

«Vi vil aldri være noen som holder på lederstillinger når vi tror det er en bedre måte å lede selskapet», skriver Page og Brin i et brev til aksjonærene.

Samtidig blir det kjent at Google-sjef Sundar Pichai overtar styringen av begge de to selskapene. Endringen vil skje umiddelbart.

«I 2019, om selskapet var en person, ville det vært en ung voksen på 21 år, og det ville være tid for å forlate redet. Selv om det har vært et enormt privilegium å være involvert i den daglige ledelsen av selskapet så lenge, tror vi det er på tide å innta rollen som stole foreldre – å tilby råd og kjærlighet, men ikke være irriterende på daglig basis», heter det i brevet fra de to grunnleggerne.

Les på E24+

E24+: Konsernet som knuste et kontinent

Fortsetter i styret

Både Page og Brin vil opprettholde sin involvering i kraft av å ha grunnlagt selskapet. De vil også fortsette som aksjonærer og beholde sine posisjoner i styret, opplyser selskapet.

– Det er umulig å overvurdere Larry og Sergeys bidrag de siste 21 årene. Jeg er takknemlig for at de vil fortsette deres involvering i styret, sier styreleder John Hennessy i en uttalelse.

De to grunnla søkemotoren Google tilbake i 1998. Selskapets utvikling har vært enorm, og i dag driver selskapet i tillegg til søkemotoren med blant annet operativsystem og e-postløsninger.

Ved utgangen av tredje kvartal hadde Oljefondet sin fjerde største aksjebeholdning i Alphabet, en post verdt 74,33 milliarder kroner.

Les på E24+

E24+: Satse på aksjehandel? Dette bør du vite om daytrading

Google-sjefen overtar

Den nye toppsjefen i konsernet, Sundar Pichai, ble ansatt i Google i 2004, og fikk stillingen som toppsjef i selskapet i 2015.

– Jeg ser frem til å fortsette å jobbe med Larry og Sergey i våre nye roller. Takket være dem har vi et tidløst oppdrag, varige verdier og en kultur for samarbeid og utforskning. Det er et sterkt fundament som vi vil fortsette å bygge, sier Pichai i en kommentar.

Page og Brin avslutter brevet til aksjonærene med å si at de er takknemlige for at et lite prosjekt de startet som Stanford-studenter, nå har utviklet seg til en kilde av kunnskap for milliarder av mennesker.

«Vi kunne ikke ha forestilt oss, tilbake i 1998 da vi flyttet serverne våre fra en sovesal til en garasje, hvilken reise som skulle følge», avslutter de to grunnleggerne.

Meldingen fra selskapet
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Jobbytter
 2. Larry Page
 3. Alphabet
 4. Google
 5. Sundar Pichai
 6. Aksjelive

Flere artikler

 1. Norsk Google-sjef slutter etter 14,5 år

 2. Google-sjefen får lønnspakke verdt 2,1 mrd.

 3. Alphabet faller tungt etter kvartalsrapport

 4. Zuckerberg vil be om nye nettregler for gigantene

 5. Kraftig resultatfall for Google-eier