Telenor er straks klare for å trykke på knappen: Trondheim blir Norges første by med 5G

Telenor har 5G-piloter gående flere steder i landet, men telegiganten har nå bestemt hvor det første «ordentlige» 5G-nettet skal lanseres: Teknologibyen Trondheim

Teknologidirektør Ingeborg Øfsthus og konsernsjef Sigve Brekke i Telenor annonserer at Trondheim blir første norske by med 5G under Technoport-konferansen i samme by.

Foto: Telenor
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenor lanserte i fjor høst Norges første 5G-pilot i Kongsberg. Siden den gang har det blitt annonsert en pilot til i Elverum og nå har selskapet bestemt hvor 5G-nettet skal skrus på først når det skal bygges ut som et ordinært mobilnett og ikke et testnett.

Valget for hvor man først kan ta i bruk neste generasjons mobilnett falt på Trondheim. Fra og med i sommer begynner installasjonen av de første basestasjonene.

Nyheten ble lansert under Technoport-konferansen i byen onsdag.

Mens det er Huawei som har levert utstyret til pilotanlegget i Kongsberg er det Ericsson som er leverandør på Elverum. Ericsson blir også leverandør i Trondheim, opplyser Telenor.

– Tidlig eksperimentering med 5G er viktig for norsk innovasjon og konkurransekraft. Vi er opptatt av å være i forkant av utviklingen både innen 5G, IoT og AI. Nå som vi bygger ut 5G i Trondheim er det ikke bare mobilteknologien som «kommer hjem»; vi er tydelige på at vi ønsker å bli ledende på 5G i Skandinavia, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, i en uttalelse.

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor Norge sier at datoen for når 5G-nettet skrus på ikke er fastsatt, men at det vil skje i løpet av høsten:

– 5G-nettet i Trondheim vil bli kommersielt tilgjengelig i år for dem som vil prøve, så lenge man har det riktige utstyret, sier Krokan til E24.

De første 5G-komptabile mobilene blir lansert i markedet i år, så det er fortsatt begrenset hvem som kan koble seg på det nye «supernettet». Om man vil trenge et eget abonnement eller hvordan Telenor skal prise 5G-nettet vil selskapet foreløpig ikke ut med.

Det er hovedsakelig tre fordeler med 5G over de tidligere mobilteknologiene vi kjenner som 4G og 3G:

 • Fart: Mens Telenor mener de i snitt klarer å levere rundt 70 megabit per sekund i surfehastighet i dagens 4G-nett, kan 5G-nettet fort levere 1.000 megabit per sekund
 • Respons: Mens det tar noen brøkdeler av et sekund for signalene til å komme gjennom i dagens mobilnett, skjer det så å si momentant med 5G. Det gjør at man kan bruke teknologien til å styre kjøretøy eller legeroboter, som må styres med tidsnøyaktig presisjon
 • Slicing: Mobilnettet kan deles i flere lag. Det betyr for eksempel at nødetater kan ha full kapasitet og respons i sin del av nettet, selv på et festivalområde med tusenvis av ivrige mobilbrukere

Hør E24-podden fra Kongsberg: 5G – mobilnettet som er mer enn bare fart og moro

Les også

Telia tar det første steget etter oppkjøpet av Get: Legger ned TDC og smelter sammen fiber- og mobilnettene

På jakt etter bedrifter

Selv om det alltid er en fordel å få et enda raskere mobilnett på smarttelefonen, er det egentlig ikke dette som er det mest interessante når det kommer til 5G.

Den nye generasjonen mobilnett åpner nemlig interessante muligheter for bedrifter og tilkoblingen av enheter (Tingenes internett, IoT).

– Som Norges teknologihovedstad myldrer det av ideer i Trondheim, og vi vet at det bor en fantastisk innovasjonsevne i denne byen. Når vi er klare for å koble Trondheim på 5G, ser vi frem til å lære og utforske nye muligheter sammen med bedrifter, forskningsmiljøer, kommunen og innbyggerne, sier Brekke.

Både Telenor og andre teleselskaper ser ikke bare muligheter for at 5G kan være nyttig i trafikken for selvkjørende biler og lastebiler, for eksempel, men at det også kan brukes for å koble opp fabrikker, maskiner, laksemerder i oppdrettsnæringen og mye mer.

Nå jakter Telenor etter bedrifter som vil teste ut 5G-nettet med dem:

– Vi ønsker å teste flere bruksområder for 5G og er nå på jakt etter innovative bedrifter som vil utforske og lære sammen med oss. Med 5G vil de få et lynrask og stabilt nett, med lave forsinkelser. Potensialet er stort, og med 5G vil det åpne seg mange nye forretningsmuligheter, sier teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i Telenor Norge.

Les også

Telenor lanserer 5G-pilot i Danmark: Velger ny leverandør

3G må ofres

Det er ikke bare å skru på 5G nettet på toppen av det mobilnettet som finnes i Trondheim og Norge i dag. Telenor må nemlig «rydde plass» i frekvensene for å få inn 5G.

Det skjer ved at 3G-nettet skal gradvis skrus av fra og med 5. august i år. Dermed vil man stå igjen med et mobilnett bestående av 4G, 5G og noen få frekvensressurser til det gamle 2G-nettet.

2G-nettet trengs ennå for å sikre telefondekning til de som ikke har moderne smarttelefoner, og fordi det er en del utstyr som heisalarmer, trygghetsalarmer og andre tilkoblede enheter som ikke bruker 4G ennå.

Telenor opplyser at mesteparten av trafikken går over 4G-nettet i dag og at det kun «er et fåtall som fortsatt tar i bruk 3G-nettet daglig». De få som blir rammet vil oppleve at mobilene deres vil miste 3G-dekningen og slå over på 2G (GSM), og Telenor lover at de skal sørge for en god overgangsløsning for disse kundene.

– Trondheim vil nå bli en del av en digital omveltning, og vi skal sørge for at hver enkelt kunde både føler seg ivaretatt og mottar tilstrekkelig informasjon. Det nye nettet åpner for helt nye muligheter, og vi håper at innbyggerne gleder seg til å teste morgendagens løsninger, sier Telenor-sjef Sigve Brekke.

Les også

Get-kjøpet skal gi Telia 100 millioner til i besparelser

Les også

Forbereder neste sparepakke: Mobilmaster kan bli solgt

Les også

– Dere MÅ bli digitale

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom

Flere artikler

 1. Velger ny pilot-leverandør til 5G i Danmark

 2. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

 3. Telia ruller ut 5G i Trondheim 1. april

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå starter den norske 5G-kampen: Telenor lover at Trondheim blir først

 6. Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss