Telia-sjefen: Kan kjøpe bredbåndsselskap i Norge allerede i år

Toppsjefen i det svenske telekonsernet Telia har foreløpig gitt opp oppkjøpsdiskusjonene med danske TDC. Med krigskassen full av penger leter han nå etter en inngang i det norske bredbåndsmarkedet, men Johan Dennelind avviser at han har dårlig tid.

PÅ NORGESTUR: Konsernsjef Johan Dennelind (i midten) hadde tatt turen til sine norske kolleger i Nydalen mandag. Her er han på vei tilbake fra et allmøte med Norge-sjef Abraham Foss (t.v.) og kommunikasjonsdirektør Henning Lunde.
Publisert: Publisert:

Toppsjefen for det store svenske telekomkonsernet Telia Company hadde mandag tatt turen til Oslo for å besøke sine norske kolleger.

Etter et allmøte med de ansatte satte Telias konsernsjef Johan Dennelind seg ned med E24 i et eksklusivt intervju for å snakke om fremtiden i Norge og mulige oppkjøp.

Under Dennelinds ledelse har konsernet startet et milliardsalg for å kommes seg ut av Eurasia-regionen i kjølvannet av korrupsjonsskandalen i Usbekistan. Han har også gitt klarsignal for en storsatsing på det norske markedet som har løftet selskapet og mobilnettet deres til nye høyder.

Samtidig er det en viktig ting som skiller Norge fra de andre hovedmarkedene til Telia, for her hjemme eier selskapet nemlig ikke noen bredbåndsvirksomhet etter at de solgte seg ut av NextGenTel i 2013. I senere tid har det vært en dårlig skjult hemmelighet at Telia er på jakt etter å få en fot innenfor døren i dette markedet igjen, men så langt har det ikke kommet noen oppkjøp.

Selskapet har imidlertid sikret seg viktige partnerskap for å ikke være avhengig av Telenors fibernett i Norge.

– Begynner dere å få dårlig tid til å sikre dere en posisjon når vi nå ser hvor mye oppkjøpsaktivitet som pågår i Norden, og ikke minst hvordan Telenor ruller ut fiber i en samlet utbygging for sine bredbånds- og mobilnett?

– Man kan snakke om tidsaspektet. Jeg tror Abraham (Foss, Telia Norge-sjefen, journ.anm.) er kjent som en utålmodig person og det er jeg og, så sånn sett vil vi jo sikre dette fordi vi tror det vil være bra for kundene våre og virksomheten vår, sier Dennelind til E24, og fortsetter:

– Det er ikke sånn at dette er en direkte konkurranseulempe i dag. Vi har tid og vi skal gjøre dette på riktig måte. Når den muligheten er der vil vi også være klare, og jeg forventer at vi gjør noe aktivt i år eller kanskje neste år, men jeg vil ikke sette en fast tidsfrist.

Akkurat hvem som er interessante er Telia ordknappe om, men listen er ikke lang. I Norge er det Broadnet, Altibox og Get som kunne vært interessante. Sistnevnte er eid av TDC, og siden Telia og TDC ikke lenger er i samtaler så ser et Get-kjøp mindre aktuelt ut nå.

Behovet for å sikre seg sin egen bredbåndsvirksomhet kommer av flere forhold. For det første betyr det at man kan samkjøre utrullingen av fiber til både bredbåndskunder og til mobilnettet, som gir store besparelser. For det andre blir det stadig viktigere for selskapene å kunne tilby tjenester i alle segmentene, og Telia har en slik «konvergensstrategi» for alle landene de har virksomhet i Baltikum og Norden.

Les også

Vil trekke seg fra nordisk gigantfusjon

Droppet samtaler med TDC

Både i telekombransjen og i analytikermiljøet har det ikke bare vært spekulert i om Telia kom til å kjøpe bredbåndsvirksomhet i Norge, men også om de kunne komme til å legge inn et bud på det danske telekomselskapet TDC.

1. februar ble det imidlertid kjent at det svenske investeringsselskapet Kinnevik hadde funnet tonen med TDC og ville slå sammen sitt medieselskap MTG med det danske teleselskapet. Det skjedde bare dager etter at Kinnevik annonserte at de skulle slå sammen bredbåndselskapet Comhem med mobilselskapet Tele2 i Sverige, som de begge er dominerende aksjonær i.

Etter at en investorgruppe som blant annet består av pensjonsfond la inn et bud på TDC, valgte imidlertid TDC å droppe bryllupet med MTG denne uken. Den andre investorgruppen økte samtidig budet sitt på TDC.

Mandag gikk Telia deretter ut og bekreftet at de hadde vært i dialog om et «mulig oppkjøp av TDC» som «et ledd i den strategiske gjennomgangen av vår posisjon i Danmark». Telia skrev videre at de ikke lenger er i samtaler med TDC.

– Er det aktuelt å gå tilbake i diskusjoner med TDC, eventuelt å kjøpe den norske virksomheten deres og ikke hele TDC?
– Vi har en konvergensstrategi, også i Norge, og vi vil alltid vurdere ulike alternativer. Get er et av flere spennende selskap i det norske markedet som vi kjenner godt. Men per i dag fører vi altså ikke noen diskusjoner med TDC, sier Telia-sjef Johan Dennelind.

Han mener Tele2s fusjon med Comhem vil være nøytralt til positivt for det svenske markedet, og tar det ikke som en rød varsellampe for Telia.

– Det er en aktør som vil være opptatt av å ha en fungerende konkurranse med lønnsomhet. For det er ikke tilfellet i alle markeder.

Les også

Danske pensjonskasser vil kjøpe GET-eier

Ikke så «dejlig» å være hverken svensk eller norsk i Danmark

Selv om han sier markeder i flertall, refererer han primært til Danmark, der både Telenor og Telia har slitt med lave inntekter per kunde og tynne marginer i årevis.

Telia og Telenor prøvde seg med en fusjon i Danmark, men fikk blankt nei av EU for et par år siden. Nå prøvde Telia seg altså med å få en avtale med TDC, som er den eneste aktøren som klarer å tjene noe særlig penger i Danmark.

Telia-sjefen Han forteller at han har snakket mye med myndigheter og andre om strukturen på det europeiske mobilmarkedet, der man i dag har rundt et hundretalls mobiloperatører fordelt på et marked med 500 millioner. I USA er det til sammenligning 350 millioner mennesker med fire dominerende aktører.

Telia-sjefen sier at man i telekombransjen er nødt til å ha en visst størrelse for å få god avkastning på investeringene, og at det ikke er rom for å ha tre til fire landsdekkene operatører i alle europeiske land.

– Men vi lærte jo av Danmark-satsingen at det er et rammeverk om at man ikke kan gå fra fire til tre operatører, men at man kan gå fra fire til fire. Så da legger vi til grunn at man ikke kan redusere antall operatører i landene vi opererer i.

– Er EU mer fleksible for oppkjøp og fusjoner der man også bytter fra seg virksomhet?

– Der er det også ganske rigid. Men vi kan bare investere hvis vi får avkastning. Og derfor investerer vi heller ikke så mye i Danmark og investerer heller de pengene i Norge, for eksempel, sier Dennelind.

– Hva slags muligheter var det dere vurderte med TDC hvis man uansett ikke kan slå seg sammen og bli en færre aktør i markedet på grunn av EUs konkurransemyndigheter?

– Vi har i dag bekreftet at vi ikke fører noen diskusjoner med TDC. Vi har samtidig bekreftet at vi har undersøkt ulike alternativ, inkludert et potensielt oppkjøp av TDC, men vi ønsker ikke å gå inn på de ulike alternativene, sier Dennelind.

– JEG HAR LENGE VENTET AT DET VILLE KOMME: Konsernsjef Johan Dennelind (t.v.) i en samtale med Norge-sjef Abraham Foss mandag. Dennelind sier han har ventet en konsolidering i bransjen, men at tempoet i det som nå skjer er interessant. Samtidig sier han at han blir tryggere på egen strategi om å satse på Norden (og Baltikum) når andre nå også gjør det samme.

Vil dere nå gjøre som Telenor og kutte så mye i kostnadene at Danmark går med et greit overskudd og heller leve med lave investeringer?

– Gjør man ikke noe strategisk er jo det alternativet man sitter igjen med. Det betyr jo ikke at alt er kjørt, vi kan leve med en lavere avkastning, men den vil jo være utvannende for konsernet, sier Dennelind, og legger til at danskene vil merke det på sikt hvis hverken han eller andre aktører klarer å forsvare IT-investeringer i landet gjennom mobilnett og fiber.

– Fem til vi har en løsning kjemper vi videre. Og jeg vil si at teamet der jobber hardt, engasjert og leverer bra med de forutsetningene de har, sier Dennelind.

Les også

Google og Facebook tyner Telenors gründer-kjøp: – Jeg skulle gjerne sett en annen inntektsutvikling

Har skuffen full av penger

Mye av spekulasjonene rundt hva Telia kan komme til å gjøre, skyldes også at konsernet har rikelig med penger på bok etter de mange nedsalgene i Eurasia. Nedsalget i russiske Megafon kan alene 11,8 milliarder svenske kroner inn i kassen i fjerde kvartal.

Ifølge de siste regnskapene til Telia hadde konsernet 15,6 milliarder svenske kroner på bok ved utgangen av 2017.

– Vi er i en posisjon i dag hvor balansen vår er veldig sterk, ja, faktisk for sterk sammenlignet med vår langsiktige guiding. Det legger jo et press på oss for å komme ut og dele hvordan vi tenker om balansen og kapitalstyringen fremover, sier Telia-sjef Johan Dennelind.

– Fra analytikerhold snakkes det om at et ekstraordinært utbytte er et alternativ dere kan bruke penger på?

– Hele spekteret er jo åpent ennå, og det som er positivt med den situasjonen vi er i nå etter salgsarbeidet de siste fire årene, er at vi har gode strategiske muligheter, sier Dennelind, og fortsetter:

– Men tidspresset fra aksjemarkedet er større enn spørsmålet om fastnett i Norge. Vi kan ikke vente med denne kapitalstrategien til jul, for å si det sånn. Det må komme i første halvår.

Les også

Har funnet arvtageren til «Mr. One Call»

Les også

Lavpriskonkurrentene forsyner seg av Telia-kunder

Les også

– Vi tror 2018 er året det skjer

Publisert:

Her kan du lese mer om