Rubel-raset gjør at du kan gjøre iPhone-kupp i Russland

iPhone 6 er over 1.000-lappen billigere i Russland enn i Norge. Det kan man takke rubelraset for.

UENDRET PRIS: Kursraser for den russiske rubelen har så langt ikke medført at prisen for iPhone 6 i Russland er satt opp.
Publisert: Publisert:

Helsinki og Finland var lenge et yndet reisemål for pengesterke russere som ønsket å kjøpe billige vestlige forbruksgoder.

Russerne stilte seg gjerne i kø foran Apple-butikkene for å sikre seg smarttelefoner som var billigere enn hjemme i Russland.

Det kraftige fallet i kursen på den russiske rubelen har snudd opp ned på situasjonen.

Fra å ha de høyeste prisene i Europa på iPhone, er de russiske prisene nå de laveste på kontinentet, skriver Bloomberg.

Uendret pris

For Apple i Russland har så langt ikke justert sine priser.

En iPhone 6 fra Apple.ru koster fortsatt 31.990 rubler, hvilket tilsvarer 4.754 kroner.

I nabolandet Finland koster en tilsvarende telefon 700 euro, hvilket tilsvarer 5.925 kroner.

I Norge får man kjøpt iPhone 6 fra 5.790 kroner på Apple.no.

I løpet av de siste fire månedene har den russiske rubelen falt med 25 prosent i forhold til amerikanske dollar og 18 prosent i forhold til euro.

Les også

Den russiske sentralbanken prøver å berge rubelen: – Nærmest et tillitsbrudd

Det skjer ettersom den russiske økonomien begynner å merke effektene av Vestens økonomiske sanksjoner i kjølvannet av Ukraina-krisen. Men kanskje aller viktigst er fallet i oljeprisene som rammer Russlands inntekter fra eksport av olje og gass, noe som er landets aller viktigste inntektskilde.

Gir opp valutapolitikk

Mandag la den russiske sentralbanken sitt fastkurssystem på hyllen. Frem til nå har den russiske rubelen blitt styrt i forhold til en kurv av dollar og euro. Dette fastkursmålet er blitt gradvis flyttet gjennom året.

Totalt har rubelen svekket seg med 30 prosent side nyttår.

«Sentralbanken har jevnlig intervenert for å støtte kursen, men ikke nok til å unngå en markert svekkelse av rubelen. Fra nå av skal det bli slutt på de jevnlige intervensjonene, så lenge sentralbanken mener at kursbevegelsen ikke er en risiko for den finansielle stabiliteten», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Rubel-raset medfører også at en omfattende smugling skifter retning.

– Gråmarkeds-import var en seriøs konkurrent for våre butikker i St. Petersburg, hvor folk reiste bare 100 kilometer over grensen til Finland for å kjøpe alt fra klær til teknisk utstyr, sier pressetalskvinne Lyudmila Semushina i butikk-kjeden re:Store til Bloomberg.

re:Store er en offisiell forhandler for Apple i Russland.

– Nå lønner det seg antageligvis å smugle kofferter fulle av iPhoner i den motsatte retningen, legger hun til.

Snur handlestrøm

For finsk økonomi har russere på handletokt vært et positivt bidrag de siste årene. Det er russernes handleiver har dalt er en av grunnene til nedturen i finsk økonomi de siste månedene.

Bloomberg skriver at ikke-russere som jobber i Russland nå utnytter muligheten til å kjøpe iPhone mens de er i landet, mens de tidligere kjøpte telefon når de var i hjemlandet.

I tillegg har forretningsfolk fra tidligere Sovjet-republikker som tidligere reiste til Hongkong eller andre europeiske land begynt å reise til Russland for å hamstre iPhoner som de selger med fortjeneste når de kommer hjem.

Sikrer valutaen

Apple i Russland har ikke besvart Bloombergs henvendelse.

Men finansdirektøren i Apple, Luca Maestri, forklarte analytiker 20. oktober at konsernet systematisk valutasikrer seg, noe som gjør at de kan holde faste priser uavhengig av kortsiktige svingninger.

– Over tid vil valutasikringskontraktene løpe og bli erstattet av nye kontrakter på nye valutakurser slik at beskyttelsen du får fra programmet er midlertidig, sa han.

Man må med andre ord handle raskt om man ønsker å utnytte de lave iPhone-prisene i Russland.

Les også:

Russland hever renten til 9,5 prosentOljeprisfallet tapper Putins «valutakrigskasse»Brukte 9 milliarder på én dag for å redde rubelenEuropeisk økonomi rammes av krisen i UkrainaPublisert:

Her kan du lese mer om