Næringskomiteen støtter Andøya Spaceport – men Ap, Sp og SV hadde luftigere ambisjoner

Satellittbasen i Nordland får forventet støtte på Stortinget. Åsunn Lyngedal i Ap er likevel trist over at regjeringen ikke vil binde seg til EUs romprogrammer eller opprette et norsk romprogram og strategisk råd.

NORGE I ROMMET: Stortingsmeldingen «Høytflyvende satellitter – jordnære formål» skal bane ut veien videre for Norge som romnasjon. Partiene på Stortinget er enige om å satse på en oppskytningsbase for små satellitter, men er uenige om andre foreslåtte tiltak. Satellittbildet viser Norden, inkludert Norge til venstre, fra verdensrommet.
Romkappløpet
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Den 21. mai skrev E24 at regjeringen vil gi 365 millioner kroner til Andøya Spaceport, en planlagt oppskytningsbase for små satellitter på Andøya i Nordland.

Dagen før kom det lekkasjer fra Stortinget om at prosjektet hadde fått enstemmig støtte fra næringskomiteen på Stortinget.

Nå er støtten fra næringskomiteen formelt bekreftet i innstillingen om romindustrimeldingen ved navn «Høytflyvende satellitter – jordnære formål».

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Andøya Spaceport blir realisert så raskt som mulig,» foreslår næringskomiteen i innstillingen.

– Det er bra at Andøya Spaceport får støtte, sier saksordfører og Ap-politiker Åsunn Lyngedal til E24.

– Det som er trist er at regjeringen ikke vil forplikte seg til å delta i EUs romprogrammer. Regjeringen vil heller ikke støtte et norsk romprogram eller et strategisk råd for romvirksomhet underlagt næringsministeren, sier Lyngedal.

Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal i Arbeiderpartiet er saksordfører for romindustrimeldingen.

Skuffet over manglende forpliktelse til EU-programmer

Regjeringens medlemmer i næringskomiteen ønsker altså ikke å forplikte seg til videre deltagelse i EUs romprogrammer i perioden 2021–2027.

«Innretning og omfang av EUs romprogrammer 2021–2027 er fremdeles under utvikling i EU, og det er dermed ikke klart ennå hvor stort budsjettet vil bli. Disse medlemmer viser til at regjeringen kan ikke forskuttere arbeidet med statsbudsjettet for 2021,» står det i næringskomiteens innstilling.

Les også

Forsvarsministeren mener Andøya Spaceport kan bli en «strategisk viktig ressurs»

Medlemmene fra Ap, Sp og SV ønsker derimot at Norge skal forplikte seg til videre deltagelse.

– Det er litt passivt fra regjeringen. Jeg liker at de sier noe om viktigheten av EU-programmene, men det er helt avgjørende for Norge å være med, sier Lyngedal i Ap.

– Er Ap villig til å godta et hvilket som helst budsjett?

– Ikke et hvilket som helst budsjett, men det er ingenting som tyder på en voldsom økning med brexit og budsjettkampene i EU.

En europeisk Ariane 5-rakett skytes opp fra basen i Kourou i Fransk Guyana.

Da romindustrimeldingen var på høring, understreket flere sentrale aktører i romindustrien, inkludert Kongsberggruppen, viktigheten av at Norge deltar i EUs ulike romprogrammer.

For fem år siden fikk regjeringen krass kritikk for forslaget om å kutte deltagelsen i EUs romprogram for jordobservasjon, Copernicus.

I november i fjor konkluderte en rapport fra Oslo Economics at verdien av å delta i EUs romprogrammer er større enn egen nasjonal satsing.

Les også

Rapport: Lønner seg for Norge å satse på EUs romprogrammer

Ønsker eget romprogram og strategisk råd

Ap, Sp og SV ønsker også at Norge skal opprette et eget romprogram og et strategisk råd underlagt næringsministeren – et såkalt «Space Leadership Council» – etter mønster fra Storbritannia.

Målet med det foreslåtte romprogrammet er blant annet å tydeligere Norges nasjonale ambisjoner og bygge opp en «sterk norsk verdikjede for satellitter både oppstrøms og nedstrøms».

Det foreslåtte rområdet skal sikre bedre samhandling mellom bedrifter, akademia og statlige aktører i norsk romindustri, ifølge opposisjonen.

Regjeringspartiene mener på sin side at Norge allerede har en betydelig satsing på romvirksomhet, inkludert Nærings- og fiskeridepartementets foreslåtte bevilgninger på 1,34 milliarder kroner til romvirksomhet i budsjettet for 2020.

Regjeringspartiene mener videre at oppgavene til det foreslåtte rområdet er godt nok ivaretatt av etaten Norsk Romsenter, som har fått fullmakt i 2020 til å etablere et faglig råd.

Les også

En av verdens eldste romlover blir ny: Skal ta Norge inn i kommersiell tidsalder

Ny vurdering av lønnsomheten til Andøya Spaceport

Den foreslåtte finansieringen til Andøya Spaceport er heller ikke helt i boks.

Andøya Spaceport må blant annet oppfylle krav til lønnsomhet og EØS-reglene for statsstøtte for å sikre seg den todelte finansieringen, som består av en investering i selskapet på 282,6 millioner kroner og statsstøtte på 83 millioner kroner.

Næringsdepartementets eksterne rådgiver, Boston Consulting Group (BCG), skal nå regne på lønnsomheten og risikoen i prosjektet. BCG har tidligere konkludert med at det opprinnelige prosjektet ikke var lønnsomt nok, men prosjektet har blitt endret flere ganger etter dette.

«Rådgiverne vil ferdigstille sitt arbeid tidligst andre halvdel av juni 2020,» står det i en proposisjon til Stortinget.

Les også

Historisk oppskyting for Elon Musks SpaceX

Finansieringen til Andøya Spaceport skal etter planen behandles av Stortinget sammen med neste krisepakke til næringslivet den 19. juni, mens behandlingen av romindustrimeldingen er fremskyndet fra 12. til 10. juni.

Andøya Spaceport planlegger også å hente penger fra andre kilder enn staten, inkludert banklån på markedsmessige vilkår, for å betale den samlede prislappen på over 1 milliard kroner, ifølge direktør Odd Roger Enoksen.

Andøya Spaceport er et datterselskap av Andøya Space Center, som eies 90 prosent av staten og 10 prosent av Kongsberg Defence & Aerospace.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Romkappløpet
 2. Romfart
 3. Andøya
 4. Nordland
 5. Norge
 6. EU

Flere artikler

 1. Forsvarsministeren mener Andøya Spaceport kan bli en «strategisk viktig ressurs»

 2. Regjeringen vil gi 365 millioner til Andøya Spaceport

 3. Relativt nye skip finansiert av staten skal nå skrotes på statens regning

 4. Nedstenginger koster Michelin-restaurant dyrt: – Det er en redsel for hver pressekonferanse

 5. Ap om Reitans bekymringer: – Vi ønsker å stramme til