Forbrukerombudet ut mot nettbutikk: Selger vann som skal kunne «gro avkappede fingre»

– Noe av det drøyere vi har sett, sier Forbrukerombudet.

SELGER SØLVVANN: – Jeg har ikke vært forkjølet eller syk på syv år. Det smaker bare vann, men jeg føler jeg det har en nytteverdi, sier daglig leder Kjetil Dreyer i Altshop.
Publisert:

For 225 kroner kan du kjøpe en halvliter vann fra den alternative nettbutikken Altshop.no.

For pengene får du vann som er renset og «tilført 7–9 ppm sølvioner». Det markedsføres som «sølvvann».

Og du skal ikke trenge mer til enn én spiseskje vann morgen og kveld, før inntaket skal gi resultater.

Les også

Homeopatforbundet: - Forbrukerombudet skjærer alle over én kam

– Får avkappede fingre til å vokse ut

I et blogginnlegg på nettsiden vises til det som skal være en rekke «allment kjente fordeler» ved å drikke vannet. Blant annet:

  • «Uskadeliggjøre alle typer virus, bakterier og sopp»
  • «Være overlegent i forbindelse med helbredelse av brannskader»
  • «Fremme sårheling og vevsoppbygging»

Deretter beskrives studier, forskning og historikk rundt hva sølvvann brukes til.

Der nevnes blant annet hiv og avkappede fingre:

«Det finnes en annen teknikk som utnytter sølvets evne til å forvandle celler til stamceller, den er utarbeidet av Robert O. Becker. Den baserer seg på at man ved hjelp av et sølvbasert kompress, i kombinasjon med elektrisk stimulering av det skadede vevet, for eksempel får avkappede fingre etc. til helt og holdent å vokse ut igjen–med full førlighet og fingeravtrykk intakt.»

Les også

- Dette er bare for drøyt

– Åpenbare lovbrudd

Forbrukerombudet lar seg ikke imponere.

– Det antydes at vannet kan få avkappede fingre til å gro ut igjen, og ha positiv effekt mot hiv. Det er vel noe av det drøyere vi har sett, sier fagdirektør Tonje Skjelbostad til E24.

Hun opplyser at ombudet har fått 28 klager på markedsføringen av vannet.

I et brev til Alternativ Netthandel AS, selskapet bak nettbutikken, fastslår ombudet at det begås «åpenbare» lovbrudd i Altshop-markedsføringen.

Ombudet viser blant annet til beskrivelsen av de avkappede fingrene som gror, en oppfordring om å «google sølvvann og hiv», samt hvordan Altshop knytter mirakelvannet til en rekke andre konkrete sykdommer og plager.

– Vi skal gå grundig gjennom alle elementene i brevet, og ta en vurdering på hva som må endres. Det er et ganske omfattende lovverk, men vi skal svare ombudet innen fristen, sier daglig leder Kjetil Dreyer i Altshop til E24.

Saken fortsetter.

– DRØYT: Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet sier Altshop markedsfører sølvvannet med ulovlige effektpåstander om HIV og avkappede fingre.

Ulovlig å påstå effekt

Alternative behandlingsformer er definert etter sin mangel på dokumentert effekt, slik de nasjonale helsemyndighetene ser det.

Med noen unntak for alvorlige sykdommer hvor alternativ behandling kan gi fare for liv og helse, er det imidlertid fritt frem å selge slike produkter i Norge.

Men markedsføringen er underlagt strenge lovkrav: Det er ulovlig å påstå at alternativbehandling faktisk virker mot konkrete sykdommer eller lidelser (se faktaboks).

I Altshop-sjefens beskrivelse av helseeffekter presiseres det at de er «almennt kjente fordeler», og ikke nettbutikkens påstander.

– Det spiller ingen rolle. Det fremsettes uansett påstander om at vannet har effekt mot konkrete sykdommer, og du kan ikke omgå loven ved å ta et slikt forbehold, sier Skjelbostad i Forbrukerombudet.

Hun viser også til en mer overordnet bestemmelse i loven om at alternative behandlingsformer skal markedsføres «nøkternt og saklig», noe hun mener Altshop slettes ikke gjør:

– Her er det både direkte og indirekte formuleringer som undergraver tilliten til vanlige helsetjenester, sier hun.

Les også

Regjeringen sier nei til alternativ-tilsyn

Altshop-sjefen:–Folk er ikke dumme

Selv om daglig leder Kjetil Dreyer i Altshop sier han tar ombudets brev til etterretning, har han problemer med å forstå kritikken.

– Jeg mener at jeg er veldig tydelig og klar i teksten i min artikkel, og ikke har gjort noe galt. Folk er ikke dumme og klarer å tenke selv.

– Mener du at folk ikke er så dumme at de tror på det?

– Nei, jeg mener at folk er smarte nok til å evaluere informasjonen som foreligger på egen hånd. De må selv vurdere om de skal prøve produktet. Vi har syv års erfaring med sølvvann, og vet at det er trygt.

– Men du tror ikke noen kan tenke at det virker mot hiv og avkappede fingre, når du refererer til stoff som hevder det?

– Det er selvfølgelig en fare for at noen kan tro det, men jeg er altså veldig tydelig på at hverken jeg eller nettbutikken påberoper slik effekt. Om man leser artikkelen forstår man at jeg kun refererer til det historiske perspektivet rund bruk og forskning på sølvvann over 100 år, sier Dreyer.

Han sier han har hatt et personlig forhold til sølvvann i syv år.

– Bruker du det selv?

– Ja, jevnlig.

– Hvordan funker det?

– Jeg har ikke vært forkjølet eller syk på syv år. Det smaker bare vann, men personlig føler jeg det har en nytteverdi. Om det er placebo eller ikke, strides mange om. Men det har en plass i mitt liv, og vi har flere gode kundehistorier.

Publisert:

Her kan du lese mer om