Slik er Elon Musks nye fremtidsvisjon

Tesla-gründer Elon Musk har oppdatert sin ti år gamle generalplan for Tesla.

EL-MANN: Elon Musk har lansert nye planer for hvilken retning han vil ta Tesla fremover.

Foto: Stephen Lam Reuters
  • Andreas Fosse
Publisert:

I 2006 skrev Elon Musk et blogginnlegg på Tesla hjemmesider med tittelen «The Secret Telsa Motors Master Plan». Kort fortalt gikk planen ut på å produsere en dyr sportsbil - Tesla Roadster -, og med inntektene fra denne bilen skulle det skapes en ny og rimeligere bil, før disse inntektene igjen skulle brukes på en enda rimeligere bil.

Høres det kjent ut?

Nå, fordi den første generalplanen er nær ved å bli ferdigstilt, har Tesla-gründer Musk skrevet et nytt innlegg: «Master Plan, Part Deux». Det er definitivt ikke mindre ambisiøst.

Kort fortalt ønsker Telsa-sjefen at selskapet skal ekspandere innen lastebiler og busser. Begge deler er under tidlig utvikling, og Musk regner med å vise frem produktene neste år. Lastebilen har allerede fått et navn: Tesla Semi.

Bussene har ennå ikke fått noe navn, men Tesla-sjefen skriver at det trolig vil være smart å redusere størrelsen på bussene med fremveksten av autonomi. Selvkjørende busser kan kanskje være på vei.

Selvkjørende

For Elon Musk bruker mye plass på transportmidlers autonomi. Teslas autopilot har den siste tiden fått mye kritikk etter tre ulykker med Model S involvert - en av dem med dødelig utfall.

Etter at Joshua D. Brown døde i mai, i forbindelse med at hans autopilot ikke klarte å fange opp en hvit lastebil i solskinnet, har amerikanske myndigheter startet en etterforskning av Teslas autopilot.

Dog er Elon Musk klokkeklar på at selvkjøring er fremtiden. Han innrømmer at programvaren ennå trenger tid for å bli mer raffinert, men mener likevel at det ikke er noen større grunn for Tesla-sjåfører til å slå av autopilotsystemet enn at piloter skal gjøre det samme på fly.

Les også

Olav har ventet 1600 dager på Tesla Model X: Her får han endelig hendene på rattet

Han forklarer også at beta-betegnelsen vil fjernes fra Teslas autopilot når autopiloten er ti ganger tryggere enn med menneskelig kjøring.

Musk ønsker også at Tesla skal tilby en integrert «solcellepanel til batteri»-løsning, som vil gi ett punkt for bestilling og service. Derfor ønsker han å slå sammen Tesla (som lager batterier) og SolarCity (som lager solcellepanel) til ett selskap.

Bildeling

Når alle biler er selvkjørende og myndighetene har godkjent selvkjørende biler, vil det være lett å kalle på din Tesla fra hvor som helst, skriver Musk.

Les også

Elon Musks Twitter-melding kostet Samsung 4,7 milliarder

Han ønsker å skape økosystem av selvkjørende biler, hvor bileiere kan leie ut bilen til andre.

Og i byer der etterspørselen er større enn tilbudet, varsler Musk at Tesla stiller med sin egen flåte av leiebiler.

Det skal bli interessant å se hvor mye Musk klarer å få gjennomført de neste ti årene.

Les også

Olav har ventet 1600 dager på Tesla Model X:
Her får han endelig hendene på rattet

Les også

Musk om Tesla-krasj: – Autopilot var ikke på

Les også

Tesla leverer færre biler enn ventet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tesla Motors
  2. Elon Musk

Flere artikler

  1. Venter at «Folke-Teslaen» vil omsette for 170 mrd. i året

  2. Deaktiverer ikke autopilot tross dødsulykke

  3. GM-sjef om Musk: – Han er full av dritt

  4. Annonsørinnhold

  5. Tesla ruller ut autopilot-oppdatering

  6. Avis: Tesla etterforskes for mulig lovbrudd