Staten bruker 4 milliarder kroner på elbil-klimatiltak

Den norske stat bruker i år rundt 4 milliarder kroner på avgiftsfritak og gratisfordeler for elbiler. Bilprodusenten Toyota, som ikke lager elbiler, føler seg tilsidesatt.

SUBSIDIERES: Toyota reagerer på de mange avgiftsfritakene elbilistene får. I år bruker staten rundt 4 milliarder kroner på avgiftsfritak for elbilistene.

Krister Sørbø
  • NTB
Publisert:

– Elbileierne nyter godt av tidenes gavepakke fra myndighetene, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge til Aftenposten.

Toyota stiller spørsmålet om det er riktig av myndighetene å bruke så kraftige virkemidler for å få folk til å kjøre elbil, på bekostning av eiere av andre typer miljøbiler.

Tall fra revidert nasjonalbudsjett viser at avgiftsfritakene til elbiler vil koste staten mellom 3 og 4 milliarder kroner i år. I tillegg anslår Finansdepartementet at bom- og enkelte fergeselskaper vil tape rundt 200 millioner kroner på at elbiler kjører gratis med dem.

Les også

Norge importerte elbiler for 1,1 milliarder i mars


Toyota Norge har regnet på prisen staten betaler per tonn CO2 for utslippskuttene elbilene medfører. Selskapet har da kun regnet på statens inntektstap i form av tapt engangsavgift, merverdiavgift og årsavgift, og tallene varierer med hvilken type bil elbilen erstatter, ettersom avgifter og utslipp varierer mellom de ulike bilene.

Regnestykket viser at utslippskuttene elbilen medfører, koster mellom 6.800 kroner og 10.950 kroner i tapte inntekter per tonn CO2, forutsatt at elbilen går på ren strøm.

LES OGSÅ: Elbil gir milliardtap - men ingen avgiftsendring

Olsen mener at elbilsatsingen ikke nødvendigvis er dårlig klimapolitikk, men mener det er for mange lukrative ordninger for elbiler, og mindre attraktivt å kjøpe andre lavutslippsbiler, som hybridmodellene Toyota selv produserer.

Les også:

- Bensinbiler vil dominere i 2040Her kan elbilistene miste gratistureneAp vil forlenge nullavgift for elbil

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Frp-er vil gi fordeler til hybridbil-kjøpere

  2. Elbilforeningen: - Toyota furter

  3. Dansk rapport: Om avgiftsfritaket forsvinner, blir det ikke solgt en eneste elbil

  4. Annonsørinnhold

  5. Frykter at elbil-fordelene fjernes

  6. Undersøkelse: Så mye taper kommunene på gratis elbilparkering