Fiffens referansepunkt

Mercedes-Benz S-klasse skal sette standarden for luksusbiler, sånn har det vært i lang tid. Den nye modellen gjør det på mange, men ikke alle felt.

Publisert:

Når Mercedes kommer med en ny S-klasse forskyves hele luksusbilsegmentet. Dette har i tiår vært bilen alle andre må forholde seg til når det gjelder kjøretøy i toppen av hierarkiet. Både når det gjelder komfort og sikkerhetsdetaljer.

Modellen har vært den første bilen med ABS, elektronisk stabiliseringssystem, bremseassistent, kollisjonssoner, infrarødt nattsyn, og så videre, listen kunne vært så lang som en nettside.

I så måte er dette mer enn en bil for de svært bemidlete, det er og et sted der Mercedes-Benz først lanserer teknikk som etter hvert drysser nedover i modellprogrammet og dukker opp hos alle produsenter over tid.

Mercedes-Benz S-klasse: 40 år med luksus

I W222, som er internkoden for den helt nye S-klasse, er det for første gang kun led-lys innvendig som utvendig. Man kan få den med Magic Ride Control, et system der frontmonterte kamera gir informasjon til bilens understell, slik at den skal kunne forberede seg på det som kommer av veikvalitet i stedet for å reagere på det i det hjulene treffer ujevnheter.

Kjøre selv

Den er og i stand til å kjøre mer på egenhånd enn noen andre biler i salg, der den kan følge en bil foran med filskift. Folk fra Mercedes skal ha kjørt en ny S-klasse uten å røre rattet i fem mil, kun ved å justere bilens elektroniske parametere via utstyret som er montert i bilen.

Det tok ikke jeg sjansen på å prøve.

For dette er en bil som kan prege lommeboken din. S 500 utgaven vi har her med firehjulstrekk starter på drøyt 1,6 millioner, og med utstyret som er fylt på runder den friske 2,2 millioner kroner. Vi snakker om seriøse luksussaker med andre ord.

Samtidig så er det noe ved denne bilen som går langt utenpå BMW og Audi sine bidrag på samme hylle. Den virker rett og slett langt mer kostbar. Man snakker om gjerne om opplevd kvalitet innvendig i en bil. En måleenhet for hvor eksklusiv bilen er. Og her er det langt på vei ingen andre biler på markedet i dag som er der S-klasse befinner seg.

Moderne

Selvsagt er en Bentley eller en Rolls Royce ekstremt luksuriøs, men Mercedes har i S-klasse klart å blande et like høyt nivå på materialer og finish med et langt mer moderne utseende. Det har rett og slett blitt det heftigste interiøret på markedet, med en riktig blanding av pompøs luksus og elegante løsninger. Akkurat i denne bilen er det hele riktignok noe forpurret av en heller ubehagelig beige farge på blant annet setene, men dette kan man naturligvis unngå.

(saken fortsetter under bildet)

DISTINGVERT MORO: Med stor motor er S-klasse morsom å kjøre, men den blir aldri sportslig.

Utformingen er ellers veldig sober. Med to store skjermer for henholdsvis medieinformasjon og bilinformasjon, ellers er det lite rusk og rask. Med rene linjer og beskjeden knappeføring. Rattet er i en helt ny design med to eker. Stilig.

Les også

De tyske premiummerkene med historisk gode resultater

Og i akkurat denne versjonen er alt riktig. Per i dag er det kun med S 500-motoriseringen man får firehjulstrekk, hvilket definitivt er å foretrekke, som en bonus medfølger en V8-bensinmotor på 456 hestekrefter og 700 newtonmeter i dreiemoment.

Det gjør at denne luksuskolossen på to tonn gjør null til hundre på artige 4,8 sekunder.

Mer bilstoff på E24 BIL

Helt riktig er det samtidig at brommingen fra V8eren kunne penetrerer kupeen under skikkelig gasspådrag, ellers er det knapt en lyd. Det er relativt få justeringsmuligheter på understell og motorstyringen, to på hver, og for meg falt det mest i smak å la understellet være i komfort, mens drivverket fikk beskjed om å være sporty.

Udramatisk

Da får man en behagelig blanding av kvikk respons og en bil som flyter over det mest av ujevnheter. Til tross for en massiv motor, føles aldri bilen så sprek, den maskerer fart på en nesten skummel måte. For den er sprek, det er en bil man overhode ikke klarer å fange opp hvor fort man egentlig kjører. Trygghetsfølelsen er omfattende. Jeg kjørte den på motorvei i kraftig regn, med dårlig sikt og mye trafikk, normalt en litt uggen affære, men i en S-klasse føles alt så solid og rolig, med en så total stabilitet at det var helt udramatisk.

(saken fortsetter under bildet)

OVERFLOD: Utstyrsnivået er langt over premium, men hvor er head-up displayet?

Men det noen saker som ikke helt treffer. Styringen er veldig lett og ganske fjern. At bilen er tung og stabil hjelper, dårlig vei blir spist opp før det treffer rattet, men det er for distansert etter min smak.

Les også

Ny rekord for Mercedes-AMG

Firehjultrekksystemet, og all elektronikken som er knyttet til det, virker å være veldig godt forberedt på glatt føre, og det er bra. For da jeg skrudde av antiskrens- og antispinnsystemet viste det seg at bilen er veldig vrien å balansere. Det er vanskelig å holde bilen i en sladd, den vil helst fortsette rotasjonen, og det blir veldig mye ratting mens bilen vingler bortover.

Med andre ord er det veldig dumt å deaktivere noen av disse elektroniske hjelpemidlene på glatta. Kanskje er det grunnen til at det tar litt tid å finne ut hvordan man gjør det, for det er ingen knapp på midtkonsollen, derimot må man bla seg inn i et hav av menyer for å finne funksjonen.

Les også

Rekordår for Daimler og Mercedes-Benz

Den den skal få er at den er ganske lettbeint i svinger til å være en så svær bil. Elektronikken sorterer kreftene veldig bra, slik at understyring ikke er noe problem, den tåler bra med fart inn i en sving, og man kan gå på gassen ganske tidlig uten at fronten forsvinner rett frem. Luksusdonigen evner å skifte fra lakk- til joggesko på et blunk om man ønsker det. Samtidig må man ikke forvente sportsbilopplevelser, det oppsettet har ikke bilen.

Lotto

At den ikke har head-up display er snodig, det skal visstnok komme etter hvert, men burde naturligvis vært standardutstyr, dette er noen litt irriterende flekker på en ellers uklanderlig svart lakk. Noe som og fikk meg til å lure litt på hvordan det er mulig at bilen har ekstrautstyr for sinnsvake 577.000 kroner.

Bilen opererer tross alt på nivå der man forventer at alt som finnes er med, pluss en rekke ting man ikke ante fantes.

Siste ord får gå til en kar jeg møtte på en bensinstasjon, som man må innom med jevne mellomrom i en bil som bruker halvannen liter på mila, han skulle nemlig kjøpe seg denne bilen når han vant i Lotto.

Publisert:

Her kan du lese mer om