Hadde den bare gått dobbelt så langt

Den første masseproduserte Volkswagen Golf med elektrisk drivlinje er perfekt på mange felt, men med samme problemområde som alle andre elbiler fra etablerte produsenter.

Publisert: Publisert:

Forrige gang Volkswagen Golf ikke var Norges mest solgte bilmodell over ett år var i 2007, da var det for øvrig Passat som var mest populær, så bilen er definitivt en folkebil her til lands. Ser man på forrige måneds registreringstall for nye personbiler så er den mer populær enn noen gang i Norge.

Les også

Elbilandelen vokser fortere enn forventet

Den kommer til å bli den mest solgte bilmodellen i Norge med ekstrem margin. Trolig vil det i løpet av 2014 bli solgt omtrent dobbelt så mange av den som neste på listen. Hvilken bil det blir er mer uklart, her står det mellom Toyota Auris, Nissan Leaf og Tesla Model S.

Ser man på bilmodellene bak Golf finner man også årsaken til at den vil være langt foran alle de andre til noe dramatisk skjer med elbilincentivene.

Test av Volkswagen e-Up!

Forrige måned ble det nemlig registrert flere elektriske Golf-modeller, enn diesel eller bensin. Med 467 e-Golf ville den som separat modell ligget på andreplass på statistikken. Her har Volkswagen valgt en helt annen strategi enn merkene som hittil har tilbudt elbiler. Fra Volkswagen er det ingen spesialmodell som skiller seg fra resten av sortimentet, det er rett og slett en Golf, eller Up!, som utvendig skiller seg på en eneste synlig ting, mangelen på eksosrør.

Må være bra

Dagens Golf-modell er fra før av segmentets leder både på kjøreegenskaper og interiør. Her er Volkswagen veldig gode, et bevis på dette er at den utgående Golf-versjonen var mest solgt helt til den nye tok over for snart to år siden. Hvor mange andre bilmodeller klarer å holde trykket opp i salgslokalene når alle vet at det snart kommer en ny utgave?

Dagens Golf er sjuende generasjon siden den ble lansert for 40 år siden, og nå har de tatt høyde for at ingen helt er sikre på hva som er den umiddelbare fremtidens drivlinje. Den kan leveres med diesel-, bensin, elektrisk og snart hybriddrivlinje. Alt i akkurat det samme skallet og med det samme interiøret.

(saken fortsetter under bildet)

KJØRESTIL: Bilen kan stilles i tre forskjellige kjøreprofiler, de justerer effekt og klimaanlegget. I Eco+ er effkten senket fra 115 hestekrefter til 75. Da tar null til hundre 21 sekunder og klimaanlegget legges i dvale.

Det fremstår som fikst, med et så sterkt merkenavn trengs ingen introduksjon, og den er fra grunnen av konstruert slik at den er tilpasset de ulike drivlinjene. Her må det være en del produksjonsmessige besparelser i forhold til å spre dette på ulike modeller.

Mer bilstoff på E24 BIL

Det er bare et problem, e-Golf er nødt til å være veldig bra. Man kan ikke ha en halvhjertet utgave av Volkswagens gullkalv.

Hvorfor så kort?

Og man kunne jo håpet at produsent av Volkswagens format ville lage en elbil som var en reell konkurrent til biler med konvensjonell drivlinje, slik Tesla har gjort, men slik har det ikke blitt. E-Golf er, som elbiler flest, en nummer to-bil. Rekkevidden er opptil 19 mil, men realistisk sett er den under 15 mil og enda mindre om vinteren. Man kan jo lure på hvorfor.

Test av Renault Zoe

At en gigaprodusent ikke klarer å levere teknologi på samme nivå som en et firma som har drevet med masseproduksjon i to år, er i beste fall litt merkelig.

For hadde Golfen hatt en skikkelig rekkevidde ville dette vært en bil «alle» burde hatt. Den tar med seg den konvensjonelle modellens høye byggekvalitet, gode interiør, ufarlige men ganske fine utseende og kjøreegenskaper som holder et meget bra nivå.

(saken fortsetter under bildet)

ALLE VARIANTER: Ganske snart får man Golf med diesel-, bensin, elektrisk- og hybriddrivlinje.

En ting man fort merker bak rattet i en e-Golf er at det også er forskjeller fra de med konvensjonell drivlinje. Den veier 360 kilo mer, totalt 1,5 tonn. Dette er batteriene, som samtidig ligger lavt i bilen. Det gir den litt andre kjørekarakteristika. Vekten merkes i svinger, samtidig gjør det lave tyngdepunktet at den føles veldig stabil og temmelig fri for krengning. I by er den langt kvikkere enn en tilsvarende bensinbil. Elmotorens umiddelbare moment gjør at den skyter fart på en kontant måte, og opp til 50 er det ikke mange biler som holder følge.

Som Leaf

Størrelsesmessig ligger den i samme leia som Nissan Leaf, som fortsatt holder stand i Norge. Og det ser ikke ut til at introduksjonen av e-Golf har hatt noen betydning for Leaf-salget. Det betyr i aller høyeste grad at elbilmarkedet fortsetter å være veldig varmt i Norge. Bilsalget er generelt svært nyhetsdrevet, og da vil normalt en langt nyere og freshere modell danke ut en som har vært på markedet over tre år.

Test av BMW i3

E-Golfens begrensete rekkevidde er selvsagt et problem, men den har samtidig et veldig effektivt system for å regenerere energi. Bedre enn i de andre elbilene av liten eller kompakt størrelse som vi har prøvd. Det gjør at man stadig vekk henter inn noen kilometer i rekkevidde når man er på vei nedover.

Det er rett og slett litt ergerlig at den ikke kan gå lenger mellom hver gang man må frem med ladekabelen. Jeg mistenker at Volkswagen ikke ser på det som god butikk å rulle ut en elektrisk Golf med i det minste dobbelt så lang rekkevidde. Da ville det plutselig ikke vært særlig mye vits i å kjøpe en diesel- eller bensin-Golf. De ønsker rett og slett ikke kannibalisering av egne drivlinjer. Det er fortsatt gode penger å tjene på motorer som trenger fossilt drivstoff. Den dagen de eventuelt ser at lønnsomheten vipper i elbilens favør, tar det neppe mange timene før de kommer med en helt annen rekkevidde enn det de presenterer her.

Publisert:

Her kan du lese mer om