Volkswagen trolig spart for milliarder i USA

En dommer i USA har avvist et søksmål mot Volkswagen, noe som kan spare den tyske bilprodusenten for milliarder av dollar i utbetalinger.

LOV: Den føderale dommeren Charles Breyer avviste søksmålet fra delstaten Wyoming med henvisning til at den aktuelle forurensningsloven må reguleres sentralt og ikke av de amerikanske delstatene.
  • NTB (don't use)
  • E24
Publisert:

Avgjørelsen kan avskrekke en rekke amerikanske stater fra å saksøke Volkswagen etter utslippsskandalen som har fulgt bilprodusenten i nesten to år.

Den føderale dommeren Charles Breyer avviste søksmålet fra delstaten Wyoming med henvisning til at den aktuelle forurensningsloven må reguleres sentralt og ikke av de amerikanske delstatene.

Volkswagen har allerede avgjort et klagemål fra amerikanske miljømyndigheter og har til nå punget ut med rundt 210 milliarder kroner i Nord-Amerika. En del av den summen går allerede til delstater der Volkswagen solgte dieselbiler med manipulert programvare som skjulte omfanget av luftforurensning.

Kostnadene for å betale for søksmål fra enkelte stater vil være enorme. Wyoming alene ba om 37.500 dollar for hver dag hver bil med ulovlige utslippsnivåer kjørte på veiene. Med rundt 2.000 biler i staten ville dette ha kostet Volkswagen 44,9 millioner dollar per dag, og bilene det er snakk om var aktive i flere år.

Jukset med 11 millioner kjøretøy

I september 2015 innrømmet bilprodusenten at den i årevis hadde brukt programvare for å jukse med utslippsnivåene av diesel.

Resultatet var at bilene syntes å ha et betydelig lavere utslipp av NOx under utslippstester enn hva som var sannheten.

I USA dreide det seg om 600.000 dieselbiler og på verdensbasis rundt 11 millioner kjøretøy.

Biler av merkene VW, Audi, Skoda, Seat og VW Nyttekjøretøy hadde jukse-programvaren installert.

Flere sjefer i selskapet måtte gå som følge av skandalen.

Saksøkt for milliarder

Volkswagen er saksøkt for milliarder i en rekke land, og blir ifølge Bloomberg kontaktet av rundt 15.000 hver uke som ønsker å selge bilene sine. Erstatningsavtalen med USA sier at bedriften skal reparere eller kjøpe tilbake minst 85 prosent av alle bilene innen 2019, og for hvert prosentpoeng under dette de havner må de betale 85 millioner dollar i straffeerstatning.

Les også

Solvik-Olsen: Bilistene sparer bompenger for 12 milliarder

Les også

Så mange biler har gigantene laget

Les også

«Dieselfrykt» gir hodebry for tyske bilforhandlere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen
  2. Trafikk
  3. USA

Flere artikler

  1. Fiat Chrysler må betale milliardbot etter utslippssøksmål

  2. Opel kan bli bedt om å kalle tilbake 100.000 biler

  3. Tidligere Volkswagen-sjef bedrageritiltalt etter utslippsskandalen

  4. VW-topp sier seg skyldig i utslippsjuks

  5. Volkswagen er dømt til å betale erstatning etter «dieselgate»