General Motors gir opp Russland

Den amerikanske bilgiganten General Motors sier de skal legge om strategien i Russland.

SLUTT: Opel- og Chevrolet-modeller parkert utenfor General Motors' anlegg i Shushary, St. Petersburg. Fabrikken skal nå stenges og merkene skal i all hovedsak ut av det russiske markedet.
Publisert: Publisert:

General Motors, verdens tredje største bilprodusent, melder at de skal legge om forretningsstrategien i Russland. De skal nå kun konsentrere seg om premiumsegmentet med Cadillac og amerikanskbygde Chevrolet-modeller som Corvette, Camaro og Tahoe.

Les også

Toyota solgte mest for tredje år på rad

– Denne dreiningen i vår forretningsmodell i Russland er en del av vår globale strategi som skal sikre bærekraftig drift på lang sikt i de markedene vi opererer i. Denne avgjørelsen gjør at vi unngår tunge investeringer i et marked som har svært store utfordringer på lang sikt, sier Dan Ammann, president i General Motors, i en pressemelding.

Mer bilstoff på E24 BIL

Dette betyr at Opel forsvinner helt ut av det russiske markedet, det samme gjør de vanlige Chevrolet-modellene.

Ser ingen fremtid

– Vi har ikke egnede lokaliseringer for å bygge våre biler i Russland, og klimaet i markedet rettferdiggjør ikke store investeringer der, sier Karl-Thomas Neumann, konsernsjef i Opel-gruppen.

(Saken fortsetter under bildet)

ENESTE: Chevrolet Niva blir den eneste modellen som fortsatt skal bygges i Russland, hvor den lages i samarbeid med Avtovaz.

General Motors fabrikk i St. Petersburg vil legge produksjonen på is i midten av 2015. I tillegg vil de avslutte samarbeidet med den russiske produsenten GAZ, som har laget Chevrolet, i løpet av året.

Frigjør penger

De kommer til å fortsette med produksjonen av Chevrolet Niva, som gjøres i samarbeid med Avtovaz.

Planen er at Cadillac skal vokse i landet ved hjelp av de kommende års modellanseringer.

Opel har hatt mange tøffe år bak seg og de sier at de trekker seg ut av Russland for å få lønnsomhet i Europa i 2016. De har som mål å nå en markedsandel i Europa på åtte prosent innen 2022, i fjor lå de på syv prosent. De sikter og mot en margin på fem prosent.

Prosessen med å trekke ut Opel og majoriteten av Chevrolet-modellene fra Russland, skal frigjøre rundt 600 millioner dollar, tilsvarende fem milliarder kroner, hovedsakelig i første kvartal av 2015.

Les også

GM betaler erstatning etter dødsulykker

Les også

Renault-Nissan vil bli større enn General Motors

Les også

Rekordsalg for GM

Publisert: