Hauge slår alarm om elbilmoms

STAVANGER (VG) Bellona-sjef Frederic Hauge slår alarm om at regjeringen vurderer å innføre moms på elbiler fra 2016.

ADVARER: Bellona-leder Frederic Hauge mener Finansdepartementet vil innføre moms på elbiler fra 2016. Her møter han Tesla-sjef Elon Musk før oljemessen ble sparket i gang.
Publisert:

- Vi har fra flere hold fått informasjoner om at Finansdepartementet jobber med en løsning som innebærer at det blir innført moms på elbiler fra 2016. Det vil vi advare mot på det sterkeste, sier Hauge.

- Etter hva vi forstår, skal det skje gjennom en opptrappingsplan, hvor det kommer åtte prosent moms fra 2016, så skal den økes til 12 i 2017 og 16 prosent i 2018, sier Hauge.

Han ber politikerne om å se langsiktig.

- Der er virkelig alarmerende hvis de allerede nå planlegger en nedbygging av elbil-fordelene. Jeg vil på det sterkeste anbefale dem ikke å svekke virkemidlene, men se de store klimapolitiske gevinstene som ligger i å videreføre dagens avgiftsregime.

50.000 elbiler

Regjeringen har lagt til grunn at de vil holde seg til avtalen som sikrer at intet gjøres før 2017 eller før antallet elbiler når 50.000. Det skjer trolig neste år.

I et intervju med VG under Arendalsuka for to uker siden forsikret statsminister Erna Solberg at de ikke vil gjøre noe med elbilfordelene i statsbudsjettet for 2015.

- De bør ikke gjøre det på mange år og i hvert fall ikke før 2017. Da ligger det an til at det norske folk virkelig kan få råd til å kjøpe seg en vanlig folkebil, som går på elektrisitet, sier Hauge.

Han viser til at blant andre Tesla har varslet at de da vil komme med en folkebil i 2017.

- Strålende eksempel

Hauge informerte Musk i går om en juridisk vurdering av de norske elbil-fordelene.

- Konklusjonen er klar: Det er ingenting i EUs regelverk som hindrer Norge i å fortsette med dagens elbil-virkemidler. Dermed kan også alle andre land i Europa følge etter Norges strålende eksempel, sier Hauge.

- Finansdepartementet har tidligere sendt brev til EUs overvåkingsorgan, og skapt tvil om det norske avgiftsregimet for elbiler. Det trenger de ikke lenger bekymre seg for, sier Bellona-lederen.

- Rapporten er laget av et uavhengig advokatfirma i Brussel, sier han.

Hverken finansminister Siv Jensen (Frp) eller olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil kommentere saken.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no