Kraftig oppgang i bilsalget i Europa

Bilsalget i Europa er fortsatt lavt, men øker for sjette måned på rad.

FÅR KJØPERE: Dette arkivbildet viser nybygde biler som venter på å bli fraktet fra havnen i Piedimonte San Germano utenfor Roma i Italia.
Publisert:

Etter å ha vært i kontinuerlig fall siden finanskrisen brøt ut begynte bilsalget å ta seg opp igjen i Europa i fjor høst.

Den trenden fortsetter inn i 2014.

Ferske tall fra den europeiske bilprodusentorganisasjonen ACEA viser at antall nyregistreringer økte med åtte prosent i februar.

Det kommer på toppen av en vekst på 5,5 prosent i januar slik at den samlede veksten i årets to første måneder er på 6,6 prosent.

Svakt i Frankrike

Veksten i bilsalget er bred og av de store landene i Europa er det er kun Frankrike som har tilbakegang. Det franske bilsalget falt med 1,4 prosent i februar og er dermed ned 0,5 prosent så langt i år.

Blant de viktige markedene utmerker Spania seg med en fremgang på 13,1 prosent så langt i år. Men også i Tyskland og Italia øker salget med henholdsvis 5,7 og 6,0 prosent.

Men selv om veksttallene er pene, ligger bilsalget fortsatt på et lavt nivå i historisk sammenheng. Bilsalget så langt i år sammenlignes også med et nivå i begynnelsen av 2013 som var historisk lavt.

Historisk lavt

ACEA peker i sin pressemelding på at bilsalget i februar på 861.058 enheter faktisk er det nest laveste bilsalget som er registrert siden organisasjonen begynte å lage sin statistikk i 2003.

Wolkswagen-gruppen er den desidert største aktøren i det europeiske bilmarkedet. Gruppens bilmerker står for 25 prosent av det samlede salget i Europa så langt i år.

Meldingen om fremgangen i bilsalget er nok en statistikk som viser at økonomien i Europa og eurosonen er i forsiktig fremgang.

Europa i fremgang

Økonomien i eurosonen stanset tilbakegangen i verdiskapingen i fjor vår. I fjerde kvartal oppnådde landene i valutasamarbeidet en samlet økonomisk vekst på 0,3 prosent. Det var likevel ikke nok til å forhindre et fall på 0,5 prosent for 2013 i sin helhet.

Selv om arbeidsledigheten fortsatt er skyhøy, viser statistikk fra EUs statistikkbyrå Eurostat at sysselsettingen i eurosonen økte med 0,1 prosent i fjorårets fjerde kvartal.

Les også:

Moody's oppjusterer prognosene for EUEuropeisk industri skufferVenter noe høyere vekst i EuropaArbeidsledigheten faller i SpaniaEU: Bedringen fortsetter i Europa

Publisert: