Slutt for piratjegere

Datatilsynet vil ikke forlenge konsesjonen til advokatselskapet Simonsen, som frem til nå er den eneste aktøren som lovlig har kunne jakte på nettpirater.

STOPP: Datatilsynet har satt ned foten for Norges eneste piratjeger. Poenget er ikke å stoppefildelingsjakten, men å forhindre et monopol på denne type tjenester, påpeker seniorrådgiver i Datatilsynet, Cecilie Rønnevik.
Publisert: Publisert:

Etter at Datatilsynet har satt ned foten for Norges eneste piratjegere, advokatselskapet Simonsen, risikerer film- og musikkbransjen å stå uten virkemidler i kampen mot nettpirater.

Simonsen har til nå vært det eneste selskapet som driver etterforskning av brudd på opphavsretten til film og musikk på nett.

Nå mener Datatilsynet at Simonsen ikke lenger kan være ansvarlig for personopplysningene som samles inn under en slik piratjakt og sier nei til videre etterforskning, skriver Dagens Næringsliv.

Frykter monopol

- Poenget er ikke å stoppe fildelingsjakten. Poenget for oss er at de som skal være ansvarlige, sitter i førersetet. Det er ikke Simonsen som skal gjøre dette, det er den enkelte rettshaver, eventuelt rettshaverens organisasjon, sier Cecilie Rønnevik, seniorrådgiver i Datatilsynet.

Hun påpeker at Simonsen ikke skal kunne sitte på et monopol på denne type tjenester og at rettshavere selv skal kunne velge hvem de ønsker å gå til for denne type tjenester.

Uenig

Partner i Simonsen, Rune Ljostad, mener Datatilsynet snur saken på hodet.

- Rettighetshaverne har hele tiden vært imot kravet om konsesjon for å forsvare rettighetene sine. Vi mener det er forenelig med loven å fortsette som før. At advokater er ansvarlig for behandling av personopplysninger, forhindrer ikke den som trenger advokatbistand i å velge hvilken advokat han eller hun vil bruke, sier han til DN.

LES OGSÅ:

Datatilsynet avvisende til å vise finger i butikken

Får ett års fengsel for piratkopiering

Ber Finn skjerpe rutinene for piratkopier

Publisert: