Google-topp hetest i media

Eric Schmidt ledet Google i ti år. Nå får han pris i Cannes Lions for måten selskapet har endret måten vi innhenter informasjon.

EKSSJEFEN: Eric Schmidt blir hedret i Cannes. Den tidligere toppsjefen er nå styreleder i Google
Publisert: Publisert:

Det er ikke alle selskaper forunt å gå inn i dagligspråket. Det å « google» noe eller noen har for lengst glidd inn i dagligtalen. Foreløpig er det få eller ingen som snakker om å «binge» eller «yahooe» noen.

- Det sier noe om hvilken posisjon Google har fått. Det er på nett som det er på mange andre områder. Folk flest vil være der folk flest er. Når det gjelder søkemotorer er det Google som regjerer, selv om det finnes gode alternativer i Bing, Yahoo og en rekke andre mindre aktører, sier redaktør for IT-Avisen og Digi.no, Tore Neset til VG.

Han sier det ikke er overraskende at Google får en pris for å ha endret folks medievaner, men at det er overraskende at prisen går til Schmidt og ikke de to gründerne.

- Ikke overraskende

- Det må være noe i nærheten av en total misforståelse. Er det noen som skal ha æren for at Google har den posisjonen de har, så er det i mine øyne Sergey Brin og Larry Page. Ikke Eric Schmidt, sier Neset.

Juryen i den verdenskjente reklame- og PR-festivalen Cannes Lions begrunner valget av Schmidt slik:

«Han har bidratt til å bygge opp Google i løpet av imponerende kort tid til å bli en av verdens største annonsemedier og en av verdens mest verdifulle merkevarer», sier Cannes Lions-leder Philip Thomas.

Dollarmilliardær

Schmidt ledet Google i perioden fra august 2001 til april i år. I løpet av de snaue ti årene har han blitt dollarmilliardær. Den vanlige lønnen hans har vært svært ordinær i amerikansk målestokk. Det er aksjeopsjonene han ble tildelt som har bidratt til at han nå er rangert som nummer 136 på listen over verdens rikeste, med en anslått formue på syv milliarder dollar.

Den store inntektskilden for Google er AdWords, småannonsene som opptrer i margene på Googles sider og hos en rekke andre aktører.

- Google har visst å utnytte at de har hele flokken hos seg. Jeg vet ikke om de var først, men de har på en imponerende måte klart å kapitalisere på den trafikken de har, sier Neset.

Informatikklektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo mener Eric Schmidt har vært sentral, men at han må dele æren med Google-gründerne Sergey Brin og Larry Page.

- Brin og Page har stått for det kreative, mens Schmidt har jobbet med den forretningsmessige biten. Du må ha begge deler for å lykkes kommersielt og teknisk, sier Gisle Hannemyr.

Publisert: