Google: - Vi lyser aldri ut eksternt
I IT-bransjen får de beste studentene kastet jobbtilbud etter seg før studieslutt - mens de mest attraktive arbeidsgiverne ikke trenger å lyse ut.
I toppetasjen i Informatikkbygget på Blindern sitter masterstudent Nils Peder Korsveien (28) og lar øynene gli over sidene med koder som til slutt skal bli hans masteroppgave i informatikk.
Han er en av svært mange informatikkstudenter som over ett år før endt utdannelse fikk tilbud om drømmejobben.
- Vi er veldig heldige i det at vi er ettertraktet. Det er absolutt en luksus å vite at du allerede er sikret jobb så lenge før du er ferdig utdannet, sier Korsveien til E24.
E24 har i samarbeid med Universum presentert årets lister over de mest populære arbeidsgiverne blant norske studenter i fire ulike «bransjer»:Business, IT, ingeniør og humaniora.
Søk i og sjekk alle listene her!
Ni år på topp
Ifølge IT-bransjen selv er det stadig hardere kamp om de beste hodene, og flere enn før ansetter tidlig.
For informastikkstudentene er dette godt nytt - mange får jobbtilbud kastet etter seg før endt utdannelse.
Men også de mest populære arbeidsgiverne har luksusproblemer.
Google havnet for eksempel for niende år på rad på toppen av ønskelisten til norske IT-studenter.
Over 50 prosent av IT-studentene oppgir at de ønsker seg en jobb i Google.
Lyser ikke ut eksternt
- Dette er veldig gledelig, vi merker at vi hele tiden har en jevn pågang med søkere, som legger inn åpne søknader og slikt på våre sider, sier Google Norge-sjef Jan Grønbech til E24.
Han legger til at selskapet aldri annonserer stillinger eksternt, fordi de ikke ser behovet for det.
- Vi forsøkte det en gang, men fikk ikke noen gode resultater ut av det, og vi opplever at folk kommer til oss, sier Grønbech.
Merker også mangelen
Til tross for den store pågangen av søkere, sier Grønbech at de merker mangel på IT-studenter i Norge.
- Vi merker fortsatt at det er for få med riktig kompetanse i Norge. Vi er veldig gode på å finne olje og gass, men det utdannes veldig få som er gode på søkemotorer. Per dags dato ville det for eksempel ikke vært mulig for oss å ha et utviklingskontor i Norge med bare norske ansatte, sier Grønbech til E24.
Han tror alle som søker til selskapet vet at utviklingsjobbene i Google ikke ligger i Norge.
- Om en vil jobbe med utvikling i Google i dag må en flytte til utlandet, men jeg tror studentene er så internasjonale at de ikke ser dette som et problem, sier Grønbech.
Her er norske studenters drømmearbeidsgivere
- Alle ansetter tidlig
- Vi har som mange andre sett en tendens til at studenter ansettes tidligere og tidligere. Gjerne i forbindelse med sommerjobber eller internships i løpet av det siste studieåret sitt, sier HR-direktør i Microsoft Norge Trine Rønningen til E24.
Hun bekrefter at det er hard kamp om de beste studentene, men at Microsoft likevel får mange søknader hvert år.
- Dette skyldes nok at vi har et kjent merkenavn, sier Rønningen.
Selskapet beholdt andreplassen på årets Universum-kåring, kun slått av Google.
Business-, IT-, humaniora- og ingeniørstudentene har svart.
- Alle har jobb
- Jeg er langt fra den eneste som har en jobb som venter på meg når jeg er ferdig. Så vidt jeg vet har nesten alle jeg går med fått jobb, og om det er noen som ikke har fått jobb enda så er det bare fordi de ikke har orket å søke enda, sier Korsveien.
Selv ble han under to uker etter at han hadde søkt jobb i Bekk Consulting tilbudt jobb så snart han leverte masteroppgaven.
Bekk Consulting var det tredje mest populære selskapet blant studentene i årets Universum undersøkelse.
- Jeg valgte ikke dette studiet på grunn av jobbsikkerheten, men det er absolutt deilig å ha den delen på plass så lang tid i forveien, sier Korsveien.
Besøker skolene
Hvert år besøker flere IT-bedrifter informatikkstudentene på Universitet i Oslo i forsøk på å skaffe seg de beste studentene tidlig.
Rønningen tror innsatsen Microsoft har nedlagt i nettopp dette er svært viktig. Blant annet jobber selskapet med coaching av masterstudenter, og bidrag til undervisningen gjennom foredragsgivere.
- Vi jobber mot utvalgte universitet og høyskoler som vi vet har dyktige studenter med bakgrunn som er relevant for en karriere i Microsoft. Vi har valgt å jobbe tettere med færre, utvalgte i stedet for å «skyte spurv med kanoner», sier hun til E24.
Hun tror dette er noe flere bedrifter bør bli flinkere på dersom de vil sikre seg de beste studentene.
Les også: