Forbyr omstridt taxi-app i hele Tyskland

Uber er nettopp blitt forbudt i hele Tyskland. Selskapet risikerer opptil to millioner kroner i bøter hver gang de bryter forbudet.

FORBUD: Uber risikerer nå store bøter i Tyskland
Publisert:

Den omstridte taxi-appen Uber, som gjør det mulig å bestille drosjeturer fra private sjåfører, har fått en blandet mottakelse i flere land. I London tok blant annet flere tusen drosjesjåfører til gatene i sommer i protest mot appen, mens Facebook vurderer å samarbeide med selskapet.

Nå har Uber fått sin hittil strengeste dom mot seg.

Bot på to millioner

I en fersk hastekjennelse fra en domstol i Frankfurt forbys selskapet å tilby noen av sine tjenester i hele landet, ifølge Bloomberg.

Selskapet, med base i San Francisco, risikerer nå bøter på inntil to millioner kroner i bøter (250.000 euro) hver gang de bryter forbudet.

Det er fellesorganisasjonen for tyske taxisentraler, Taxi Deutschland, som har ført saken i retten. De har vunnet frem med at Uber bryter tysk lov, siden det kreves en aktiv drosjeløyve for å ta på seg slike oppdrag.

I en kommentar gjengitt i Financial Times (krever innlogging) kommer styreformann i Taxi Deutschlands Dieter Schlenker med krass kritikk mot Uber.

FORBUDT: I Tyskland har Uber vekket harme hos taxinæringen. Nå har en domstol i Frankfurt lagt ned forbud mot Uber i hele Tyskland. Bildet er fra en protest mot selskapet i Berlin i sommer.

- Uber har flere milliarder i rygger fra Goldman Sachs og Google, men får seg selv til å fremstå som en start-up som skal redde økonomien.

Uber har tidligere fått tilsvarende forbud mot seg i Hamburg og i Berlin.

Hyret First House

Ingen fra Uber har ennå kommentert kjennelsen fra Tyskland, men selskapet skal ifølge Bloomberg komme med en redegjørelse senere tirsdag.

Uber er foreløpig ikke lansert i Norge, men ifølge Dagbladet har de hyret First House i arbeidet med å komme seg inn på det norske markedet.

Taxinæringen er under press i mange ulike land. I Norge er det appen Haxi som har fått mest oppmerksomhet. Ifølge seg selv baserer selskapet seg på kompiskjøringsprinsippet.

Ifølge Norges Taxiforbund er det i realiteten snakk om at de tilbyr drosjetjenester i strid med loven, med sjåfører som tar betalt og unndrar skatt.

Haxi er politianmeldt i både Norge og Danmark, uten at det foreløpig er igangsatt noen rettslige prosesser i noen av landene.

I Norge ble nylig en Haxi-sjåfør som sto frem Aftenposten, anmeldt av taxiforbundet.

Les også:

- Taxiforbundet angriper problemet på feil måteForbrukerrådet om taxi-utfordrerne: - Om du betaler svart, er du fritt vilt som forbruker- Vi må ha streng kontroll med taxinæringen

Publisert:

Her kan du lese mer om