Panamera på sparebluss

En Porsche Panamera er prangende og eksklusiv som få andre firesetere. I en ny, strupet, dieselversjon er den tilpasset norske avgifter, men ikke det norske klimaet.

PRANGENDE: Porsche Panamera likner i liten grad på noen annen bil, og sinalene den sender er ubeskjedene.
Publisert: Publisert:
MÅTTE VEL KOMME: For ikke lenge siden var Porsche kategorisk negative til diesel. Nå får man det både i Panamera og Cayenne. Om det kommer i 911 er vel heller tvilsomt.
UT PÅ TUR: Panamera er en strøken langturbil, men mindre vellykket på vinterføre.
KNAPP-O-RAMA: I stedet for å samle funksjoner i én sentral enhet, sverger Porsche til knapper, mange knapper.
NOE PLASS: Det er seter til fire voksne som kan ta med seg 445 liter med bagasje. I en Audi A4 er det plass til 480 liter.
PORSCHE-AUDI: Dieselenheten er et resultat av storbruksfordeler. Den er er hentet fra Audi. 211-hesteren er en spesialversjon for Norge.
HYTTELIV: Bakkeklaringen er ikke all verden, men kan heves noe om man har bestilt luftfjæringer.
PASSASJERVENNLIG: Baksetene er svært komfortable og har en rekke egne funksjonsknapper. På minussiden er begrenset sikt.
NEDERST PÅ LISTEN: Denne dieselversjonen er billigst, med rett under millionen. Man må opp til 1,4 millioner for å få den med firehjulstrekk, da med 300 hesters bensin. Dyrest er Turbo S med 550 til drøyt 2,5 millioner. Hybridversjonen koster 1,4 millioner og har 333 hester.

Skal man trives i en Porsche Panamera, ikke minst i denne her med en dieselmotor, må man glemme at de lager sportsbiler. For dette er en enorm bil når vi snakker i kvadratmeter. Den er så langt unna en sportsbil i førsteinntrykk man kan komme på denne siden av en suv.

Tror også man skal trå litt varsomt med de estetiske adjektivene om man møte en Panamera-eier. For pen er den ikke, men den synes. Og den ser dyr ut. Noe som kan være et poeng.

Ikke plass til alt

Det er ikke mange år siden Porsche sa at det aldri kom på tale med en dieselmotor i en av deres biler. Nå sitter vi altså her med en V6 som skal ha drivstoff fra den svarte pumpen.

En ting er i dog sant, de lager ikke dieselmotorer. Enheten her er fra Audi. Her er det kanskje noen som lurer på hvorfor de ikke like godt har gått for den større dobbelturbo saken som runder 300 hestekrefter.

Forklaringen er enkel: Det er ikke plass. Det samme gjelder firehjulstrekk. Med denne motoren får man ingen opsjon med trekk på alle fire. Plassproblemer gjør seg igjen gjeldende.

Grunnen til at man får denne motoren med det i Cayenne, er at den modellen har plass på grunn av en helt annen høyde.

Langtur

Heller ikke giret er som man er vant med fra Porsches dobbeltkløtsj automatsystem PDK. Da de selv ikke har utviklet motoren, er den ikke tilpasset dette, og er utstyrt med en mer konvensjonell automatkasse.

Det er i og for seg ikke noe negativt på en farkost som dette. For det gir mykere overganger ved lave hastigheter, samtidig en noe tregere en om man kjører litt hardt.

For at det hele ikke skal bli en serie med skuffelser må man foreta en liten mental rekalibrering før start.

For Panamera er en langtursbil, hvor man har god plass til fire voksne i kupeen. Bagasjeplassen er grei, 445 liter, noe som gjør den til en strøken maskin å tilbringe noen timer i.

Rekkevidde

Med på veien får man en moderne dieselkarakteristikk, hvor draget er tungt, men over et ganske kort register. Dette håndterer girkassen bra, slik at sømløs kjøring og forbikjøring er uproblematisk. Det hele med en bonus som neppe noen gang er sett og opplevd i en Porsche. Et drivstofforbruk som ligger rett over en halv liter på mila. Med et tankvolum på 80 liter er dette en bil som har en nær formidabel rekkevidde.

Modellen vi prøvde er den mest puslete Porsche kan by på i dag, med 211 hestekrefter. Ikke minst med egenvekten på 1,9 tonn tatt i betraktning. Dette er en versjon som er justert for det norske markedet, normalt har denne motoren 250 hestekrefter. Det gjør den to tideler sløvere fra null til hundre, som er på sju sekunder.

Mer bilstoff på E24 BIL

Her er det igjen viktig å huske at dette ikke er en sportsbil, men dreiemomentet på 550 newtonmeter er bevart og i samarbeid med girkassen føles det aldri snaut ut. I hvert fall ikke på de lange turene.

Fjerningen av de 39 hestekreftene kapper prisen med 80.000 kroner

Bentley

Skal man satse på de litt mer inspirerte moroturene på svingte vei vil den bli litt avslørt på et begrenset arebeidsområde. Samtidig får man da skikkelig følelse med en fantastisk god styreenhet. Den er utrolig presis og kombinert med luftfjæringene bilen her er utstyrt med, 29.000 kroner i tilvalgslisten, får man en veiholdning som forklarer at denne modellen og er tilgjengelig med 550 hestekrefter.

DRIVSTOFFGJERRIG: Panamera Diesel har et beskjedent forbruk og massiv rekkevidde.

Panamera er et slagskip, som egentlig ikke har noen direkte konkurrenter. Rent utformingsmessig kan en bil som Audi A7 tenkes å være i samme landskap, men om Audi har et pent nivå innvendig, så er en Panamera nærmere Bentley enn Audi. Det som er snedig er at svært mange andre har gått for en løsning der man samler en rekke av funksjonene i et hjul i midtkonsollen. I en Panamera er det knapper som gjelder. Knapper som er organisert på sirlig tysk vis. Det ser både massivt og elegant ut. Og etter litt tid har man det i fingertuppene.

Ikke ille

Trolig er det biler som BMWs 7-serie og Mercedes-Benz S-klasse det er mer naturlig å sammenlikne den med når det gjelder eksklusivitet, men utover det er de svært forskjellige.

Prismessig får denne minste dieselvarianten prisen til å smyge under én million før man har satt i gang med ekstrautstyret. Det er for så vidt ikke så ille når man sjekker det mot nivået bilen ligger på, men det er en ting som gjør denne bilen til et mindre vellykket valg i Norge.

Flere biltester

GRANDIOS: Kvalitetsfølelsen innvendig er enorm. Et godt stykke over det man populært kaller «premium».

Skulle man synes at den ser fin ut, at det er noe som kler ens stil, er det en ting som ikke er like kledelig. Mangelen på firehjulstrekk. Med en så stor og tung maskin er det en utfordring. Elektronikken vil hjelpe til et lite stykke på veien, men det er når man er i fint driv.

Klyse

Ikke når kneika er glatt og veien litt smal.

Det fikk vi erfare. En vinterlig bakke på et par hundre meter var en utfordring på linje med lakksko natt til første nyttårsdag. Det å lage trafikkork i en Panamera med BS-registering, som stopper opp og så har mest lyst til å satse på å være en bobsleigh på 1,9 tonn som kommer baklengs ned bakke, er ikke den fritidsaktiviteten jeg setter mest pris på en søndag formiddag.

Vi kom opp til slutt, men ikke siden Jon Arne Riise besøkte Grünerløkka i en Ferrari, har så mange mennesker tenkt på ordene «klyse» og «idiot».

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:

Her kan du lese mer om