Baksaas gir seg på topp: Telenor seiler videre med rekordomsetning

Telenor klarte ikke å overraske markedet like mye som i mai, men leverer fortsatt solide tall.

GIR FRA SEG STAFETTPINNEN: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (nummer to fra venstre) presenterer onsdag sine siste kvartalstall før han går av som Telenor-sjef. Sigve Brekke (nummer to fra høyre) tar over et selskap med rekordomsetning. Her er de avbildet med styreleder Svein Aaser og Telenor Norge-sjef Berit Svendsen.
Publisert:

Etter å ha satt en omsetningsrekord i første kvartal leverer Telenor-konsernet nesten like bra tall i andre kvartal. Det viser regnskapene som ble sluppet onsdag morgen.

I første kvartal leverte selskapet et resultat som lå godt over analytikernes forventninger, og selskapet skrudde også opp sin egen guiding (fremtidsutsikt) for resten av året. Denne gangen hadde analytikerne langt større forventninger, og selskapet leverte det som ble spådd, med mindre avvik.

Den norske virksomheten til Telenor leverer omtrent nøyaktig det samme resultatet som på starten av året, og bidrar dermed til at Telenor-skuten seiler videre for fulle seil. Satsingen i Myanmar bidrar også, og Telenor opplever en sterk vekst i resultatene et knapt år etter at mobilnettet ble skrudd på.

Verre går det i Thailand, der dtac leverer dårligere resultater enn på starten av året på grunn av tøff konkurranse lokalt.

Markedet ser ikke umiddelbart ut til å være imponert over Telenors prestasjoner i kvartalet. Aksjen åpner ned mellom 2,5 og 3,0 prosent like etter børsåpning onsdag.

Nå tar Brekke over

Selskapets omsetning og driftsresultat er omtrent klin likt det man så i første kvartal, som begge var betydelig over tilsvarende perioder i fjor.

Selskapet klarte likevel ikke å levere et like godt resultat etter skatt som i første kvartal, og brukte også mer penger på investeringer enn på starten av året.

– Telenor fortsetter å levere motiverende resultater for andre kvartal. Vi rapporterer mer enn 30 milliarder i omsetning og en organisk omsetningsvekst på seks prosent. Lønnsomheten forble solid med en EBITDA (driftsresultat før avskrivninger, journ.anm.) før enkeltposter på 10,6 milliarder og en EBITDA-margin på 35 prosent, skriver Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas i kvartalsrapporten.

Telenor skriver at de beholder anslagene sine (guidingen) for 2015, som altså ble skrudd opp i mai.

Med disse tallene gir Baksaas seg på topp, både hvis man ser på omsetningen og aksjekursen til selskapet. I midten av august overtar nemlig Asia-sjef Sigve Brekke offisielt som Telenors konsernsjef.

Her er Telenors aksjekurs fra juni 2002 til juli 2015, perioden da Jon Fredrik Baksaas har styrt Telenor. Den eneste perioden da Telenor-aksjen fikk seg en real knekk var under finanskrisen, men ellers har den langsiktige trenden vært tydelig. Tilsammen har aksjen steget drøye 500 prosent i verdi under Baksaas' styre.

Nedoverbakke i Thailand

DNB Markets påpekte i en kommentar i forkant av kvartalsrapporten at både dtac i Thailand og DiGi i Malaysia har levert dårligere tall enn ventet. I Malaysia leverte man fire prosent dårligere på driftsresultatet enn ventet, og i Thailand hele åtte prosent.

– Vi ser en risiko for at dtacs guiding for året kan bli kuttet, skrev DNB Markets om Thailand.

Når rapporten nå ligger på bordet, viser det seg også at pilene peker i gal retning i Thailand. Selv om virksomheten leverer bedre enn samme periode i fjor, har omsetningen falt med rundt 300 millioner kroner og driftsoverskuddet er ned med over 200 millioner.

Det er særlig subsidier av mobiler til kunder med kontantkort og tilbud på fri bruk av mobildata som koster.

Telenor skriver at inntjeningen per kunde (ARPU) er ned i Thailand, men at inntektene i lokal valuta omtrent er de samme, blant annet takket være høyere salg av mobiler. Disse mobilene subsidieres derimot mer enn før, som tynger lønnsomheten.

– I Thailand fortsatte den intense konkurransen i andre kvartal (...) Den pågående transformasjonen av dtacs salgs- og distribusjonsmodell er nøkkelen for fremtidig suksess i dette konkurranseutsatte markedet, skriver Jon Fredrik Baksaas, i kvartalsrapporten.

I Malaysia leverer også DiGi dårligere tall enn på starten av året, men fallet er ikke like stort i kroner og øre som i Thailand.

DNB Markets hadde for øvrig en kjøpsanbefaling på Telenor med et kursmål på 196 kroner aksjen før tallene ble sluppet. Telenor-aksjen avsluttet gårsdagen med en kurs på 183,20 kroner på Oslo Børs.

Kjempevekst i Myanmar

Selv om det er utfordrende tider i enkelte deler av Telenors asiatiske virksomhet, går det fortsatt svært bra i Myanmar.

Selskapet skrudde på mobilnettet sitt i fjor høst, og så langt har oppstarten overgått forventningene til Telenor-toppene.

For en start, sa Baksaas begeistret under kvartalspresentasjonen i mai, og forklarte til E24 at Telenor aldri har opplevd å gå i pluss i noe land etter bare et halvt år.

Ved utgangen av mars hadde Telenor 6,4 millioner kunder, og hadde sikret seg rundt tre millioner nye kunder i kvartalet. I andre kvartal fortsatte dette og ved utgangen av juni hadde selskapet 9,5 millioner kunder.

Selv om selskapet nå tjener litt mindre per kunde enn før (i snitt 46 kroner måneden mot 52 kroner i første kvartal), har omsetningen økt fra 768 til 1,1 milliard kroner i kvartalet og driftsoverskuddet har økt fra 32 til hele 374 millioner, sammenlignet mot første kvartal.

Samtidig har selskapet doblet investeringstakten fra 442 til 863 millioner.

– I Myanmar fortsetter resultatene å overgå forventningene våre. I juli passerte vi 10 millioner kunder. Kundenes sterke etterspørsel etter tale- og datatjenester fortsetter å drive opp omsetningen og lønnsomheten, skriver Baksaas, og peker på at Telenor nå dekker 213 av 330 by- og tettsteder i landet.

– Tempoet på nettverksutbyggingen vår er en nøkkelutfordring i et land der rundt 70 prosent av befolkningen bor på landsbygden, skriver Baksaas videre.

Les også

– Det kan være vi må gjøre oppkjøp

Les også

Her skrur Telenor opp prisene

Les også

Mener Telenor «sparer» penger på norsk sjef

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om