Apple advarer mot smell for pengemaskin

Apple står i fare for å måtte endre på avgiftsmodellen for salg i App Store. Det kan gi en betydelig resultatsmell, advarer teknologigiganten i årsrapporten sin.

Om Apple må senke avgiftene på salg gjennom plattformen kan selskapets resultat bli betydelig påvirket, skriver selskapet i en rapport.
Apples kvartalsrapport
 • Ola Alsberg
Publisert:

Apple krangler med flere utviklere om hvor mye tek-giganten skal få sitte igjen med fra hvert salg på applikasjonsplattformen App Store.

Av et kjøp på App Store tar Apple som regel 30 prosent av summen. Men det kan det bli endring på.

Epic Games, som står bak spillsuksessen Fortnite, har saksøkt Apple for praksisen. Andre apputviklere som Spotify og selskapet bak datingplattformen Tinder har slengt seg med på søksmålet.

Les også

iPhone-salget gikk i kjelleren for Apple før lansering

Trolig milliardtap

Apple tok opp App Store-problematikken i sin årsrapport, som ble lagt frem fredag. Der advarer teknologikjempen om at en reduksjon av satsen på 30 prosent er en trussel for selskapet.

– Hvis kommisjonssatsen ved slikt salg reduseres, eller hvis det ellers begrenses eller elimineres, kan selskapets økonomiske forhold og driftsresultat være vesentlig negativt påvirket, skriver Apple i årsrapporten.

Apples toppsjef Tim Cook kan bli nødt til å endre på avgiftsmodellen på App Store. Det kan koste selskapet dyrt.

Hvor stort tap det vil være snakk om nevnes ikke i årsrapporten. Ifølge Financial Times vil det trolig være snakk om flere milliarder dollar.

App Store har blitt en melkeku for Apple. Ifølge CNBC dro Apple inn om lag 50 milliarder dollar i inntekter på plattformen i fjor. Det tilsvarer nesten en femtedel av selskapets totale inntekter i fjor.

Les også

Masseproduksjon av iPhone 12 kan ha ført til dårligere luftkvalitet

Granskes av Kongressen og EU-kommisjonen

Fortnite-utvikleren Epic Games, Spotify og selskapet bak Tinder er del av lobbygruppen «Coalition for App Fairness». Totalt 13 selskaper inngår i lobbygruppen som nå saksøker Apple for misbruk av markedsmakt.

EU-kommisjonen startet i sommer en etterforskning av Apple for brudd på konkurranselovene etter klager fra blant andre Spotify.

Også den amerikanske Kongressen gransker markedsmakten til Apple, sammen med andre teknologikjemper som Google, Facebook og Amazon.

Les også

Danske David er del av søksmålet mot Apple: – Dette knuser små teknologiselskaper

Les også

Google betaler Apple opp mot 111 milliarder kroner for søkemotorstandard

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Apples kvartalsrapport
 2. App Store
 3. Apple
 4. Epic Games
 5. Fortnite
 6. epic games

Flere artikler

 1. Derfor tar de Apple til retten

 2. Klart for rettsstrid som kan velte Apples pengemaskin

 3. Elon Musk med stikk mot Apple

 4. Apple tapte viktig punkt i «Fortnite»-striden – aksjen faller kraftig

 5. Apple knuser forventet omsetning: 8 milliarder over