Amerikansk venturefond investerer millioner i norsk dataspill

For seks år siden startet en gruppe studievenner det norske spillselskapet Henchman & Goon. Nå har de landet en viktig investering for sitt største spillprosjekt.

HJELP: Pode er historien om en stein som hjelper en stjerne med å finne veien hjem.
  • Sigrid Moe
Publisert:

– For meg personlig har jeg hatt en sterk interesse i dataspill siden jeg var liten. Samtidig har jeg brent for kunsten. Det var da jeg skjønte at jeg kan kombinere de to at jeg endte i spillbransjen, sier Yngvill Hopen (36).

Hun er daglig leder og styremedlem i spillselskapet Henchman & Goon, som har sitt hovedkvarter i Bergen. Selskapet ble startet i 2012 av en gjeng på 11 studievenner og et par frilans, da de så at det ikke fantes gode spilljobber i Norge.

SPILLUTVIKLER: Daglig leder Yngvill Hopen i Henchman & Goon.

Hjelp og kapital

Denne uken ble det klart at deres siste, og største, spillprosjekt Pode, får en investering på 400.000 dollar fra det amerikanske venturekapitalfondet Altered Ventures. Det tilsvarer nesten 3,2 millioner norske kroner.

– Dette er den første virkelig store satsingen, som vi har jobbet med de siste tre årene, sier Hopen.

Siden oppstarten har selskapet fått inntekter ved å jobbe med kortfilmer, gjøre oppdrag for bedrifter, lage småspill og apper. De har også gitt ut et annet spill, men det er langt mindre enn Pode.

– Fondet går også inn og hjelper med oppgaver som ikke har med selve utviklingen av spillet å gjøre, som markedsføring, forklarer Hopen.

Har blitt fulltid

De syv ansatte i selskapet har kunnet jobbe fulltid i spillselskapet siden første runde med prosjektstøtte for to og et halvt år siden.

– Nå skal vi ferdigstille prosjektet, og gi det ut på Nintendo Swich i første omgang. Vi skal jobbe videre med andre plattformer etter hvert, sier Hopen, som håper at lanseringen blir før sommeren.

Spillet Pode handler om en liten stein som hjelper en stjerne med å finne veien hjem.

Les også

Norske spillveteraner med Funcom-bakgrunn lager kryptospill

– Det jeg tror som treffer mest med spillet, er at det er lett og tilgjengelig for alle. Det er viktig for meg å lage et spill som er gøy for alle aldre. At du som voksen skal kunne spille det med et lite barn, og at det er utfordrende og gøy for begge, forklarer Hopen.

Derfor har spillerne mulighet til å bytte mellom karakterer, uten å bytte kontroller.

– På den måten kan den som er mer erfaren gjøre det vanskeligste, mens den mer uerfarne kan leke og utforske. Vi har gjort det spennende for en mer passiv spiller også. Slik skal noen kunne ta med seg barn, samboeren eller forelderen inn i spillverdenen, sier Hopen.

Nytt fond

Spillet har allerede vunnet Best Casual Game på Game Connection Developer Awards, i tillegg til nominasjoner i to andre kategorier.

Venturekapitalfondet Altered Ventures ble lansert tidligere i år i samarbeid med VC Mountain Nazca og Streamline Media.

Les også

Lastet ned over én million ganger: Mener de skaper konkurranse blant butikkene

Aktørene i fondet har over 20 års erfaring med dataspill, og har som mål å hjelpe utviklere med å få lansert spillene sine, uten å gi slipp på eierskap i spillselskapet sitt.

Da fondet ble lansert, opplyste de om at de skulle investere 36 millioner dollar i uavhengige utviklere globalt.

– Vi ble begeistret for Pode første gang vi så spillet. Potensialet med et slikt nydelig åndsverk er enormt, så vi er veldig fornøyd med samarbeidet, sier administrerende partner Mario Valle-Reys i Altred Ventures i en pressemelding.

Hopen forteller at kontakten med fondet ble opprettet under en messe i Köln i 2017.

– Det har vært en relativt lang prosess, og de har utviklet sine standardavtaler og vilkår samtidig som vi har funnet ut hvordan en avtale mellom oss skulle se ut, sier Hopen.

Les også

– Janteloven har skadet det norske næringslivet

Les også

– Vi var nok litt naive

Les også

Spytter inn penger i tekfond som henter 522 millioner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Gründere
  2. Spill

Flere artikler

  1. Kina skal regulere dataspill: – Skader små og mellomstore spillselskaper

  2. Norske spillveteraner med Funcom-bakgrunn lager kryptospill

  3. Disse danskene gjør internett raskere

  4. Betalt innhold

    Dette er den norske spillindustrien

  5. Investerer milliarder fra Silicon Valley