Apple-sjefens varsko: – Vi bes om å hacke iPhone-brukere

I et oppsiktsvekkende skarpt brev advarer Tim Cook millioner av Apple-brukere om at amerikanske myndigheter forsøker å sikre seg en «bakdør» – som skal kunne åpne enhver iPhone.

LEGGER UT: Apple-sjef Tim Cook beskriver i et åpent brev hvordan amerikanske myndigheter har bedt dem lage ny programvare som gjør det lettere å bryte seg inn iPhone. Selv kaller han det hacking av egne kunder.

Carlo Allegri Reuters
Publisert:

– Vi har stor respekt for fagfolkene ved FBI, og vi tror deres intensjoner er gode. Frem til nå har vi gjort alt som både er innenfor vår makt og lovens rammer for å hjelpe dem, innleder Cook i brevet, som er publisert åpent på Apples hjemmesider under tittelen «En melding til våre kunder».

Så legger Apple-sjefen an tonen – og serverer varskoet som har fått enorm oppmerksomhet:

– Men nå har amerikanske myndigheter bedt oss om noe vi simpelthen ikke har, og noe vi anser som for farlig å lage. De har bedt oss bygge en bakdør inn til iPhone.

Les også

Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd

– Ber oss hacke

KJEFTER PÅ APPLE: Donald Trump.

Joe Raedle/ Afp

Cook avslører så at myndighetene har bedt Apple designe en ny versjon av sitt mobile operativsystem iOS, med programvare som ifølge Apple-toppen vil sette viktige sikkerhetsfunksjoner ute av spill og gjøre det mulig å bryte seg inn på hvilken som helst iPhone.

Han mener forespørselen mangler rettslig sidestykke og legger ingenting imellom i sin beskrivelse av hva den egentlig går ut på:

– Myndighetene ber Apple hacke sine egne brukere og underbygge årtier med sikkerhetsarbeid som beskytter kundene våre, skriver Cook.

Les også

Slik er virtual reality-kampen: – Teknologi som kan forandre verden

Terrorangrep

Apples motvilje lovprises av sikkerhetseksperter, men møter også sterk kritikk: Den direkte foranledningen for myndighetenes forespørsel er terrorangrepet i San Bernardino i California i desember i fjor. 14 personer mistet livet og 22 ble hardt skadet.

Og det er informasjon på iPhone til gjerningsmannen, Syed Rizwan Farook, som Apple har blitt beordret om å skaffe til veie.

Cook presiserer at Apple ikke har noe problem med å følge rettskjennelser og hjelpe myndighetene i straffesaker.

At de likevel setter seg på bakbeina, handler om måten de bes skaffe informasjonen – ved å gjøre sikkerhetsendringer i operativsystemet.

(Saken fortsteter under bildet)

STØTTER KONKURRENTEN: Google-topp Sundar Pichai.

– Kan brukes igjen og igjen

Blant annet skal amerikanske myndigheter ha forespurt sikkerhetsendringer som vil gjøre det mye lettere å «tvangsåpne» telefoner ved å sette en datamaskin til å prøve ut millioner av kodekombinasjoner.

Myndighetene ber riktignok bare Apple om å installere programvaren i én telefon, den som tilhører terroristen.

Les også

Apple tilbakekaller ladere til nettbrett og Mac

Men når verktøyet først er laget, frykter Cook det vil havne i hendene til uvedkommende og sette sikkerheten til alle Apple-brukere i spill.

– Myndighetene signaliserer at dette verktøyet bare kan brukes én gang, på én telefon. Men det er simpelthen ikke sant. Når den først er laget, kan teknikken bli brukt igjen og igjen, på et ubegrenset antall enheter.

Cook trekker paralleller til den fysiske verden, og sammenligner det med å ha én hovednøkkel som kan brukes til å åpne flere hundre millioner dører – i banker, restauranter og private hjem.

– Ingen fornuftig person vil mene at det er forsvarlig, kommenterer han.

Les også

Danske Bank og DNB i full krig om fremtidens betalingsløsninger

Får bred støtte

Donald Trump, som fremdeles leder kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, mener derimot at det er Apple som er uforsvarlig:

– Hvem tror de at de er? Vi må åpne den, sier han om terroristens telefon i intervju med Fox News.

Andre på republikansk side går enda lengre og beskylder Apple regelrett for å beskytte en terrorist, melder VG.

Imens får Cook bred støtte på sosiale medier, av sikkerhetseksperter og av IT-kolleger. Blant annet av Google-topp Sundar Pichai, som på Twitter beskriver myndighetenes krav til Apple som en tilrettelegging for hacking: