Reitan utestengte Bladcentralen først
Allerede i januar ga Reitan Convenience beskjed til Bladcentralen om at de ville skifte bokleverandør.
Magnus Reitans selskap Reitan Convenience røk uklar med Bladcentralen i januar, da selskapet ga beskjed om at Bladcentralen ikke fikk levere bøker til selskapets 365 Narvesenkiosker, ifølge Dagens Næringsliv.
Istedet skulle Reitangruppens Interpress ta seg av leveringen av pocketbøker og bokhandelbøker. Interpress Norge er Bladcentralens hovedkonkurrent. De eies av Reitangruppen, som igjen eier for eksempel 7-Eleven, Narvesen og Rema 1000.
Fikk tilgang til dokumentasjon
Reitan selv kaller avgjørelsen en udramatisk justering.
- På grunn av langvarige problemer med leveransene fra Bladcentralen til Narvesen, informerte vi Bladcentralen i januar om at alle pocket- og bokhandelsbøker vil bli levert til Narvesen gjennom Interpress fra og med mars i år. Bladcentralen skulle fortsatt levere magasiner, romantikk- og seriebøker, sier han til DN.
Tipset kom fra Reitan
De fire største forlagene, som alle er medeiere i Bladcentralen, stanset så bokleveransene, slik at Interpress Norge ikke fikk realisert planene.
- Det var i forbindelse med ovennevnte prosess at Interpress fikk tilgang til dokumentasjon som tyder på ulovlig virksomhet, og som Reitan Convenience besluttet å overlevere til Konkurransetilsynet.
Innholdet i dokumentasjonen er ikke kjent. Tirsdag satte Konkurransetilsynet i gang omfattende razzia hos Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Schibsted, for blant annet for å «sikre bevis».
Foruten Cappelen Damm kommenterer ikke forlagene uttalelsene fra Reitan. Administrerende direktør Tom Harald Jenssen mener Cappelen Damm ikke har hatt grunn til å gjøre noe ulovlig i saken.
Coop-sjef til angrep på bokbransjen
- Blir hindret
Alle forlagene det ble aksjonert mot, er medeiere i Bladcentralen. Dette er Norges største distributør av lesestoff til det såkalte «massemarkedet». Bladcentralen leverer blader og bøker til 3.700 dagligvarebutikker, 1.300 kiosker og 1.200 bensinstasjoner landet over.
- Saken gjelder en mulig leveringsnektelse i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet som for eksempel dagligvarebutikker og kiosker, uttalte Konkurransetilsynet i en pressemelding.
I forbindelse med aksjonen gikk Coop ut og ga uttrykk for at det ikke var overraskende at Konkurransetilsynet foretok razzia.
- Vi blir hindret å selge bøker som forbrukerne vil ha. Bokbransjen hindrer oss i å selge bøker ved å gjemme seg bak bokavtalen. Vi mener avtalen ikke skal ivareta bokbransjen, men sørge for å få det norske språket og bøkene ut til folk. Det er sterke mekanismer som hindre det.
Slik er kampen om bokmarkedet
- Hvordan skjer det?
- Forlagene sitter på alle siden av bordet og styrer hele kjeden: Gjennom forlagene, via distribusjon, via bokhandlerne og forlagenes bokklubber. De ønsker ikke en fri omsetning av bøker og gir oss ikke tilgang til bøkene folket vil ha.
- Lukket distribusjon
Også forlegger Arve Juritzen har gått hardt ut mot Bladcentralen.
- Jeg har lenge snakket om hvor viktig det er å åpne massemarkedet for alle forlag. Bladcentralen har en lukket distribusjon, kun for de som eier det, sier forlegger Arve Juritzen til E24.
E24 og Dine Penger er eies av Schibsted. Enkelte ansatte har aksjer i Schibsted.