Reitan utestengte Bladcentralen først

Allerede i januar ga Reitan Convenience beskjed til Bladcentralen om at de ville skifte bokleverandør.

STENGTE BLADCENTRALEN UTE: Det var Magnus Reitans selskap Reitan Convenience som varslet Konkurransetilsynet om mulig ulovlig samarbeid mellom forlagene.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Magnus Reitans selskap Reitan Convenience røk uklar med Bladcentralen i januar, da selskapet ga beskjed om at Bladcentralen ikke fikk levere bøker til selskapets 365 Narvesenkiosker, ifølge Dagens Næringsliv.

Istedet skulle Reitangruppens Interpress ta seg av leveringen av pocketbøker og bokhandelbøker. Interpress Norge er Bladcentralens hovedkonkurrent. De eies av Reitangruppen, som igjen eier for eksempel 7-Eleven, Narvesen og Rema 1000.

Fikk tilgang til dokumentasjon

Reitan selv kaller avgjørelsen en udramatisk justering.

- På grunn av langvarige problemer med leveransene fra Bladcentralen til Narvesen, informerte vi Bladcentralen i januar om at alle pocket- og bokhandelsbøker vil bli levert til Narvesen gjennom Interpress fra og med mars i år. Bladcentralen skulle fortsatt levere magasiner, romantikk- og seriebøker, sier han til DN.

Les også

Tipset kom fra Reitan

De fire største forlagene, som alle er medeiere i Bladcentralen, stanset så bokleveransene, slik at Interpress Norge ikke fikk realisert planene.

- Det var i forbindelse med ovennevnte prosess at Interpress fikk tilgang til dokumentasjon som tyder på ulovlig virksomhet, og som Reitan Convenience besluttet å overlevere til Konkurransetilsynet.

Innholdet i dokumentasjonen er ikke kjent. Tirsdag satte Konkurransetilsynet i gang omfattende razzia hos Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Schibsted, for blant annet for å «sikre bevis».

Foruten Cappelen Damm kommenterer ikke forlagene uttalelsene fra Reitan. Administrerende direktør Tom Harald Jenssen mener Cappelen Damm ikke har hatt grunn til å gjøre noe ulovlig i saken.

Les også

Coop-sjef til angrep på bokbransjen

- Blir hindret

Alle forlagene det ble aksjonert mot, er medeiere i Bladcentralen. Dette er Norges største distributør av lesestoff til det såkalte «massemarkedet». Bladcentralen leverer blader og bøker til 3.700 dagligvarebutikker, 1.300 kiosker og 1.200 bensinstasjoner landet over.

- Saken gjelder en mulig leveringsnektelse i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet som for eksempel dagligvarebutikker og kiosker, uttalte Konkurransetilsynet i en pressemelding.

I forbindelse med aksjonen gikk Coop ut og ga uttrykk for at det ikke var overraskende at Konkurransetilsynet foretok razzia.

- Vi blir hindret å selge bøker som forbrukerne vil ha. Bokbransjen hindrer oss i å selge bøker ved å gjemme seg bak bokavtalen. Vi mener avtalen ikke skal ivareta bokbransjen, men sørge for å få det norske språket og bøkene ut til folk. Det er sterke mekanismer som hindre det.

Les også

Slik er kampen om bokmarkedet

- Hvordan skjer det?

- Forlagene sitter på alle siden av bordet og styrer hele kjeden: Gjennom forlagene, via distribusjon, via bokhandlerne og forlagenes bokklubber. De ønsker ikke en fri omsetning av bøker og gir oss ikke tilgang til bøkene folket vil ha.

- Lukket distribusjon

Også forlegger Arve Juritzen har gått hardt ut mot Bladcentralen.

- Jeg har lenge snakket om hvor viktig det er å åpne massemarkedet for alle forlag. Bladcentralen har en lukket distribusjon, kun for de som eier det, sier forlegger Arve Juritzen til E24.

E24 og Dine Penger er eies av Schibsted. Enkelte ansatte har aksjer i Schibsted.

Les også

- Bjørnen er ikke skutt, ennå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Markedsføring

Flere artikler

  1. Åpner viktig sluse for forlagene: Nå skal alle forlag slippe til gjennom Bladcentralen

  2. Tipset kom fra Reitan

  3. Konkurransetilsynet vil gi 23 millioner i bøter til forlag

  4. Coop-sjef til angrep på
    bokbransjen

  5. Forlagstoppenes mobiler ble beslaglagt