Google betaler Apple 24 milliarder kroner i år

Det er langt fra gratis å ha den standariserte søkemotoren i produktene til Apple.

MILLIARDER: Google bruker 24 milliarder kroner i år for å få innpass hos Apple.

Foto: Loic Venance AFP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Søkemotoren Google bruker i år rundt 3 milliarder dollar, omkring 24 milliarder kroner, på å være standard søkemotor på Apples iPhone og iPad.

Det sier analysebyrået Bernstein, ifølge CNBC.

Årsaken til at Googles ønsker å være standarden skal være at selskapet henter inntil halvparten av sine inntekter herfra.

Men ifølge rettsdokumenter har Googles regning økt voldsomt de to siste årene. I 2014 betalte selskapet bare 1 milliard dollar for den gullkantede avtalen med Apple.

– Gitt at Googles betalinger er nærmest kun profitt for Apple, er betalingene fra Google alene nær 5 prosent av totalinntjeningen for selskapet, og det står sannsynligvis bak 25 prosent av selskapets vekst de siste to årene, sier A.M. Sacconaghi Jr. i analysefirmaet Bernstein, til CNBC.

Sacconaghi fortalte videre at Google kan finne på å stoppe utbetalingene i den tro at selskapets søkemotor er så populær at Apple ikke vil fjerne den.

På en annen side forteller Sacconagi til nettstedet at Google tjener så mye på å være en del av Apples univers at det kan tenkes at de ikke tør stoppe fordi det kan tappe selskapet for mye penger om noen andre får den etterspurte lisensen.

Les mer: Oljefondets vinneraksje: Apple

Tester autostart av video

I juli skrev BBC at Google tester ut selvstartende videoer i sin søketjeneste, noe en rekke andre nettsider har gjort i lengre tid.

Automatisk start av videoer har vært svært kontroversielt helt siden internettsider begynte med praksisen. Facebook har lenge startet videoene automatisk, og startet for litt siden også automatisk med lyd på videoer. Dette har vært svært omdiskutert i ettertid, og det finnes også en mulighet for å få tjenesten avslått.

Apple sa på sin presentasjon av nytt operativsystem i juni at de ville lansere et nytt verktøy som gjør at brukerne selv kan bestemme hvorvidt videoer skal starte automatisk eller ikke.

Selskapet omtalte da videoer som starter av seg selv, som et forferdelig irriterende element på internett.

Hvordan dette vil spille ut i forbindelse med Googles milliardlisens er foreløpig ikke kjent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. Google
  3. iPhone

Flere artikler

  1. Google betaler Apple opp mot 111 milliarder kroner for søkemotorstandard

  2. Bekreftet: EU gir Google bot på 41 milliarder

  3. Alphabet slår forventningene

  4. Trump langer ut mot EU-bot til Google

  5. Google anker milliardbot fra EU for ulovlig nettannonsering